Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Warsztaty Nicnierobienia 1-3.07.2011
> Inne > Kalendarium 2011
jasmin
Na terenie posiad³o¶ci Lady Rosemar. To ko³o Gdañska. Bo i tak nie wiecie, gdzie jest Skórowo ko³o Potêgowa:)

Warsztaty Nicnierobienia bed± mia³y bardzo intensywny oraz rozbudowany program uzalezniony od tego, kto ile zapakuje do samochodu sprzêtu oraz go na miejscu nie wypakuje.
W niedzielê bêdziemy ten sprzêt wa¿yæ. Zwyciêzca dostanie 50 kg worek ziemi w nagrodê.

Inne atrakcje: ogl±danie koni, ogladanie naczyñ w których ewentualnie mozna zrobiæ co¶ do jedzenia. Le¿enie pod namiotem, na trawie, le¿enie pod ¶wierkiem.
Kontemplacja szelestu wzrastaj±cej trawy.
Turniej 5tek w kapsle po piwie. O ile kto¶ piwo przywiezie. Uwaga - nie ma nagród!!!
Turniej bojowy - regulamin: komu uda siê do godziny 14:00 opancerzyæ i wytrzymaæ rechot uczestników - Wygra³. Uwaga - nagród brak!!!
£uczniczego turnieju regulamin pojawi siê pó¼niej bo nie chce mi siê go nawet opisywaæ.

Co zabraæ:
Stroje zgodne z wymaganiami Wayfarers 2nd ed, lub 1st ed. lub Grunwald2011 lub hmm nie wiem na jaki regulamin siê powo³aæ ale wiecie sami o co chodzi.
20 z³ na drewno i s³omê.
W³asne ¿ywienie i uwaga: organizator pozwala przywie¶æ w³asny alkohol.
Namioty, gdyby pada³o, jak nie bedzie padaæ to mo¿na siê uwaliæ na trawie bez namiotu.

Na terenie imprezy bedzie obowi±zywa³a zasada 1000 kroków - uczestnik, który zrobi wiecej ni¿ 1000 kroków zostanie natychmiastowo pod eskort± jamników wyprowadzony na ³±kê obok. Tam, nie demoralizuj±c uczestników mo¿e siê wybiegaæ, wychasaæ, wylataæ i jak g³upie pomys³y mu przejd± to mo¿e wróciæ.

Pryszniców nie ma.
Generalnie nic nie ma.

Zapraszamy.
Obowi±zuje selekcja - zdjêcia w strojach k±pielowych proszê przesy³aæ na jasminpriv@poczta.fm

PS. ta impreza, to nie ¿art. To wydarzenie, jakiego jeszcze w RyRy nie by³o.
Józef
Interesuj±ce smile.gif trochê zbyt blisko mojego wyjazdu na G , ale uwa¿am , ¿e pomys³ znakomity .Mo¿e za rok.
pozdro
rosamar
Odno¶nie ca³ego postu Miszcza Ja¶mina - AMEN

Poza tym na imprezie bêdzie mo¿na NIE ROBIÆ tañca, filcu, przêdzenia, koronek, krajek, farbowania w kotle, picia piwa, palenia fajki wodnej, ¶piewów przy ognisku, grania na drumli, garnków z gliny, wypa³u redukcyjnego w ognisku, jazdy konnej, strzelania z konia, strzelania bez konia, naprawiania sprzêtu, szycia i cerowania gaci diabel.gif
Impreza wy³±cznie dla hardocorowców (sprawdzamy delikwenta na miejscu mocz±c go w latrynie w lasku icon_wink.gif ) !!!

Generalnie zakres nicnierobienia zale¿y od chêci uczestników i ich poziomu upierdliwo¶ci wzglêdem osób prowadz±cych warsztaty crazy.gif

Poza tym liczba miejsc na tej najwspanialszej w caluteñkim Ry Ry jest OGRANICZONA!!!
Zg³oszenia do Ja¶mina albo do mnie ;-P
Rita
Plan imprezy jest rewelacyjny! Nie mogê siê doczekaæ, a¿ Ja¶min opisze zasady ³uczniczego ;) O ile dobrze wytrenowane lenistwo mu pozwoli ;)
nul
Absolutnie genialne.

