Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: The Passion of Joan of Arc (1928)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Amer
Mêczeñstwo Joanny d'Arc

The Passion of Joan of Arc

Piêkne.Muzyka te¿. Dziewczyna niesamowicie to zagra³a . Mam nadziejê ¿e wcze¶niej tego nie by³o , ca³o¶æ do obejrzenia na YT

mon Dieu! Te oczy....

Ta ogolona g³owa. Ile milionów takich jak ona by³o ledwie 12 lat po nakrêceniu tego filmu.
Viator
Muszê jednak powiedzieæ, ¿e generalne wra¿enie jakie sprawiaj± oddzia³y Anglików - jako¶ szczególnie w scenie pacyfikacji t³umu po auto-da-fe - ten zuniformizowany ubiór, p³askie jednolite kapaliny niemal identyczne jak wspó³czesne re¿yserowi he³my, nawet sposób prowadzenia kamery np. przy strzale z dwulufowej bombardy jakby to by³ pom-pom zamontowany na podstawie morskiej - nieodparcie kojarzy mi siê z propagandowymi filmami wojskowymi z tych samych lat po I wojnie ¶wiatowej i jako¶ nie mogê tego ¶redniowiecza poczuæ. Nawet to co maj± na g³owach piêtnastowieczne Francuzki niespecjalnie ró¿ni siê od tego co nosi³y w latach piêædziesi±tych XX wieku... To podobnie jak w hollywoodzkich koby³ach historycznych od Egiptu i Italii wionie Dzikim Zachodem, bo Rzymian graj± poprzebierani ekranowi etatowi kowboje. smile.gif
Amer
CYTAT(Viator @ 09:53 17.06.2011) *
Muszê jednak powiedzieæ, ¿e generalne wra¿enie jakie sprawiaj± oddzia³y Anglików - jako¶ szczególnie w scenie pacyfikacji t³umu po auto-da-fe - ten zuniformizowany ubiór, p³askie jednolite kapaliny niemal identyczne jak wspó³czesne re¿yserowi he³my, nawet sposób prowadzenia kamery np. przy strzale z dwulufowej bombardy jakby to by³ pom-pom zamontowany na podstawie morskiej - nieodparcie kojarzy mi siê z propagandowymi filmami wojskowymi z tych samych lat po I wojnie ¶wiatowej i jako¶ nie mogê tego ¶redniowiecza poczuæ. Nawet to co maj± na g³owach piêtnastowieczne Francuzki niespecjalnie ró¿ni siê od tego co nosi³y w latach piêædziesi±tych XX wieku... To podobnie jak w hollywoodzkich koby³ach historycznych od Egiptu i Italii wionie Dzikim Zachodem, bo Rzymian graj± poprzebierani ekranowi etatowi kowboje. smile.gif

Zasadniczo siê zgadzam .Wogóle te talerze które maj± na g³owie anglicy przypominaj± mi ich he³my piechoty z IWW , chyba nawet maj± paski od francuskich mundurów na sobie smile.gif
No ale nastrój filmu mnie przekona³. Zasadniczo filmy dzielê na te które wywo³uj± u mnie emocje i takie które s± mi obojêtne a ten taki nie by³ (no i sam w sobie jest ju¿ trochê "zabytkiem"). Co do "realizmu" to raczej kiepsko z tym :)Je¶li kto¶ ma namiar na jaki¶ film z tego okresu (przed II wojn± ¶wiatow±)gdzie to jest w miarê dobrze zrobione to z chêci± obejrzê .
Zawsze jak ogl±dam bitwê z aleksandra newskiego to pêkam ze ¶miechu , to jest momentami lepsze ni¿ asteriks i obeliks smile.gif

EDIT
zreszt± chrzaniæ te koñcow± bitwe. Twarz tej kobiety wywo³uje u mnie wiêcej uczuæ ni¿ jaki¶ piêkny strój.. no ale to tylko moje zdanie , dla mnie film ma "¶redniowieczny" charakter bo z jednej strony pokazuje okrutny ¶wiat doczesny , cz³owiecz± marno¶æ a z drugiej wielk± potrzebê Boga i to wszystko na jej twarzy widaæ chocia¿ nie pada ani jedno s³owo (chyba nawet nie ma makija¿u ;)

w³a¶nie wygugla³em ze wszystkie dialogi pochodz± ze spisanego tekstu procesu z 1431. Jedyna ocala³a kopia filmu przetrwa³a w domu dla ob³±kanych .. heh .Teraz kopii wiêcej i wariatkowo wiêksze, Joasiu potrzebujemy Ciebie

Ma kto¶ soundtrack???
robert w. Wielki
Zasadniczo, to film artystyczny. Historii kultury materialnej siê z niego nie nauczysz ;). Ale je¶li chodzi o sztukê filmu, daje radê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.