Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ironclad (2011)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Bjorn_
¯elazny rycerz

krótko o filmie z filmwebu :
http://www.filmweb.pl/film/%C5%BBelazny+rycerz-2011-493807
"Jest rok 1215. Zbuntowani angielscy baronowie zmuszaj± wzgardzanego króla Jana, by po³o¿y³ królewsk± pieczêæ na Magnê Cartê - szlachetny, nowatorski dokument, który mia³by podtrzymywaæ prawa wolnych ludzi. Jednak kilka miesiêcy pó¼niej po ¶lubowaniu, Król ³amie dane s³owo i zaczyna gromadziæ armiê na po³udniowym wybrze¿u Anglii, z zamiarem ponownego, tyranicznego w³adania nad baronami oraz krajem. Na drodze tej stoi zamek Rochester - miejsce, które stanie siê symbolem walki o sprawiedliwo¶æ i wolno¶æ."

Ogólnie nowa produkcja o XIII wieku.
Film mnie mi³o zaskoczy³ pokazuj±c na wstêpie ikonografie Biblii Maciejowskiego podczas opowiadanego wstêpu przez narratora. Plus za przedstawienie elementów historii. Obok takich filmów jak Braveheart, Królestwo Niebieskie, Arn: The Kingdom at Road's End jest to bardzo dobra produkcja moim zdaniem. I du¿o lepszy ni¿ ca³y Robin Hood z 2010r. bo tam mo¿na by³o znale¼æ masê niedoróbek.
Warto zobaczyæ.
Tomasz Jesionek
Tak patrz±c na screeny z filmwebu to chyba nawet staty¶ci wypadaj± gorzej ni¿ w Robinie 2010 gdzie mo¿na by³o zobaczyæ uzbrojenie wzorowane na BM, jedynie g³ówni bohaterowie mieli na sobie dziwad³a. Ale pewnie film i tak obejrzê, dla klimatu, nie dla wy³apywania mroku bo to nie weryfikacja na imprezê rekonstruktorsk± smile.gif
Saren
CYTAT
I du¿o lepszy ni¿ ca³y Robin Hood z 2010r. bo tam mo¿na by³o znale¼æ masê niedoróbek

A widzia³e¶ w ogóle ten film, czy tylko trajler Ci siê spodoba³?

Z³y król Jan Bez Ziemi, aby okie³znaæ swoich poddanych wzywa pogañskich Duñczyków, którzy przybywaj± na swych drakkarach (w 13 wieku) i dzielnie walcz± przy pomocy swoich 40-kilogarmowych toporów a'la Conan the Barbarian, a tymczasem dzielny templariusz, który ma chuæ, ratujê Angliê, to znaczy prawie ratujê, gdy¿ de faceto ratuj± ja Francuzi.
¬li pogañscy Wikingowie dostaj± Bencki, jest kupa krwi, flaków i "7 wspania³ych" w nowej ods³onie.

Pominê dwumetrowe miecze, tarcze z chiñskiego sklepu wysy³kowego, wszechobecne czarne, skórzane (skajowe) przeszywki, s³awetne nitowane topory i tekst o armacie (powa¿nie- mówi± o czym¶, ze co¶ jest jak armata), drakary etc.

Ja czekam na to jak pod Crecy przeciw dobrym Angolom zaczn± walczyæ ¿li husarze z pogañskiej Polski.

a Królestwo Niebieskie, albo Waleczne Serce to s± dobre filmy przygodowe i porównywanie tego knota do nich jest niesmaczne.
Ghutek
Ten templariusz ma jakie¶ p³aty ukradzione z planu filmowego Bravehearta szczerba.gif . A kobitka z trailera ma fajn± przeszywkê-gorset. Przy obecnemu zapotrzebowaniu na durne, niedorobione i p³ytkie jak ka³u¿a filmy to nie doczekamy siê nigdy dobrej produkcji. Bo tak± najzwyczajniej w ¶wiecie by ogranicza³y komercyjne realia sztuki filmowej.

CYTAT
Ja czekam na to jak pod Crecy przeciw dobrym Angolom zaczn± walczyæ ¿li husarze z pogañskiej Polski.

Kawaleria Szatana jak u rodzimego heavy metalowego Turbo smile.gif mhroczni, ¼li i posêpni husarze z ryngrafem nie matki boskiej a ¦wiatowida bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Owka
Nawet w samych zapowiedziach reklamuj± go pod has³em "Heavy metal goes medieval". Tak gdyby kto¶ mia³ jakie¶ w±tpliwo¶ci bigsmile2.gif

Swoj± drog±, oprócz rozlicznych cudów wyliczonych powy¿ej przez Saren, dopatrzy³am siê tam nawet wymalowanego na niebiesko go³ego Pikta. Co prawda pokazali go tylko od pasa w górê, mo¿e w pe³nej wersji dadz± wiêcej... devil.gif
Agatka
zaliczy³am karpika gdy ¿li Duñczycy wyburzali zamek za pomoc± podkopu i ¶wiñ.
Roberto
da³em rade do po³owy filmu a potem nagromadzenie g³upoty i bzdur powali³o mnie glebe. odradzam hmm dzie³o filmowe godne eisensteina
Lutnik
Niestety mimo nienajgorszych zdjêæ i wiêkszo¶ci charakteryzacji, film bardzo przeciêtny.
Kakofonix
Hej,
a mi spodoba³ siê przegl±d technik oblê¿niczych. Mamy tu i wie¿e i trebusze w akcji. Jest podkop, gdzie wysok± temperaturê zap³onu uzyskuje siê siê dziêki ¶wiñskiemu t³uszczowi - w ¿ywcu. Stroje chyba tak¿e trzyma³y siê realiów AD 1200.