Mam tylko pytanie co do zasady tysi±ca kroków: opracowa³em specjaln± technikê nicnierobienia na chodz±co – chodzê leniwie, statecznie i w sposób s³u¿±cy niespecjalnie czemukolwiek. Czy kroki wykonywane w ten sposób podchodz± pod tê zasadê?
Lady Draconia
Kurde, ¿e te¿ to siê z Lusowem zbiega, bo by¶my przyjechali!
Le¿enie pod ¶wierkiem, o mamusiu... O czym¶ takim w³a¶nie marzêangsad.gif No nic, mo¿e za rok siê uda:D
rosamar
Rita mogê ods³oniæ r±bek odno¶nie konkurencji ³uczniczych ;>
Na pewo bêdzie strzelanie partyzanckie z ró¿nych pozycji le¿±cych - przodem, bokiem ty³em a tak¿e zza krzaków. Nale¿y posiadaæ 40 strza³ przystosowanych do strzelania zza wêg³a icon_wink.gif oraz ³uk o minimalnym naci±gu 35kilo diabel.gif
A wielki grand finale bêdzie konkurencj± podczas której finalista siedz±c na cwa³uj±cym przeze las i krzaki koniu bêdzie musia³ strzelaæ do Ohydka. W przypadku ustrzelenia Ohydka (nie przewidujemy bum.gif ) bêdzie mo¿na sobie zdj±æ z niego skórê i wytopiæ sad³o (na pewno przyda siê do nasmarowania nadwerê¿onego po strzelaniu z 35kilowego ³uku, krêgos³upa diabel.gif )
W przypadku nie ustrzelenia Ohydka, nagrod± g³ówn± jest ¿ywy Ohydek - od razu robimy ob³awê i pakujemy ;>
Nie przewidujemy mo¿liwo¶ci rezygnacji z nagrody g³ównej diabel.gif

Nulek - my¶lê ¿e twoje kroki to mistrzostwo nicnierobienia wiêc proponujê by¶ nie poprowadzi³ warsztatów chodzenia niecnierobi±cego diabel.gif

PS: Rita a w ogóle to gratulacje! Nie dzwoni³am bo nie wiem jak wam idzie icon_wink.gif
3majcie siê wszyscy cieplutko
Tomic
znajdzie siê dla mnie miejsce? bigsmile2.gif
rosamar
CYTAT
znajdzie siê dla mnie miejsce? bigsmile2.gif

Jasne bigsmile2.gif

tylko czy chce ci siê dygaæ ten kawa³ drogi ;-P

Tomic
no daleko to fakt, zobaczymy mo¿e siê uda
Rita
O , to mo¿e siê uda te¿ nie zapolowaæ na wampiry ;)

W zwi±zku z przera¿aj±ca nagrod± w turnieju ³uczniczym odpadam z góry :D
Morgiana
Nareszcie co¶ sensownego na tym forum ;) Oczywi¶cie potwierdzam swój intensywny udzia³ w nicnierobieniu, zw³aszcza koronczarsno-farbiarsko-ca³oresztowym.
Rafa³ Pr±dzyñski
Æwiczê ma tê imprezê ju¿ 15 lat.
braciszek Boullii
Poniewa¿ odleg³o¶æ na ten zacny turniej przekracza (i to sporo) 1000 kroków, wezmê udzia³ w takiej wspania³ej imprezie korespondencyjnie. Innymi s³owy w czasie trwania imprezy bêdê stosowa³ siê do regulaminu podanego przez gospodarzy bigsmile2.gif i wspiera³ innych uczestników - duchowo.
jasmin
Braciszku Boulii - mo¿na wys³aæ do nas paczkê z darami. S±dzê, ¿e organizator zrobi wyj±tek i przejdzie siê na pocztê j± odebraæ.

Bedziemy akceptowaæ zdjecia w zielonych i pomarañczowych strojach kapielowych. Drogie panie, proszê nie przesy³aæ zdjêæ roznegli¿owanych lub w bikini w kropki. Panowie, mnie te¿ raki szczypi± za zakrêtem, ale to nie oznacza, ¿e do zdjêcia mam sobie owijaæ woko³o szyi!

Dla osób, które chcia³yby zjawiæ siê za rok: nie wiem, czy bêdzie siê nam chcia³o za rok wk³adaæ tyle energii, czasu, ¶rodków w³asnych, pozwoleñ z USC w organizacjê tak wielkiej imprezy. Z góry te¿ przepraszamy, ale prawdopodobnie wtedy na imprezie bêdzie MUSZTARDA.

