Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Czy ktos sie orientuje (zna opisy, ma zdjecia, etc) jak noszono w wp'39 ladownice do uzywanych tam Thompsonow? I jak wygladaly? Czy wygladaly jak brytyjskie (parciane, nosozne na tzw web equipment, z na stale przyomocowanymi szelkami i parcianym, brytyjskim pasem glownym? Czy zupelnie inaczej?
Bardzo bede wdzieczny za jakokolwiek informacjê (a najbardziej za zdjecia).
POzdrawiam!
Hmmm.... W WP`39 nie u¿ywano Thompsonów... Stanowi³y one wyposa¿enie Policji Pañstwowej... Nie jestem pewien wiêc, czy mo¿na znale¼æ interesuj±ce Ciê materia³y.. Pozdrawiam
Byly w zandarmerii
Wydaje mi sie, ze Bryan pomylil angielskie Thompsony z fiñskimi pistoletami maszynowymi podobnymi do Thompsona, na ktorych wzorowali sie rosjanie konstrujac pepesze, takie wlasnie pistolety maszynowe posiadala PP(Polska Policja) w 39r.Podobienstwo jest widoczne w prawie identycznych okraglych magazynkach.
Nie, chodzi mi caly czas o Thompsony, nie suomi. I to Thompsony z prostymi magazaynkami.
Thompsony mia³a na swoim wyposa¿eniu Policja Pañstwowa - w ilo¶ci sztuk oko³o 250 oraz Oddzia³y KOP. Z tego co wiem, to Polska ¯andarmeria przed wojn± Thompsonów nie u¿ywa³a. Natomiast na pewno przejê³a parê sztuk od Policji z chwil± jej mobilizacji.
Wogóle z pistoletami maszynowymi w WP by³o kiepsko - bo oprócz policyjnych Thompsonów by³o na stanie 20 Suomi w Warszawskim oddziale ¿andarmerii oraz oko³o 50 Morsów w Rembertowie.
Swoje informacje opieram na ksi±¿ce Konstankiewicza.
Pozdrawiam
Z tego co wiem M1 w 39 jeszcze nie istnia³, chodzi pewnie o wz1928 który móg³ u¿ywaæ pude³ka i bêbna.
pewnie zakupione by³y w stanach wiêc ³adownice amerykañskie raczej skórzane je¶li policyjne
Acha mog³ istniec M1 bo po pó¼niej powsta³ M1A1 ale jeszcze to sprawdzê
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.