CYTAT
Witaj
Ja pokrótce
rodzaj stali jakiej u¿y³e¶ w
-kleszcze
pilniki (czy nawêgla³e¶ ?)
- kowade³ka (odsadza³e¶ z grubo¶ci ?)
- m³otki (przebijane d³utem i rozciagane ? )
-no¿yce
-gwo¼dziownica-p³ytka do ci±gniêcia drutu
witam….
Kleszcze - prêt zbrojeniowy jode³ka
Pilniki - stal sprê¿ynowa, odpuszczona, nawêglanie za pomoc± s³onego drewna bukowego, hartowanie na magnes dymowy w oleju. Pi³ka podobnie. Patrz rysunek. Odsadkê do pilników podgrzewa³em tak „na oko” do 400 stopni bo na kowadle prawie natychmiast mi siê utwardza³y.
Kowade³ka – jak na za³±czonym rysunku. Spêczanie z prêta 35 mm. Wyd³u¿anie na rogu kowad³a ostrza do osadzenia. Formowanie w jajeczko g³adzi kowade³ka. Wyci±ganie rogu za pomoc± m³otka odsadkowego i rogu kowad³a a potem „rze¼bienie” samego rogu. Hartowanie. Konieczne dwie pary r±k.
M³otki - wa³ki od ³o¿yska. Odpuszczanie. Przebijanie punktakiem. Co dwa uderzenia 5 kg studzenie punktaka obowi±zkowo!!!!. Po uzyskaniu otworu wyku³em przebijak owalny no i uformowa³em otwór. No i rozci±ganie na rogu kowad³a.
M³otki do klepania blachy – wa³ki od ³o¿yska. Odpuszczanie. Przebijanie punktakiem a potem ro¿kiem kowalskim prostym z obu stron, z przewag± tego by mo¿na by³o od przodu wbiæ klin.
No¿yce - stal sprê¿ynowa. Odpuszczanie. Hartowanie w oleju.
P³ytka do „ci±gniêcia druta” – stal zbrojeniowa jode³ka.
CYTAT
Czy szczypce z blokad± maj± jakie¶ potwierdzenie w ¼ród³ach w X wieku na Terenie Zachodniej S³owiañszczyzny ?
I Czy owe kleszcze jak rozumiem maj± sprê¿yste r±czki ? bo raczej trudno trzymaæ element przystosowany do kilku rozmiarów.
Mam nadziejê ¿e w miare przejrzy¶cie.
Po za tym ¶wietna robota i gratuluje wykonaia , mam nadziejê ¿e sprawuj± siê dobrze.
Oczywi¶cie tego typu szczypce wykopano w wielu egzemplarzach zarówna na Pomorzu jak i na terenie Niemiec. Blokadka posiada kilka otworów. D³ugo¶æ ramienia powoduje, ¿e nieznacznie siê uginaj± i praktycznie ka¿dy wymiar jeste¶ w stanie zablokowaæ.
CYTAT
Mam pytanie, czy masz potwierdzenie, ¿e naciêcia pilnika by³y prostopad³e do jego osi? To mnie zastasnawia, czy robiono na skos.
Drutownica- có¿, z tak± liczb± otworów i ró¿nic± ich ¶rednicy raczej nie da siê uzyskaæ drutu.
Napisz co¶ wiêcej o niej. Eksperymentalnie uda³o mi siê wykonaæ rêcznie p³ytkê, na której uzyska³em drut 0.5mm grubo¶ci. Otwory by³y nawiercane, po czym przebijane stalow± szpil±.
Bezwzglêdnie i te wczesne i pó¼niejsze pilniki maj± naciêcia wy³±cznie poprzeczne. Ten wcze¶niejszy mia³em nawet w rêkach. Drut miedziany i br±zowy równie¿ rozgrzewano. Studzono jego cieñsz± koñcówkê do ci±gniêcia i ci±gniêto. Tak mi wyt³umaczono. Sam± drutownicê wyprofilowa³em tak jak na rysunku by uzyskaæ jak najmniejsze tarcie. Nie próbowa³em tego robiæ ale w zesz³± sobotê rozmawia³em z rekonstruktorem który twierdzi³, ¿e nawet rurkê da siê wykonaæ poprzez przeci±ganie. (!?)