Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kierpce- wczesno¶redniowiecznê buty z bazarku?
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Ailur
Witam! Spotka³em siê z opini±, ¿e góralskie kierpce, mog± uchodziæ za buty historyczne, co podobno potwierdzaj± wykopaliska etc etc etc.

Od razu wyja¶niê, ¿e nie zale¿y mi na ultra poprawnym stroju- jestem ³ucznikiem i z konieczno¶ci potrzebujê ubraæ siê na turniej, szukam wiêc butów ³atwych do zdobycia i tanich, w których bêdê móg³ wyst±piæ na imprezie.

Czy kierpce do tego celu bêd± dostatecznie historyczne?

brat Bule
A czemu nie na bosaka?
Ailur
CYTAT(brat Bule @ 22:46 31.05.2011) *
A czemu nie na bosaka?

Bo zimno w stopy. Ale wydaje mi siê, ¿e do¶æ precyzyjnie zada³em pytanie o dane buty :-)
Teyrnon
CYTAT(Ailur @ 23:10 31.05.2011) *
Od razu wyja¶niê, ¿e nie zale¿y mi na ultra poprawnym stroju

glany owiniête baranic± s± zawsze w modzie.. wcale nie ultra poprawny strój a mo¿e na ten sam turniej wpuszcz± skoro wpuszczaj± kierpce..
Nie szkoda kasy? Historyczne obuwie boli? Chcesz wygl±daæ jak historyczny ³ucznik to zainwestuj w historyczne obuwie.. to nie s± kokosy a nikt siê nie przyczepi

Ailur
Irytuje mnie czytanie odpowiedzi nie na temat...

Powiem zwiê¼le: spotka³em siê z opini± osoby, zajmuj±cej siê zarówno odtwórstwem jak i archeologi±, ¿e kierpce s± historyczne dla wczesnego ¶redniowiecza.

Czy to prawda?

Proszê o odpowiedzi tylko osoby, które co¶ na ten temat wiedz±.
Ladyhawke
Byæ mo¿e s± historyczne - nie wiem , chêtnie sie dowiem. Podejrzewam, ze sam krój mo¿e byæ ok , nie wiem jak ze zdobieniami. No i nie wiem, czy nie by³y np. noszone tylko w jakim¶ regionie , a gdzie indziej przez kobiety.

Jedna rzecz na 100% historyczna nie bêdzie . Wspó³czesne kierpce maj± przyklejan± sztuczn± podeszwê.

Tutaj masz ró¿ne fajne wykroje i sporo opisów :
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=22256

Nie zrozum mnie ¼le, ale je¶li wybierasz sie na turniej z konieczno¶ci i nie zale¿y Ci na tym, ¿eby wygl±daæ super ultrasnie, to równie dobrze mo¿esz kupiæ tzw. "osio³ki" lub "szczurki" (skórkowe lub zamszowe trzewiki na sznurówki) i zakryæ górê owijkami.

Jesli jednak czujesz, ¿e chcesz wygl±daæ dobrze, i ¿eby sie nikt nie przyczepi³ - zainwestuj w dobre historyczne butki. Wiadomo, ze drozsze sa z przyszywan± podeszw± , tañsze z doklejan± , ale na pewno bed± wygl±daæ duzo lepiej ni¿ wspó³czesne kierpce.

Kierpce to dziewczyny kupowaly ponad 10 lat temu, zeby mieæ do giez³a czy sukienki ;) ale wtedy tez nie bylo za du¿o historycznych butów.

Wiêc, jedna sprawa to historyczno¶æ butów czy wykroju, a druga to Twoje prywatne podej¶cie do sprawy.

Je¶li to ma byæ tylko na chwilkê i nie obchodzi Ciê co my¶l± inni - rób co chcesz i nie przejmuj siê czy historyczne czy nie.

Je¶li chcesz "pobawiæ" sie w rekonstrukcje na d³u¿ej - pomy¶l kogo chcia³bys odtwarzac , w jakich ramach czasowych i regionie. Poszukaj na forum, popytaj ( tu jest ca³y dzia³ o butach http://www.freha.pl/index.php?showforum=218 ) i wtedy porz±dnie zainwestuj w co¶ naprawdê historycznego, a nie tylko udaj±cego historyczno¶æ smile.gif
Teyrnon
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=23...mp;#entry302552 ten temat by³ ju¿ poruszany Panie poirytowany. Je¿eli nie chcesz naraziæ siê na kpiny nawet na ma³o wymagaj±cych turniejach ³uczniczych to zainwestuj te 100z³ i miej spokojne sumienie...
Ailur
Nooo ca³y problem polega na tym, ¿e to moje odtwórstwo jest przy okazji i je¿eli np strzelam z plastikowego ³uku to i tak ultra¶ny nigdy nie bêdê. Chcia³bym po prostu wej¶æ do sklepu i kupiæ ostatni, niezbêdny element stroju, bo zgadujê, ¿e ka¿dy rzemie¶lnik to tygodnie czekania...
Teyrnon
na allegro mo¿na trafiæ buty w granicach 100 z³. mo¿e nie lux malina ale skoro to ma byæ tylko od ¶wiêta. wierz mi ¿e odtwórstwo wci±ga.. Moim zdaniem jak inwestowaæ to ju¿ docelowo dobrze smile.gif
Owka
1. Historyczno¶æ:
CYTAT
Powiem zwiê¼le: spotka³em siê z opini± osoby, zajmuj±cej siê zarówno odtwórstwem jak i archeologi±, ¿e kierpce s± historyczne dla wczesnego ¶redniowiecza
.
Ja spotka³am siê z opini± osoby, bêd±cej mgr in¿. Politechniki Warszawskiej, ¿e kot le¿±cy na masce samochodu wypija pr±d z akumulatora...

