Witam
Ostatnio wpad³am na pomys³, by zacz±c odtwarzaæ mieszkankê Królestwa Jerozolimskiego - tyle, ¿e chodzi mi o Europejkê, która siê tam osiedli³a. Chodzi o okres od mniej wiêcej 1250r do upadku Akki. Podstawowe dla mnie pytanie to: czy ubiór powinien posiadaæ jedynie pewne wschodnie elementy czy byc zupe³nie przejêty od mieszkanek Palestyny? Czy pewne czêsci stroju bêd± sie powtarza³y - wydaje mi siê ¿e mam kompletny i dosyæ dobrze zrobiony strój na II po³. XIIIw (Niemcy) - czy np. suknia spodnia mo¿e byæ te¿ baza dla stroju wschodniego? Wiem, ¿e dochodz± nowe tkaniny (bawe³na, adamaszki, jedwabie), ale poza tym nigdy nie interesowa³am siê ubiorem w tamtych rejonach i nie mam zielonego pojêcia od czego zacz±æ Chcia³abym zrobiæ strój dobrze, bardzo zalezy mi na jego poprawno¶ci historycznej, ciekawi± mnie te¿ dodatki - makija¿, perfumy, bizuteria, buty... Nie prosze o gotowca (lubiê sama poznawaæ ¿ród³a:)), ale o wskazówki - od czego zacz±æ, gdzie szukaæ i ew. czy kto¶ dobrze zna siê na temacie i by³by chêtny mi pomóc. Nie znalaz³am na Freha podobnego tematu, jesli jest to prosze o odes³anie mnie do niego. Pozdrawiam:)