Pragnê tak¿e poinformowaæ, ¿e 3 ¶wierki zosta³y ju¿ zarezerwowane. Zosta³a jeszcze ograniczona ilo¶æ miejsc ko³o: 245 ¶wierków, 148 brzózek, 3 kêp szczawiu.
Moni¶
Nie wiem czy bêdziemy, ale przesy³am zdjêcie w kostiumie. Nie przedstawia nas, ale a pewno¶ci± te¿ siê nada.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Solo_45
Nooo
To by¶my sie zapisali, w sensie ¿e ja i karoo i jagoda
Rezerwacja dwóch ¶wierków i jednej kêpy tego mniejszego smile.gif
Tylko z ³adnym widokiem na bezkresne stepy pomorza

smile.gif
jasmin
CYTAT(Moni¶ @ 19:55 13.06.2011) *
Nie wiem czy bêdziemy, ale przesy³am zdjêcie w kostiumie. Nie przedstawia nas, ale a pewno¶ci± te¿ siê nada.

Moni¶, nie chce mi siê byæ upierdliwy, ale szeroko¶æ pasów ... Jeszcze gdyby to grochy by³y, albo syrenki tak modne w tym sezonie. Poza tym w³osy spod pachy wystaj±. A¿ muszê siêgn±æ do obrazów mistrza Leonarda, by okre¶liæ d³ugo¶æ w³ocha pod pach± dopuszczalnego na t± imprezê. Istotny, ale pominiêty szczegó³:D A klapki? A rêcznik?
Solo_45 - ty nie przeginaj, ¿e siê wywiniesz z organizacji tej imprezy i przyjedziesz na gotowe:D

karoo.kp
CYTAT(jasmin @ 13:28 14.06.2011) *
CYTAT(Moni¶ @ 19:55 13.06.2011) *

Moni¶, nie chce mi siê byæ upierdliwy, ale szeroko¶æ pasów ... Jeszcze gdyby to grochy by³y, albo syrenki tak modne w tym sezonie. Poza tym w³osy spod pachy wystaj±. A¿ muszê siêgn±æ do obrazów mistrza Leonarda, by okre¶liæ d³ugo¶æ w³ocha pod pach± dopuszczalnego na t± imprezê. Istotny, ale pominiêty szczegó³:D A klapki? A rêcznik?
Solo_45 - ty nie przeginaj, ¿e siê wywiniesz z organizacji tej imprezy i przyjedziesz na gotowe:D

Tak tak, mêcz go, drêcz go!!
Zdaje siê,¿e od nas bêdzie jeszcze kilka osób - Ja¶min, mozesz dopisaæ do zg³oszenia oprócz nas jeszcze ze 4 osoby :P

Czy mogê nie wysy³aæ Ci zdjêcia w stroju kapielowym? Jak masz potrzebe ogladania mnie w nim to zapraszam zupe³nie prywatnie do domu :P

PS: Nie wiem tylko co na to Soldier :P
rosamar
Dla niezorientowanych to tu

Poza tym dla niezainteresowanych, og³aszam ¿e na warsztatach nic nie robienia, uparcie nie zamierzamy tak¿e poprowadziæ I edycji Mini Warsztatów Tañca Dawnego "Na Klepisku"
No i liczê ¿e nasz bard nam nie zagra do tañca diabel.gif

pozdrówka

jasmin
Bêdzie tak¿e parê batonów gliny i ko³o ... ale w sumie po co:D
Viator
Jak to po co ko³o? ¯eby¶ móg³ nie toczyæ na nim garnków.
No bo jakby nie by³o ko³a to sk±d by by³o wiadomo, ¿e ich nie toczysz w ramach nicnierobienia (a nie dlatego ¿e w³a¶ciwie to chcia³by¶ tylko nie masz na czym) ?

