Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: kaptur kolczy pod he³m.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Malwina z Wejherowa
Witajcie.
Czy w XVw. wystêpowa³y czepce kolcze pod he³mami turniejowymi.?
Z tego co zauwa¿y³am to tylko ,,ko³nierze'' odchodz±ce od he³mu w dó³.
Co jeszcze pod he³m psi,zabi itp. pikowana czapa czy co¶ co izoluje blachê od skóry.
robert w. Wielki
Pod takie he³my nie. Tylko wy¶ció³ka. Pod ¿abie pyski, orygina³y takich patentów, zachowane s± w kolekcji wiedeñskiej.
Ko³nierz nie tyle co odchodzi w dó³, od he³mu, po prostu chroni szyjê/ nie jest po³±czony z he³mem.
Borg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...ing%2C_1484.jpg
zdjêcie tego o czym Robert pisze smile.gif
MKlein
Ja od 1,5 roku tak praktykuje. Pod he³m zak³adam podstawowe wyt³umienia a na nie kaptur kolczy. Dopiero potem na niego he³m. Jak to siê ma pod kontem historyczno¶ci?
robert w. Wielki
Zale¿y jaki he³m.
MKlein
Do tej pory mia³em pod Barbut±, tyle ¿e zmieniam he³m.
JakubW
Witam,
chcia³bym siê dowiedzieæ, czy takie zestawienie jest historyczne
-kaptur pikowany
-kaptur kolczy
-he³m
Dla he³mów: armet, salada, wielki basinet, barbuta.
JakubW
Czy kto¶ odpowie mi na pytanie?
szczypi
Tak na szybko wydaje mi siê, ¿e w zestawie z kapturem kolczym to tylko kapalin, przynajmniej na takie opinie trafi³em, ale sam chyba nie widzia³em ¿adnego takiego przedstawienia ikonograficznego, mo¿e kto¶ inny przytoczy.
JakubW
Dziêki Szczypi
ikonografie s±:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Indar
Mam nadziejê Jakubie ¿e zdajesz sobie sprawê ¿e za³±czona ikonografia pochodzi z ró¿nych okresów?
Zadaj±c pytanie musisz byæ trochê bardziej konkretny - podaj przynajmniej jakie datowanie Ciê interesuje.
JakubW
Wiem,
interesuje mnie pocz±tek XV w.
Zielu
CYTAT(JakubW @ 17:20 15.03.2013) *
Witam,
chcia³bym siê dowiedzieæ, czy takie zestawienie jest historyczne
-kaptur pikowany
-kaptur kolczy
-he³m
Dla he³mów: armet, salada, wielki basinet, barbuta.

[...] interesuje mnie pocz±tek XV w.

Sugerujê zdecydowaæ siê o co pytasz, ¿aden ze wspomnianych typów he³mów
nie funkcjonuje w pocz±tkach XV wieku (inna kwestia, jakie lata masz na my¶li pisz±c "pocz±tek XV w.").
Przy tego typu he³mach kolczy kaptur nie ma sensu, u¿ywa siê ko³nierzy ze stójk±
lub jak w przypadku armetu takiego czepca jak przy przy³bicach wcze¶niejszego typu
(klappenvisery, krecie pyski, psie pyski itp.)
Kaptur pikowany te¿ w zasadzie w wymienionych przez Ciebie he³mach nie wystêpuje,
je¶li ju¿ to w armecie czy barbucie "antycznej" jego funkcjê pe³ni bardziej rozbudowana wy¶ció³ka.
Najczê¶ciej jest to klasyczny, pikowany czepek przyszyty do paska zanitowanego wewn±trz he³mu. Patrz zabytek z Leeds Royal Armouries.

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
JakubW
Mam nauczkê, ¿eby wiêcej nie pos³ugiwaæ siê terminami: pocz±tek, koniec.
Chodzi³o mi o datowanie 1400-1420
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.