Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: pierwszy pier¶cieñ
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
brat grucha:)
Witam, chcia³bym pokazaæ co ostatnio "wyp³odzi³em" w ramach nauki. Odlew mosiê¿ny potraktowa³em odrobinê narzêdziami i wysz³a mi taka sobie obr±czka. Jest to moja pierwsza i robiona z mosi±dzu poniewa¿ dopiero praktykujê i szkoda mi dro¿szego surowca (z³ota czy srebra). Obr±czkê muszê jeszcze potraktowaæ papierem ¶ciernym, wyg³adziæ i wyrównaæ, a nastêpnie na polerkê. Niestety tymczasowo brak mi narzêdzi dlatego proszê o opiniê na temat tego co mi wysz³o w tej chwili. Zdjêcie w za³±czniku.

Wyszed³ za du¿y odlew i obr±czka wiêksza ni¿ planowa³em... Jest 22mm, czyli na du¿ego palucha! Mam te¿ parê odlewów na 15mm (ma³y damski paluszek).

Od razu mówiê, ¿e zbyt du¿ego wzornictwa w tym nie stosowa³em, po prostu czysta nauka, nie wzorowana na niczym. Proszê o opiniê i porady. Co¶ z tego bêdzie czy sobie odpu¶ciæ i szkoliæ siê dalej przy nastêpnych?

(Szuka³em tematu, je¿eli pomin±³em podobny to przepraszam i proszê o przeniesienie)

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Remington1
No i fajnie, odlewaj dalej.
Pamiêtaj, ¿e jak to ³adnie wyg³adzisz papierkiem, to bêdzie wygl±da³o jak uciêty kawa³ek gazrurki.
Sugerujesz nie u¿ywaæ papieru? Zostawiæ trochê nierówno?
Amor
Wg. mnie to zale¿y w co celujesz. Ja mam do¶wiadczenie tylko je¶li chodzi o ¶redniowiecze. Wyroby bi¿uteryjne by³y wtedy noszone przez praktycznie wszystkie warstwy spo³eczne i poziom wykoñczenia by³ adekwatny do kosztu i materia³u u¿ytego w wyrobie. Przy okazji - nie spotka³em siê jeszcze ze ¶redniowieczn± obr±czk± lub pier¶cieniem, która by nie mia³a zdobieñ, ot choæby prostego graweunku, np "pense de moy" - my¶l o mnie, "ihesus nasareus rex iudeorum" i wiele wiele innych. Mog³y to byæ tak¿e inicja³y, ale to raczej w przypadku pier¶cieni. Na sporej grupie zabytków widaæ ¶lady u¿ytkowania, drobne rysy itp. Na okazach przeznaczonych dla klas ni¿szych grawerunek czêsto jest krzywy, i niespokmplikowany. Wyroby przeznaczone dla klas wy¿szych nie odbiegaj± wykoñczeniem i jako¶ci± od tego co mamy wspó³cze¶nie, a na niektórych poler jest prawie idealny, jednak zawsze jest to prawie smile.gif Podej¿ewam, ¿e stosowano do polerowania wyg³adzonych kawa³ków twardzego metalu, bo dziêki temu mo¿na osi±gn±æ bardzo dobry efekt - warto spróbowaæ. Na pewno znajdzie siê kto¶ kto wie wiecej na temat narzêdzi i bedzie móg³ co¶ na podpowiedzieæ smile.gif
Viator
No, ja na pier¶cieniach ¶redniowiecznych rzadko widzia³em grawerowane has³a, zw³aszcza ¿e - szczególnie te wcze¶niejsze ni¿ XV wiek - by³y najczê¶ciej plecione z drutu albo odlewane z prostym ornamentem. A do XII/XIII wieku najpopularniejsze by³y pier¶cienie nie w formie obr±czki tylko odcinka zwê¿onego na koñcach i zwiniêtego w kó³ko, dziêki czemu mo¿na by³o sobie wyregulowaæ samemu ¶rednicê tego kó³ka do grubo¶ci palca. Je¶li chcesz pracowaæ tak± technik± jak pokaza³e¶, to mo¿e siê przymierz do ozdobnej oprawy sztyletów czy no¿y albo jakich¶ podobnych jubilersko-u¿ytkowych zastosowañ?
Amor
Mój b³±d - nie doda³em ¿e chodzi mi o koñcówkê ¶redniowiecza - od XIII do XV smile.gif Poza tym, grawerunek jest tylko jedn± z form zdobniczych, nie twierdzê, ¿e jest na ka¿dym pó¼nym pier¶cieniu. Dochodz± do tego rozrze¼bione powierzchnie, ornamenty ro¶linne i zwierzêce, emalie itp itd.

Pie¶cienie wcze¶niejsze - fakt, by³y trochê prostsze, ale jest te¿ sporo przyk³adów zabytków piêknie emaliowanych czy zdobionych w taki sposób, ¿e mo¿na teraz tylko pozazdro¶ciæ umiejêtno¶ci dawnym rzemie¶lnikom ;)

A tu dwa przyk³±dy grawerunków i sztuki z³otniczej z V&A Museum (1200 - 1300):
http://collections.vam.ac.uk/item/O121978/ring/
http://collections.vam.ac.uk/item/O121863/ring/ - ten szafir ma szczególnie piêkn± oprawê.
Viator
No, je¶liby kto¶ nie nastawia³ siê na jakie¶ konkretne datowanie a chcia³ zrobiæ co¶ osza³amiaj±cego, to ja bym go odes³a³ na naukê do Scytów... tam jest na czym oko zawiesiæ! smile.gif

Ale ju¿ wracam do rzeczywisto¶ci; kolega ma jak na razie w±tpliwo¶ci co do wykoñczenia prostego kó³ka, wiêc je¿eli dalej zamierza byæ samoukiem, to raczej nie ma sensu mu stawiaæ za wzór czego¶ z tak wysokiej pó³ki.
Aby zrobiæ co¶ na tyle "³adnego" i profesjonalnego trzeba zainwestowaæ w narzêdzia bardziej ni¿ póki co planujê. Niestety mnie nie staæ na wiêksz± ilo¶æ narzêdzi w tym kierunku. Czasu te¿ na tyle nie bêdzie:) Kiedy¶ na pewno postaram siê konkretnie do tego przy³o¿yæ.

Dziêki za opiniê. Jak kto¶ ma co¶ do dodania to proszê.
S³awoj94
Jaki¶ ornament i voila.
Pier¶cieñ niezbyt wygl±da , przyda³o by siê na p³aszczy¼nie zewnêtrznej kszta³t eliptyczny , nie bêdzie takich za³amañ.
Co do odlewania to masz mo¿e szkic formy ?
I czy by³a odlewana wirówkowo (Tak to siê chyba nazywa) ?

Jak odlewa³em sztabki to by³o du¿o w¿erów i nierówno¶ci wiêc trzeba odp³ywy powietrza i wirówkê.

Pozdrawiam
Caivs Didivs Flaccvs
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.