Aha, pobudkê koniecznie ustalcie o wschodzie s³oñca, no, maksymalnie o czwartej, ¿eby d³u¿ej móc nic nie robiæ.
Selion
Strasznie ¿a³ujê, ¿e wtedy mam szkolenie. Nie macie mo¿e ochoty zrobiæ drugiej edycji w innym miesi±cu? ;)
Mog³abym, dla dobra Nicnierobienia, przywie¼æ skrzynkê jab³ek, kalarepy, kapusty i wszystko co mo¿na je¶æ bez krojenia, gotowania, obierania.
Niestety zdjêcia mamy tylko bez strojów k±pielowych. Mog± byæ? :P
rosamar
CYTAT
Bêdzie tak¿e parê batonów gliny i ko³o ... ale w sumie po co:D

Oooo dobrze ¿e mi przypomnia³e¶ bo w ramach nie robienia w glinie nie planowa³am preludium do nieprzêdzenia we³ny - czyli ka¿dy nie zrobi sobie z gliny przê¶lika, nie osadzi go na kijku i nie bêdzie musia³ prz±¶æ diabel.gif

CYTAT
Strasznie ¿a³ujê, ¿e wtedy mam szkolenie. Nie macie mo¿e ochoty zrobiæ drugiej edycji w innym miesi±cu?

Ta edycja imprezy wysz³a bardzo niespodziewanie i spontanicznie. Generalnie planowali¶my w po³owie wrze¶nia i tego siê trzymamy. Tylko ¿e na wtedy mieli¶my jakie¶ konkretne dzia³ania zamiast nicnierobienia wiêc nie wiem czy bêdzie komukolwiek pasowaæ bum.gif
rosamar
Po naradzie bojowej z Blondim, ustalili¶my ¿e kolejnymi warsztatami które nie odbêd± siê na imprezie, bêd± warsztaty browarnicze.
Poniewa¿ oczywi¶cie nic z tego nie wyjdzie, to to nic bêdziemy degustowaæ na kolejnej imprezie we Wrze¶niu diabel.gif

Selion
Je¶li nie bêdzie siê pokrywaæ z imprez± w Borkowie to jedziemy w terminie wrze¶niowym, tylko przygotujemy siê psychicznie do nicnierobienia :P
Roar
sam pomosy³ genialny bym przyjecha³ gdybym nie wyje¿d¿a³
jasmin
Jest dobrze. Uczestnicy wziêli sobie do serca g³ówne wytyczne i nikomu siê nie chcia³o wys³aæ zg³oszenia na mój adres mailowy:)
rosamar
Na mój równie¿ diabel.gif

Viator
No, ja te¿ nie wysy³a³em zg³oszenia w ramach treningu przed warsztatowym nicnierobieniem, bo od dawna nie mia³em okazji nicnierobiæ i wyszed³em z wprawy. A zreszt± i tak zaczynam imprezê od nieprzyjechania do Was wiêc jest OK. bigsmile2.gif
jasmin
I po ptokach.
Uczestnicy nie dopisali.
Kobiety le¿a³y i siê opala³y a faceci grali w pi³kê siatkow± i pili browce. ¯adne zaskoczenie.
Jako ¿e planu nie by³o to w sumie nic nie zrobili¶my. Nie ma siê co zachwycaæ i co podniecaæ.
Do tego pada³o i psy szczeka³y.
Organizator umywa³ rêce od czegokolwiek ale to nagminne na takich imprezach.

Zwyciêzcy turniejów:
bojowy: Grzesiek. Nikt nie wie po co w niedziele o 17stej za³o¿y³ kolczugê; nie wiem czemu, ale dopytywa³ siê o ten worek z ziemi±
dru¿ynowy: Konie - w minutê zdemolowa³y kuchniê, która przez 3 dni by³a broniona przez nas przed zaciek³ymi atakami mniejszych futrzastych gryzoni;
pierwszy ogólnopolski ³uczniczy turniej konnego ³ucznictwa stepowego - Blondi - upar³ siê strzelaæ w galopie do wszystkiego na polu z wyj±tkiem tarczy. ale ¿e by³ jedynym uczestnikiem to zwyciêstwo mu siê nale¿y;
Wiêcej co¶ mo¿e Dominika dopisze albo inni uczestnicy ... je¶li bêdzie im siê chcia³o:)
Przepraszam za postawê jamników. One mia³y wy... na wszystko i nie mia³y zamiaru z nikim te¿ ³aziæ za p³ot by sie kto¶ wybiega³.
Przepraszam te¿ ale w tym roku wyj±tkowo nie uda³o nam siê zlikwidowaæ dymienia z ogniska.
Morgiana
Insze miejsca punktowane:
robale i mrówy - za w³a¿enie we wszystko, co siê da³o (kurczê, a mia³o byæ nic nie robienie, to po co w³azi³y?)
deszcz - za ustawiczne padanie w pi±tek,
s³oñce - za zbyt mocne ¶wiecenie w niedzielê,
Karolina - za nienauczanie nalbindingu,
Dominika - za nienauczanie skrêcania sznurków,
i moja osobista nagroda:
Mieszko - za niezrobienie mi cudownego prz±¶lika smile.gif

