Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Odsiecz
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Pawe³ Tybaldem Zwany
"... roku pañskiego 1377 Komtur zamku ¦wiecie w obawie przed zbrojeniami w przygranicznym zamku Bydgoszcz przyzywa wszystkie okoliczne komturie zamków Kulm, Czersk, Tuchel, Berent, Graudenz do wys³ania zbrojnego wsparcia. Niechaj Bóg Wszechmog±cy za wstawiennictwem ¦wiêtego Jerzego nie dopu¶ci, aby wróg nas zaskoczy³..."

Wraz z Lutoborem serdecznie zapraszamy na pierwsz± zainicjowan± przez nas piesz± wyprawê (dlatego prosimy o wyrozumia³o¶æ przy b³êdach i niedoci±gniêciach smile.gif , natomiast wyprawa nie jest oparta na faktach, a jedynie na potencjalnych wydarzeniach) z Ko¶cierzyny do ¦wiecia.

Trasa to ok. 91km roz³o¿ona na 3 dni. W pi±tek rano wyruszamy z Ko¶cierzyny i idziemy w kierunku Czerska. Pierwszy nocleg odbêdzie siê w okolicy wsi Odry. W sobotê, po ca³odziennym marszu na noc zatrzymujemy siê we wsi kociewskiej - £±¿ek. Trzeciego dnia ruszamy ju¿ do ¦wiecia, który jest celem i koñcem wyprawy. Praktycznie ca³a trasa wiedzie przez las.

Konkretnej daty wyprawy nie ustalamy, gdy¿ zale¿y nam na jak najlepszym dopasowaniu terminu do ilo¶ci uczestników. Podajemy 3 propozycje, z których wybrana zostanie ta, na któr± bêdzie najwiêcej chêtnych.
1. 22-24.VII
2. 16-18.IX
3. 23-25.IX

W zwi±zku, ¿e jest to nasza pierwsza inicjatywa, datowanie nie jest bardzo wy¶rubowane, co wiêcej jest do¶æ szerokie. Umawiamy siê na lata 1330 - 1410.

Wszystkie osoby bior±ce udzia³ w imprezie zamierzamy podzieliæ na lekkozbrojnych i cywili. Lekkozbrojni ze wzglêdu na obci±¿enie elementami pancerza na plecach nie¶æ bêd± mniejszy ³adunek.

Ilo¶æ miejsc ograniczona. Uczestnictwo w wyprawie po wcze¶niejszej weryfikacji i akceptacji sprzêtu.

Zg³oszenia wraz ze zdjêciem prosimy nadsy³aæ na maila : luthobor@gmail.com , w temacie wpisuj±c Odsiecz - zg³oszenie.

Wiêcej szczegó³ów na prze³omie czerwca i lipca.

Pozdrawiamy! loki08.gif
M¶cidróg
CYTAT
Ilo¶æ miejsc ograniczona. Uczestnictwo w wyprawie po wcze¶niejszej weryfikacji i akceptacji sprzêtu.

Witaj w Wyprawach:)
Jedno pytanie:
Czy weryfikacje planujecie na podstawie wytycznych Wayfarers czy innego regulaminu?
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego na szlaku.
M.
Lutobor ze Swarska
Przy weryfikacji sprzêtu pos³ugiwaæ siê bêdziemy w³asnym regulaminem, nie mniej zwrócimy uwagê na wytyczne projektu Wayfarers gdzie to bêdzie mo¿liwe.

Je¶li chodzi o stroje - wymóg zastosowania rêcznego szycia, rêcznie tkanych materia³ów musimy sobie darowaæ, w kraju mo¿na policzyæ na palcach osoby z pó¼no¶redniowiecznej rekonstrukcji, które spe³nia³yby takie wymogi. Zwrócimy natomiast uwagê na estetykê wykonania stroju i jego kolorystykê (odpowiedni± do rekonstruowanej postaci) oraz tym bardziej na zastosowane materia³y. Je¶li chodzi o sam± wyprawê - to wyprawa zbrojna a nie rewia mody wiêc wszelkim kolorowym szatom dworskim dziêkujemy z miejsca.

