Witam. Owszem na pierwszej fotce widaæ sznurowanie uda ale tu raczej nie mam w±tpliwo¶ci ¿e s± to nogi p³ytowe. Zatem rozwi±zanie takie mog³o byæ stosowane w przypadku os³ony wykonanej z ¿elaza. Co do drugiego przedstawienia, wydaje mi siê ¿e masz racjê chod¼ do absolutnej pewno¶ci warto by by³o zobaczyæ to zarêkawie z drugiej strony czy aby tam nie kryje siê jaka¶ forma zawiasu. Widzimy elementy spinaj±ce , wiêc istnieje szansa ¿e by³ to element blaszany, wyklucza³oby t± teori± zobaczenie tego elementu od drugiej strony. Przyjmuj±c za³o¿enie ¿e jednak by³o skórzane to czy mo¿na prosiæ o datowanie tego drugiego nagrobka ? Wracaj±c do Fryderyka, co do os³ony r±k to tu nie ma w±tpliwo¶ci ¿e mog³y byæ skórzane i zak³adane na kolczugê. Zastanawiaj±ce w nich s± te "granie", element czysto zdobniczy z wyt³oczonej skóry, forma zbrojnika ??. Obejrzawszy jeszcze raz ca³o¶æ uzbrojenia tego kombatanta faktycznie mo¿na wysnuæ wniosek i¿ nagolennice by³y skórzane lecz w tym momencie innego znaczenia nabiera datowanie w opisie fotek
cyt. ca. 1370 to 1390 is the "official" date, although I'm inclined to believe the effigy has to be dated a bit earlier, maybe even around 1350.
Oko³o 1350 wszystko nabiera³oby sensu, d³uga kolczuga ,skórzane dodatki os³aniaj±ce rêce i
wykonane z tego samego materia³u os³ony ³ydek. Nakolanniki tak¿e pasuj± na t± datê. Natomiast co do pó¼niejszego datowania wszystko wydaje siê dziwne. Pó¼niejsze datowanie wskazywa³oby na materia³ ówcze¶nie lepszy ni¿ skóra tzn ¿elazo, chodzi mi o to ¿e proces "up³ytowienia" jest zauwa¿alny oko³o 1380-1400 i z tego co mi siê wydaje jak najbardziej naturalny. Wiem ¿e wspó³cze¶nie skóra jest bardzo wdziêcznym materia³em lecz wtedy nie bito siê stêpionymi mieczami i tak aby nie zrobiæ komu¶ krzywdy i w zwi±zku z tym nie s±dzê ¿e os³ony skórzane by³y "lepsze" ówcze¶nie ni¿ ¿elazne. bardzo przemawia do mnie statystyka z bardzo ciekawego bloga
http://www.fuscher.com.pl/1382/?p=76patrz±c na ni± mo¿na nabraæ w±tpliwo¶ci co do datowania tego nagrobka, s±dziæ ¿e nagolennice s± ¿elazne z dziwnym patentem lub stwierdziæ ¿e datowanie jest w porz±dku i Bajlifowi zachcia³o siê w 1380-90 niemodnie prezentowaæ i przestaæ siê gry¼æ tym tematem
pozdrawiam