Tak nie robiæ to ja mogê zawsze i wszêdzie. Dziêkujê :>
rosamar
W³a¶nie li¿ê rany po powrocie do rzeczywisto¶ci ;-P
Jak zwykle klapa organizacyjna bum.gif
Organizator zamiast przyzwoicie nic nie robiæ, ci±gle gotowa³ ró¿ne dziwne rzeczy w kot³ach, ku uciesze futrzaków które potem owe rzeczy wyjada³y po kryjomu diabel.gif Poza tym r±ba³ zbyt g³o¶no drewno przez co bola³a mnie g³owa i nie s³ysza³am szelestu wzrastaj±cej trawy :P

Aha i Blondi oddaje pierwsz± nagrodê w turnieju ³uczniczym naszemu imprezowemu Robin Hoodowi tracker.gif

Nagrodê publiczno¶ci i najwiêksze brawa zebra³a strza³a Patriot która potrafi³a tu¿ przed tarcz± skrêciæ o 90 stopni i polecieæ w stronê Ohydka bigsmile2.gif

A w ogóle to nicnierobienie jest straaaasznie mêcz±ce...
jasmin
A tak dla niezorientowanych z gwar± pomorsk± t³umaczê powy¿sze:

Budowa, monta¿, instalacja i prace na pó³kole garncarskim. Na jesiennej edycji ko³o bêdzie pracowaæ 4 dni. Tu zrobili¶my masê odwa¿ników ró¿nych kszta³tów i rodzajów, parêna¶cie kubków i miseczek i co¶ na kszta³t protoplasty 3punktowej lampki oliwnej. Wypa³ za jaki¶ czas jak glina wyschnie.

Prace w drewnie by³y ograniczone do wymierzenia, wyciosania ³awek do siod³a oraz do zrobienia konstrukcji do ko³a garncarskiego ³±cznie z rêczny d³utowaniem otworów w ró¿nych miejscach pod nie. £awki bêd± nied³ugo mia³y zamocowane resztê elementów. Jak siê bêdzie je¼dzi³o to wam kiedy¶ opiszê. Ko³o garncarskie dzia³a.

Prace z we³n±: przêdzenie w³óczki z k³aczków na wrzecionach, robienie sznureczków z tej¿e w³óczki, przerobienie paru ¶ciegów ig³owych na konstrukcjê skarpet, czapek i rêkawiczek. robienie krajek na tabliczkach. Robienie sznurów - do wykorzystania na odci±gi do namiotów czy na wodze.

Barwienie: wyszukanie rosn±cej substancji barwi±cej, wybór odpowiedniej masy barwnika do masy wody oraz masy barwionej tkaniny we³nianej i lnianej, zabarwienie tych¿e i praktyczne noszenie.

Krzesiwo i hubka: rozpalenie ogniska w deszczu na mokrym drewnie za pomoc± krzesiwa i hubki. Za 3cim podej¶ciem (czyli 3cim przeniesieniem hubki na wiórki do rozpa³u) siê uda³o. £±czny czas operacji z r±baniem drzewa itd nie trwa³a d³u¿ej ni¿ godzina ...

Z innych takich li¼niêtych tematów: ³ucznictwo konne, najazdy na saracena, musztra, najazdy na pieszego, browarnictwo.
Nied³ugo pewnie pojawi siê pe³na galeria ³±cznie z tak wypatrywan± galeri± uczestników w strojach k±pielowych.
rosamar
Dla tych co nie zagl±daj± do dzia³u Wyprawy a s± zainteresowani uczestnictwem we wrze¶niowej edycji imprezy Stepy Pomorskie to zapraszam do tematu: Stepy Pomorskie 15-18 Wrze¶nia
Ostrzegam ¿e formu³a jest tam nieco inna - k³adziemy nacisk na konie a inne dzia³alno¶ci bêd± tam niejako z boku, dla nudz±cych siê niekonnych. Zasady w temacie ale generalnie podobne do warsztatów nicnierobienia.

Zreszt± zapraszam do czytania ju¿ w³a¶ciwego tematu ¿eby tutaj nie ¶mieciæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.