Broñ zarówno ostra jak i têpa - ostra w funkcji narzêdzi. Podobnie jak w przypadku wytycznych odno¶nie materia³ów w RR jest ma³o przypadków ostrej broni ze wzglêdu na jej notoryczne u¿ycie bojowe.

W przypadku obowi±zkowo¶ci jakiegokolwiek uzbrojenia, ceramiki i prowiantu - wymagania zgodne.

Zdjêcia oczywi¶cie bêd±, po wyprawie.
Lipek
Hej !

Ja osobi¶cie wstawiam siê za 2 terminem !
Bêdzie wiêcej czasu na przygotowania i lepsza zno¶niejsza pogoda. A pomys³ i zajawka jest super. Tylko sprawa co do sprzêtów z do¶wiadczenia wiem ¿e branie wszystkich blach jest bez sensu najlepiej wzi±æ tylko kapalca drzewcówkê i jakie¶ drobniejsze elemanty ! :D elementy
Lutobor ze Swarska
zgadza siê. w przypadku zbrojnych bezwzglêdne minimum sprzêtu: rêkawice, kapalin i broñ drzewcowa (odpowiadaj±ca wzorem datowaniu, byle halabarda nie przejdzie). wszelkie nakolanniki, naramienniki, na³okcice sobie odpuszczamy. Czepce kolcze tylko w przypadku ³ebki.
Pawe³ Tybaldem Zwany
Serwus!

Proszê jeszcze nie zapominaæ, ¿e na miejscu, z którego ruszamy, zostan± podzielone baga¿e po¶ród uczestników-cywili w celu odci±¿enia zbrojnych.

Pozdrawiam,
Pawe³.
loki08.gif
nacaP
Piekielnie daleko ze ¦l±ska! Postaram siê byæ, o ile w obranym przez wiêkszo¶æ terminie nie wyskoczy mi jaki¶ egzamin poprawkowy ;)
Pawe³ Tybaldem Zwany
Z przykro¶ci± stwierdzam, ¿e z powodu niewielkiego zainteresowania wyprawa pt "Odsiecz" zostaje prze³o¿ona na inny dogodny termin. Mam nadziejê, ¿e bêdzie to w tym roku. Mo¿liwe, ¿e zmieni siê na zimow± wyprawê smile.gif

Liczê na zainteresowanie!!!!!!

Pozdrawiam,
Pawe³ aka Tybald loki08.gif
Rita
Nareszcie co¶ niedaleko nas! Szkoda tylko, ¿e tak pó¼no wpadli¶my na ten temat.
Jeden chêtny w postaci mojego mê¿a siê zg³asza. Termin mu w zasadzie obojêtny, ka¿dy pasuje, byle by³ to weekend.
Borg
Wpu¶cie pó¼n± XV to macie dwóch debili wiêcej :D
Grzyp
Trzech, Arku, trzech smile.gif
Borg
bigsmile2.gif
A tak na powa¿nie mo¿emy siê dogadaæ nastêpnym razem w wiêkszej grupie.
Pawe³ Tybaldem Zwany
Bardzo siê cieszymy, ¿e jakie¶ zainteresowanie jest, tylko szkoda, ¿e po terminie bigsmile2.gif
Tak czy siak, ta wyprawa odbêdzie siê na pewno, termin jest jeszcze nie znany, ale przy jego ustalaniu ustalimy Was i dogadamy siê na dogodny weekend, tak ¿eby wybraæ siê w wiêkszej grupie smile.gif

