Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: kleszcze i inne insekty
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Przyrz±dy toaletowe, higieniczne, zdrowotne
dobrociecha
Mam pytanie - czy znany jest jaki¶ SKUTECZNY naturalny (czyli nie mroczny) odstraszacz na kleszcze? Nie pytam co zrobiæ, jak ju¿ u¿re, ale ¿eby w ogóle nie chcia³ tego zrobiæ dunno.gif
Komary do¶æ skutecznie odstrasza olejek waniliowy (taki do ciasta), ale na kleszcze niestety nie dzia³a angsad.gif Poza tym wanilia znana by³a na naszych ziemiach nieco pó¼niej ni¿ czasy, które odtwarzam (ok. X w.), wiêc te¿ nie jest najlepsza.

Ma kto¶ jakie¶ w³asne do¶wiadczenia? Bêdê wdziêczna za podpowiedzi.
sówka
Olof
Ekipa Zmeru próbowa³a z paproci± na komary - sprawdzi³o im siê.

http://zmer.eu/stronyexp/pkk.html
Nikodem
Tutaj jest trochê napisane - http://www.sciencedirect.com/science/artic...305440395801561 - je¶li masz dostêp do tego artyku³u. Je¶li nie, postaram siê go zdobyæ, ale nic nie obiecuje smile.gif.
widelec
Ja posiadam dostêp, proszê:

http://www.speedyshare.com/files/29327070/...t_repellent.PDF
dobrociecha
Dziêki za artyku³ (ju¿ sobie ¶ci±gnê³am) ale przede wszystkim za banalny, a jak widaæ skuteczny pomys³ Zmeru na nacieranie siê paproci± ;) Na pewno wypróbujemy.

no a kleszcze?, bo to g³ównie o nie chodzi.
JakubZS±cza
kleszcze i komary odstrasza ponoc olejek mietowy lub rozcieczony ocet. ja wolalbym miete szczerba.gif
dobrociecha
oo, dziêki! wypróbujemy wiêc miêtê.
kublika
I co?
Dzia³a?
Tomasz z £añcuta
Hm z t± paprotk± to musieli ni± chyba mocno machaæ. Czêsto komary chowaj± siê w paprociach - podobnie kleszcze . Przeciw swêdzeniu olejek herbaciany - nacieraæ b±ble - pomaga.
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
Kleszcze przenosz± ¶mierteln± chorobê na któr± nie ma niemrocznego lekarstwa, a sama w sobie jest mroczna jak cholera. To do¶æ niedawna choroba w Europie, nie zajmuje siê rekonstrukcj± dawnych chorób. Daj sobie spokój z paprociami, olejkami z wê¿a i modlitwami do Matki Boskiej i po prostu u¿ywaj dobrego offa a je¶li trafi Ci siê kleszcz zg³aszaj siê od razu do lekarza.
kublika
CYTAT(Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) @ 15:06 05.03.2012) *
Kleszcze przenosz± ¶mierteln± chorobê na któr± nie ma niemrocznego lekarstwa, a sama w sobie jest mroczna jak cholera. To do¶æ niedawna choroba w Europie, nie zajmuje siê rekonstrukcj± dawnych chorób. Daj sobie spokój z paprociami, olejkami z wê¿a i modlitwami do Matki Boskiej i po prostu u¿ywaj dobrego offa a je¶li trafi Ci siê kleszcz zg³aszaj siê od razu do lekarza.

Kleszcze przenosza nawet 2 choroby, obie nieciekawe. je¶li w ci±gu 2 tygodni wokó³ ugryzienia pojawi siê "wole oko" to borelioza. Miesi±c ³ykania doxycycliny i git.
Ale niestety w niektórych regionach równie¿ mo¿liwe jest odkleszczowe zapalenie mózgu. Które daje pocz±tkowo nieswoiste objawy podobne do grypy i ³atwo je przegapic. Niektórym mija samo, ale niektórym nie. a skutki mog± by naprawdê gro¼ne. Ale na to z kolei mo¿na siê zaszczepiæ. Co daje bardziej "historyczne" pozory - nie smierdzi off-em ;)
A historyczne odstraszacae na robactwo to wrotycz i bertram(Pyrethrum). Dzi¶ s± w szamponach na pch³y dla szczeni±t. smile.gif
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(kublika @ 19:34 05.03.2012) *
Kleszcze przenosza nawet 2 choroby, obie nieciekawe. je¶li w ci±gu 2 tygodni wokó³ ugryzienia pojawi siê "wole oko" to borelioza.

Borelioza potrafi nie daæ rumienia. W tej chwili wali siê antybiotyki na ka¿de ugryzienie, niezale¿nie od objawów.

Serio, nie ma co odtwarzaæ ¶mierci, zw³aszcza ¿e ¶mieræ od boreliozy nie jest historyczna. Ogólnie nie warto.
nul
Co powiecie na kocimiêtkê? Znalaz³em artyku³ z wynikami badañ, z których wynika, ¿e kocimiêtka (a ¶ci¶lej substancja w eterycznym olejku kocimiêtki zwana nepetalaktonem) dzia³a odstraszaj±co na komary, kleszcze i roztocza nawet w wiêkszym stopniu ni¿ standardowy „mroczny” DEET. Ma to oczywi¶cie skutek uboczny taki, ¿e z³a¿± siê wszystkie koty z okolicy. Jakkolwiek osobi¶cie jeszcze nie próbowa³em.