A co do udzia³u Wikingów - to przypomnê, ¿e mamy rok 1216. Tradycje wikiñskie by³y wci±¿ ¿ywe w Skandynawii, a przynajmniej w bardziej zapuszczonych rejonach. To te¿ s± przecie¿ czasy wielkiej ekspansji duñskiej - król Waldemar w tym samym czasie stworzy³ wiekie ba³tyckie imperium.
Pozdrawiam, Andrzej
brat Bule
A ja zapamiêta³em z tego filmu najbardziej buty w wodzie :D
Wojciech W¶ciek³y
kolejna koopa , i na nic tu przedstawianie realiów AD1200 , bo ludzie w skórach tam ca³y czas chyba nie ³azili ?, a buty na obcasach ? NIE POLECAM - no chyba aby sobie popatrzeæ jak kolesie odcinaj± sobie ³apki i jêzyki . O Wielki ARNIE! Patrzysz na to i i Ci siê kolczuga z podk³adek na lew± stronê ze z³o¶ci nie przewraca?
Trzaska
Sorka za powtórzenie tematu, ale nie ogarniam tutejszego szukacza dunno.gif . Có¿ ja takie filmy traktuje wy³±cznie rozrywkowo. Zawsze bêd± niedoci±gniêcia i spore odst±pienia co do historyczno¶ci. Film mi siê podoba³ ze zglêdu na klimat. Moim zdaniem jest lepszy ni¿ Arn mniej md³y bum.gif
Viator
No tak, tylko ¿e na forum Freha komentujemy filmy w³a¶nie pod k±tem naszych zainteresowañ historyczno-rekonstruktorskich, wiêc film który ma nawet ciekaw± aran¿acjê, piêkne ujêcia, ¶wietn± muzykê i oskarow± grê aktorsk± musimy oceniæ negatywnie, je¿eli fabu³a pretenduj±ca do historycznej nie trzyma siê historycznych faktów i/albo je¿eli elementy kultury materialnej - budownictwo, narzêdzia, broñ, stroje itd. - nie s± ze sob± nawzajem i z fabu³± spójne pod k±tem datowania. Filmów stricte rozrywkowych, które nie pretenduj± do miana historycznych, w ogóle nie komentujemy.
Anka z Mazowsza
Mój k±t zainteresowañ (Templariusze) jak najbardziej siê w tym filmie zawar³smile.gif
Ogl±daj±c film nie potrafiê tylko patrzeæ pod katem wszelkiej poprawno¶ci historycznej, mo¿e dlatego bardzo mi siê podoba³smile.gif
Fakt ze Duñczycy nie wiem czemu przypominali tych z Trzynastego Wojownika... A pani dama mia³a tak± sukniê, ¿e.... ja tez bym chcia³a móc tak± za³o¿yæ na XIII:)
Z plusów: mieli parasolkê (tasak) z BM!
No i postaæ templariusza zdecydowanie bardziej mi odpowiada³a ni¿ w Arnie czy Królestwie Niebieskim.
Podoba³o mi siê cytowanie fragmentów regu³y, które wyja¶nia³y postêpowanie g³ównego bohatera. Mo¿e to g³upio zabrzmi, ale... ja tak w³a¶nie widzê templariuszy ( no mo¿e poza faktem jego z³amania ¶lubów, ale w sumie mamy podstawy sadziæ ze w rzeczywisto¶ci tez tak by³o:))
Nie mówiê tu o jego uzbrojeniu czy ogólnym wygl±dzie ( za du¿y krzy¿ na jupon d'arme ale zachowaniu i postêpowaniu - braku troski o w³asne ¿ycie, "szalonych" przedsiêwziêciach, ho³dowaniu zasadzie "pierwsi w natarciu ostatni w odwrocie", no i mimo z³amania regu³y - próbie zachowania jej nawet niezrozumia³ych nakazów.
Pod tym k±tem film uwa¿am za dobry, pod innymi - nie mam porównania do np. Robin Hooda tego nowego:)
Roar
szczerze mówi±c ogl±daj±c trailer my¶la³em ¿e bêdzie w koñcu fajny film historyczny ,ale trochê siê przeliczy³em , aczkolwiek mimo wszystko my¶lê ¿e fajnie obejrzeæ sobie
Madmartigen
CYTAT(Anka z OTW @ 10:37 06.01.2012) *
Fakt ze Duñczycy nie wiem czemu przypominali tych z Trzynastego Wojownika...

Ja wiem czemu - przywódcê Duñczyków i przywódcê gromadki z Trzynastego gra³ ten sam aktor.

Przy okazji, mój pierwszy post - witam wszystkich smile.gif.

M.
Jarl Ragnarr Thoresen
Widzieli¶cie mroczne garnki, kapalin i ³ebkê w tle? bum.gif
Tomasz Jesionek
Medievalny slasher i nic ponadto. G³ówny bohater próbuj±cy za wszelk± cenê byæ wierny Regule by³ ok, szkoda tylko ¿e musia³ oczywi¶cie "z³amaæ ¶luby" z najbogatsz± pann± na zamku bo inaczej nie by³oby filmu. Mnie najbardziej razi³ nie tyle mrok co pustka na zamku podczas oblê¿enia. 20 ludzi broni twierdzy przed niewiele wiêksz± armi± króla, sk³adaj±c± siê w wiêkszo¶ci z duñskich najemników (w dodatku wygl±dali jak totalne obdartusy). Wystarczy³o trzymaæ siê faktów o oblê¿eniu Rochester gdzie za³oga obroñców liczy³a prawdopodobnie 140 ludzi. Zabrak³o im statystów czy grafików komputerowych do powielania oddzialów?? mad.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.