Zakopiañskie kierpce NIE bêd± historyczne, bo ich ogólna stylistyka i zdobienie datuj± siê na koñcówkê XIX wieku.

Mo¿e tej osobie chodzi³o o ogóln± koncepcjê butów z jednego kawa³ka skóry - je¶li tak, to zajrzyj TU (to, co ma na stopach kobieta z czarno-bia³ego zdjêcia). Je¶li tak - owszem, s± historyczne (dla plebsu, i to tego biedniejszego). I osobi¶cie bardzo ten typ polecam ka¿demu oszczêdnemu i niezamo¿nemu, jak d³ugo reszta ciuchów pozostaje w konwencji spo³ecznych nizin...

2. "Dopuszczenie na imprezach"
CYTAT
szukam wiêc butów ³atwych do zdobycia i tanich, w których bêdê móg³ wyst±piæ na imprezie.

10 lat temu mo¿e by "wpu¶cili", teraz - bez sensu wydasz pieni±dze, bo tam, gdzie wpuszcz± w kierpcach, wpuszcz± i w trampkach.
Je¶li interesuje Ciê tylko strzelanie, to podpiszê siê pod rad± Ladyhawke - "osio³ki", czy inne neutralne stylistycznie buty. Zakopiañszczyzna na komisjach nie robi lepszego wra¿enia, a w¶ród ogó³u budzi ¶miech, czego bardzo delikatny przedsmak tu ju¿ zobaczy³e¶.
Ailur
No super, takie baletki idealnie by pasowa³y do mojego stroju wie¶niaka z X wieku :-)

Jak rozumiem, to jeden kawa³ek skóry zwi±zany rzemieniem?

Czy kto¶ móg³by mi wskazaæ wykrój takiego bucika, b±d¼ jaki¶ tutorial, bo jak s±dzê, by³bym w stanie samodzielnie skonstruowaæ taki but...?
Owka
Polecam ksi±¿kê Margrethe Hald: Primitive shoes, dostêpn± w ca³o¶ci TU
a w jej ramach np. TE buciki - ale znajdziesz tam i inne, te¿ "maker-friendly" ;) - tylko zwróæ uwagê na ich opisy, ¿eby z zakopiañszczyzny nie wpa¶æ w XX-wieczne norweskie ludowe kapcie!
Znicz
Witam,

Kierpce-³apcie s± po¶wiadczone u S³owian w ¼ród³ach pisanych np. Kronika Kosmasa – ³apcie-chodaki z ³yka Przemys³a.

Znane ze znalezisk u S³owian Zachodnich np. w Wolinie:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Jak i na Rusi w Nowgorodzie:

A tu wykroje:

Pozdrawiam Znicz

Ailur
http://io.ua/8521429p

Czy to bêdzie wczesny bucik i czy jak go wytnê i zszyjê wg schematu to wyjdzie taki...?Ewentualnie mogê jeszcze doszyæ podwójn± podeszwê i na tym koñcz± siê moje umiejêtno¶ci :-)
Ladyhawke
Ailur, zauwa¿, ¿e ten wykrój jest taki sam jak na obrazku z postu wy¿ej ( wykórj na dole po lewej, z wpuszczonym rzemieniem naoko³o kostki).
Masz na tym obrazku rózne wykroje, potrenuj na jakims kawa³ku materia³u zanim zabierzesz siê za wykrawanie ze skóry.

Na pewno w dziale Obuwie znajdziesz bardziej fachowe porady w kwestii samego szycia butów itd.
Ailur
Poci±gnê jeszcze ten topic, chocia¿ widzê ju¿, ¿e jest w³a¶ciwy dzia³ "obuwie" :-)

Zaproponowano mi takie buty w przystêpnej cenie, ale mam w±tpliwo¶ci- czy to jest s³wowiañski wzór wczesno¶redniowieczny?

Owka
No, skoro nikt bardziej oblatany w butach siê z odpowiedzi± nie kwapi, to ja napiszê - a ew. korekta mile widziana:
Ogólnie wzór jest jak najbardziej wczesno¶redniowieczny, kojarzê go raczej ze Skandynawi±, ale nie s±dzê, by¶ musia³ martwiæ siê, ¿e z tego powodu gdzie¶ "odpadniesz" czy zostaniesz ob¶miany.

Mo¿na siê zastanawiaæ nad wygl±dem szwów (jak kto¶ potrafi siê im dobrze przyjrzeæ na zdjêciu - ja nie bum.gif ), ale skoro masz do butów podej¶cie u¿ytkowe - taki "przyzwoity standard imprezowy", to te bêd± o niebo ponad wszelkimi kierpcami, sanda³ami 'jezuskami" i inszymi wynalazkami.
Znicz
Witam,

Buty z postu Ailura przypominaj± buty ze strefy g³ównie anglo-saksoñskiej, takie poznajdywano w Yorku.

Nie rozumiem natomiast sk±d taka niechêæ do obuwia „kierpcopodobnego”. To przecie¿ najstarsze, i typowe obuwie dla wczesnego ¶redniowiecza. Znajdywano je nie tylko na terenach s³owiañskich. Oto tabela typologiczna wczesno¶redniowiecznych butów z Yorku. Znajdziemy tam równie¿ obuwie kierpcopodobne.

W anglosaskiej literaturze fachowej kierpcopodobne nazywaj± siê „pampootie” czyli nasze „papucie”- ³apcie, tu przyk³ad z Irlandii VI wiek:

Ogromna popularno¶æ ³apci-kierpc w s³owiañskim stroju ludowym, od Jugos³awii, Bu³garii, po Polskê i Ru¶, to dowód bardzo wczesnego rodowodu tego typu obuwia.

£apcie-kierpce Polska XVII wiek:

Pozdrawiam Znicz

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.