Pzdr,
Pawe³.
Lutobor ze Swarska
Ja w zasadzie pod pó¼n± piêtnachê mogê siê dostosowaæ ze sprzêtem, we 4 mo¿na ju¿ co¶ robiæ bez mieszania po³owy XIV z pó¼n± piêtnach±. W podobnym sk³adzie liczebnym chodz± czêsto Wayfarers.
Rita
Na ¿aden hardcore, który dot±d urz±dzali¶my te¿ nie by³o wiêcej ni¿ 5 uczestników, choæ deklarowa³o siê czasem znacznie wiêcej...
Konrad z Czêstochowy
Planujemy z Borgiem i¶æ na 2-3dni w pa¼dzierniku, potem w grudniu (jak spadnie ¶nieg co najmniej do kolan bum.gif ). Mo¿e zgadamy siê na dogodny dla wszystkich termin w pa¼dzierniku i ruszymy (plan Wasz czyli okolice Malborka, albo nasz jak ostatnio szlakiem Orlich Gniazd). Na wyprawê w nasze tereny mamy rekonstrukcjê mapy i mogê za³atwiæ tak jak ostatnio papier od Nadle¶nictwa z b³ogos³awieñstwem na nocleg i ogieñ w lesie. Co Wy na to? smile.gif
nacaP
By³o by pysznie :D
Je¶li co¶ by siê dzia³o w pa¼dzierniku w okolicach Jury, to jestem chêtny.

PS.
Czy jeste¶ w stanie taki papier za³atwiæ "od tak sobie" za drobn± przys³ug±? ;)
Konrad z Czêstochowy
CYTAT(nacaP @ 11:19 19.09.2011) *
By³o by pysznie :D
Je¶li co¶ by siê dzia³o w pa¼dzierniku w okolicach Jury, to jestem chêtny.

PS.

Co do papierka- to je¶li ja go mam za³atwiæ, to jestem tam ujêty jako osoba odpowiedzialna, a za ma³o siê znamy (czytaj: wcale) ¿ebym skusi³ siê ponie¶æ odpowiedzialno¶æ za Ciebie. Ale mogê Ciê poinstruowaæ JAK taki papierek siê dostajê ;]

Je¶li bêdzie siê co¶ dzia³o w pa¼dzierniku to jeste¶my otwarci, ale je¶li chce i¶æ z nami kto¶ kogo nie znamy, to wymagane s± zdjêcia w stroju i wykaz elementów ubioru i narzêdzi/garów etc. plus informacjê dodatkowe na privie/mailu.

Pozdrawiam!

M¶cidróg
CYTAT

Nim temat "papierka" uro¶nie do miana dramatu zamieszczam pdf do ¶ci±gniêcia.

Jest to najzwyklejsze podanie o pozwolenie na obozowanie na terenach le¶nych.Po lekkich zmianach w tek¶cie mamy podanie o obozowanie w trakcie marszu od -do.Ca³a filozofia.

Sprawdzone conajmniej w dwóch nadle¶nictwach w Polsce.
pozdrawiam
M.
nacaP
Serdecznie dziêkujê! S±dzê, ¿e to najlepsze wyj¶cie, to podanie podes³ane przez M¶cidróga - nie ¶mia³bym Ciê prosiæ o branie odpowiedzialno¶ci za mnie i za moich przyjació³ ;)

Co do pa¼dziernikowego wyj¶cia - czy odtwarzacie te¿ XIV, czy tylko XV? od tego trzeba zacz±æ, gdy¿ byæ mo¿e zbyt nachalnie po¶pieszy³em swoje chêci ;)
Borg
Tylko 2 po³owa XV wieku.

Wstêpnie ruszamy w 2 po³owie pa¼dziernika na jakiej¶ trasie jurajskiej (czasem na banerze widaæ mapkê :P), chyba z Morska do Krêciwilka.
Za³o¿enia poziomowe jak na RPK, na ¼ród³ach smile.gif
Pewnie jako¶ za³o¿ymy osobny temat ze szczegó³ami.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.