Je¶li chodzi o ¼ród³a potwierdzaj±ce historyczne u¿ywanie w ten sposób, to nie znalaz³em dot±d ¿adnych. W ogóle zdaje mi siê, ¿e kocimiêtka niespecjalnie kogokolwiek interesowa³a. Hildegarda na skrofu³y poleca za¿ywaæ sproszkowane zio³o, które nazywa nebetta, ale równie dobrze mo¿e jej chodziæ o inn± ro¶linê, Calamintha Nepeta. Podobnie na uk±szenie wê¿a Pseudo-Apulejusz poleca zio³o o nazwie „Nepita”, t³umaczone zwykle jako kocimiêtka, choæ na ilustracji z Ms Ashmole 1431 jest ewidentnie kalaminta. Tym niemniej kocimiêtka ros³a dosyæ powszechnie w ca³ej Europie w X wieku i wcze¶niej.
Vateris
Widzê, ¿e temat trochê przedawniony, jednak my¶lê, ¿e mo¿na go troszkê od¶wie¿yæ smile.gif
Ja osobi¶cie czêsto nacieram siê komarzyc±, nie wiem kiedy odkryto jej w³a¶ciwo¶ci odstraszaj±ce komary, jednak na pewno jest jej bli¿ej do rekonstrukcji smile.gif
kublika
a co to jest komarzyca??
to ro¶lina?
drzemik
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodn...teri-id742.html

Na Allegro mo¿na kupiæ nasiona lub pêdy gotowe do posadzenia w doniczce za kilka zeta.
Zolton01
Witam
Chcia³bym siê dowiedzieæ czy by³y jakie¶ ¶redniowieczne sposoby na odstraszanie komarów i b±ków. Czym¶ siê smarowano?
Calen
CYTAT(Zolton01 @ 17:05 01.08.2013) *
Witam
Chcia³bym siê dowiedzieæ czy by³y jakie¶ ¶redniowieczne sposoby na odstraszanie komarów i b±ków. Czym¶ siê smarowano?

Czy czym¶ smarowano to raczej w±tpiê , komary (moim zdaniem) albo ignorowano, albo siê "odymia³o" ubranie przy ogniu ;)
kublika
Bertram w tamtych czasach, dzi¶ Wrotycz.
Tegoroczne grunwaldzkie muchy co nieco przegania³, póki by³ ¶wie¿y i ¶mierdzia³. jak zwi±d³ i wysech³, niestety ju¿ im tak nie przeszkadza³.
Pies chodzi³ w "wianku" wrotyczowym (powplata³am mu w kolczatkê) i ¿adnycj kleszczy nie przywióz³.
jakbym wziê³a du¿y mo¼dzie¿, to bym mo¿e toto rozdy¼da³a z wod± i takim sokiem mo¿na smarowaæ siebie i otoczenie. Ale komarów nie by³o, a muchy nie gryz±, wiêc mi sie nie chcia³o.
Zolton01
A sk±d taki wrotycz zagarn±æ?
kublika

ro¶nie wszêdzie na ró¿nych poboczach i trawnikach zapuszczonych. Teraz w³a¶nie kwitnie w najlepsze
Zolton01
CYTAT(kublika @ 20:43 04.08.2013) *
ro¶nie wszêdzie na ró¿nych poboczach i trawnikach zapuszczonych. Teraz w³a¶nie kwitnie w najlepsze

Aaa dziêki wielkie...poszukam :D
Zolton01
Wybaczcie za mulitipost ale zniknê³a mi ikonka "Edytuj"

Wczoraj siê dowiedzia³em o innym sposobie na komarzyce. Nie wiem czy to by³oby historyczne wiêc pytam.
Owy sposób polega na przekrojeniu cytryny i powk³adania do po³ówki go¼dzików. Ponoæ czas trwania jest dopóki cytryna nie wyschnie.

Kwiatków mi siê nie uda³o znale¼æ w mojej okolicy :/
kublika
cytrynê lub pomarañczê z go¼dzikami to w spo¿ywczym wyk³adaj± w ladzie z miêsem, ¿eby muchy nie laz³y. Ale i tak ¶wiec± na to UVem dla pewnosci.
To raczej taki zapachowy bajer jest, mo¿e trochê od¶wie¿aj±cy i odka¿aj±cy powietrze, ale owadów nie pokona. angsad.gif
tatarzycho
Salve!
A co do kocimiêtki, o której kto¶ ju¿ raczy³ napisaæ, ¿e odstrasza komary to nie do koñca jest prawda.
Mam w domu kota i, z tej racji, równie¿ kocimiêtkê a w pracy w moim pomieszczeniu mia³em zawilgocony szyb kablowy, z którego wydobywa³y siê ci ci±gle komary. Nie pomog³y cytrynowe od¶wie¿acze powietrza, cytronelowe kadzide³ka itp. Kiedy¶ przeczyta³em o kocimiêtce i spróbowa³em. Pocz±tkowo my¶leli¶my z kolegami, ¿e dzia³a ale to chyba by³a autosugestia bo jednak co jaki¶ czas nadal jaki¶ wyfruwa³ z szybu. Nie by³y to mutanty popromienne, którym nie straszna ¿adna zaraza.
Za to mam w domu tak± oliwkê z cytronell±, któr± nape³niam lampkê oliwn± i po jej zapaleniu mo¿na nawet do pó¼nego wieczora spêdziæ czas na dworze. Tylko to raczej nie jest materia³ historyczny.

A tak z lat m³odzieñczych i lekki OT, ale kompletnie niehistorycznie to w ¶redniej szkole budowa³em proste urz±dzenia elektroniczne, które mia³y odstraszaæ. Jednak w zwi±zku z brakiem dobrego miernika i przez rozrzut parametrów ówczesnych elementów jedne odstrasza³y, inne przyci±ga³y. Zatem po sprawdzeniu angsad.gif jedne k³ad³o siê na stole ogrodowym, drugie w dalszym rogu ogrodu smile.gif

Pozdrawiam
tatarzycho
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.