Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zbroja ³uskowa w XIIIwiecznej Europie.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
brat Bule
Marku, o to postacie w ³uskach, prosi³e¶ o nie:
Postaæ z Katedry Rheims, jest jeszcze kilka z po³owy 12 wieku je¶li chodzi o zachód (C. Blair - European Armour c. 1066-1700). W ksi±¿ce Europaische_Hieb_und_Stichwaffen na stronie 20 masz rycinê z 1310 roku (Angriff auf eine Burg Buchmalerei aus der Manessischen Liederhandschrift, um 1310 Universitatsbibliothek Heidelberg) na której widac jak na d³oni kolcz±, a na niej zbroje ³uskow±. Jak widaæ zbroja ³uskowa na zachodzie jest sporadyczna ale przewija siê przez prawie trzy wieki. Co do wschodu i bizancjum to chyba Marku nie musze przytaczaæ "uzasadnienia" (Arms and Armour of the Crusading Era 1050-1350 do wyboru do koloru).

Atakan al Vefa
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 11:45 14.06.2011) *
Napisa³e¶ do tej pory 3 posty, wiêc czyta³em wszystkie i nie dopatrzy³em siê innego "uzasadnienia". Podaj proszê przypis z Nadolskiego, gdzie pisze on o zbrojach ³uskowych na XIII wiek(czyli tytu³, stronê i rok wydania). Chêtnie uzupe³niê wiedzê. Na tym forum nie wystarczy podaæ nazwisko Nadolskiego by ju¿ nie by³o w±tpliwo¶ci.

Bochemia niemcy 1200

pancerz ³uskowy towarzyszy uzbrojeniu ¶redniowiecznej europy od co najmniej 7 wieku (bezustannie) do 14 (wiêcej mnie nie interesowa³o ostatnim interesuj±cym mnie zabytkiem jest Codex Manesse ).

12 i 13 w.
http://imageshack.us/g/148/portaromana.jpg/

nie chce mi siê szperaæ dalej, ale czemu pancerz ³uskowy niby mia³by byæ nie ok na koniec 12 i pocz±tek 13? W drugiej po³owie 13 w. pojawiaj± siê osobne elementy ³uskowe (chocia¿by rêkawice).

wielki offtop smile.gif

Do zobaczenia na imprezie:)

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.