Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Poszukiwanie bractwa/ grupy odtwórczej
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
Odalla
Witam,

Siedzê ju¿ w X wieku od 6, ale chcia³am trochê zmieniæ klimaty. Poszukujê bractwa/ grupy odtwórczej w Krakowie, która zajmuje siê odtwórstwem XVII wieku b±d¼ XIX wieku. Wiem, ¿e XVII wiek jest, ale nie mam pojêcia jak siê nazywa i jak± ma stronê internatow±.

Za to kompletnie siê nie orientujê czy istnieje w Krakowie grupa, która odtwarza okres napoleoñski na ziemiach polskich.

Z góry dziêkujê za wszelk± udzielon± mi pomoc.
rivetus
CYTAT(Odalla @ 22:19 24.05.2011) *
Witam,

Siedzê ju¿ w X wieku od 6, ale chcia³am trochê zmieniæ klimaty. Poszukujê bractwa/ grupy odtwórczej w Krakowie, która zajmuje siê odtwórstwem XVII wieku b±d¼ XIX wieku. Wiem, ¿e XVII wiek jest, ale nie mam pojêcia jak siê nazywa i jak± ma stronê internatow±.

Za to kompletnie siê nie orientujê czy istnieje w Krakowie grupa, która odtwarza okres napoleoñski na ziemiach polskich.

Z góry dziêkujê za wszelk± udzielon± mi pomoc.

Je¶li chodzi o siedemnastkê to Dom Jastrzêbia, czyli

http://www.stanica.eu/

Generalny kierunek to drago(o)nia, choæ wszystkie projekty realizowane osobi¶cie w zakresie siedemnastki znajd± zastosowanie i "¶rodowisko do ¿ycia".
Spotkania/treningi w okolicy Mydlnik , jakie¶ 100m od pêtli autobusu 501.
Okres napoleoñski, choæ nie od ¿abokonsumuj±cej strony raczkuje i jest w perspektywie.

p;
kamil
Monika ksf
Jest jeszcze Pospolite Ruszenie Ziemi Krakowskiej (wrzuæ w google), bardzo bardzo sympatyczne ch³opaki i MKS (ale to tylko czysta szermierka, bo treningi s± "miêdzybractwowo-miêdzy grupowo-indywidualne") i jaka¶ Rota co¶ tam-szermierka bardziej pokazowa.
Jasseji
Okres napoleonski nie raczkuje a ma sie dobrze i nie jadamy ¿ab - napisalem ci na PW smile.gif
Parufka
Masz jeszcze Stowarzyszenie Stanica, krakowski oddzia³ Roty oraz tak samo oddzia³ Regimentu Króla Jego Mo¶ci zatem do wyboru do koloru. Jak chcesz namiary na jakich¶ ludzi z tych grup daj znaæ na priva.
Jasseji
CYTAT(Parufka @ 09:52 25.05.2011) *
Masz jeszcze Stowarzyszenie Stanica, krakowski oddzia³ Roty oraz tak samo oddzia³ Regimentu Króla Jego Mo¶ci zatem do wyboru do koloru. Jak chcesz namiary na jakich¶ ludzi z tych grup daj znaæ na priva.

No, duzo w Krakowie tego
Odalla
Dziêkujê wam bardzo smile.gif
Monika ksf
CYTAT(Jasseji @ 09:57 25.05.2011) *
CYTAT(Parufka @ 09:52 25.05.2011) *

No, duzo w Krakowie tego
Wcale nie tak du¿o, jak na Kraków.
m_q
CYTAT(Monika ksf @ 12:48 25.05.2011) *
Wcale nie tak du¿o, jak na Kraków.

Oj tam, oj tam.

Z "siedemnastek" w Krakowie masz to wyboru (o ile chodzi o rodzaj odtwórstwa):
- piechotê polsk±,
- piechotê zachodni±,
- dragonów,
- kilka pieszych grup "szlacheckich" o ró¿nym poziomie koszerno¶ci historycznej.

Organizacyjnie i osobowo¶ciowo te¿ jest z czego wybieraæ od klasycznych "bractw", poprzez lu¼ne zgraje na projektach ogólnopolskich z "pododdzia³ami" w Krakowie koñcz±c.

Szermierczo te¿ s± co najmniej cztery ekipy: MKS, Aramis, Fencing Arts, ESPADON.

Brakuje chyba tylko oddzia³u konnego, ale takie w Polsce policzysz na palcach jednej reki.
Monika ksf
CYTAT(m_q @ 13:44 25.05.2011) *
Szermierczo te¿ s± co najmniej cztery ekipy: MKS, Aramis, Fencing Arts, ESPADON.
To teraz M_g podsumuj, ktróra z nich robi w Krakowie regularne! treningi na XVIIw. historyczn± broñ na trafienia min. dwa razy w tygodniu smile.gif.
PS Ja z XVII-w obiegu wypad³am, mieczyk i tarcza to broñ bardziej finezyjna szczerba.gif, a nie jakie¶ tam dreptanki-mizianki z ro¿nami i krzywulcami ;).
Parufka
Generalnie rekonstrukcja opiera siê na odtwarzaniu historii materialnej wiêc bez dwóch treningów szermierki tygodniowo te¿ mo¿na byæ rekonstruktorem smile.gif .
Monika ksf
CYTAT(Parufka @ 15:09 25.05.2011) *
Generalnie rekonstrukcja opiera siê na odtwarzaniu historii materialnej wiêc bez dwóch treningów szermierki tygodniowo te¿ mo¿na byæ rekonstruktorem smile.gif .
Wziê³am pod uwagê przymiotnik "szermierczo", bo w tym konkretnym fragmencie swojego posta M_g odniós³ siê do tej rekonstukcyjnej specjalizacji smile.gif. Zale¿y czego kto szuka, je¶li jest zorientowany na szermierkê, grupa która mu nie zapewni tych dwóch trenigów, jest po prostu s³aba. W tak du¿ym miescie jak Kraków teoretycznie powinno byæ takich grup zatrzêsienie na ka¿dy okres (od IX do XIXw.) , niestety to tylko teoria, bo w praktyce wyglada to tak, ¿e ³atwiej siê obszyæ ni¿ dra³owaæ regularnie na trening. Ciuch za ciebie kto¶ uszyje (nawet ka³kan uplecie), ale nikt z Ciebie nie zrobi szermierza, czy kawalerzysty ;).
Odalla
Zastanawiam siê tylko, czy istota wielko¶ci pch³y (sama mam 150 cm w kapeluszu i na szpilkach) ma jakie¶ szanse w odtwórstwie XVII-stki? Ma³a jestem i to jest fakt, któremu siê nie da zaprzeczyæ, wiêc czy z moim wzrostem jest sens pchaæ siê do takiego odtwórstwa?

Minê³y 3 miesi±ce i wiem, ¿e je¶li jest realne przy moim wzro¶cie dzia³anie w takiej grupie, to za tydzieñ wykonujê telefon i zjawiam siê na pierwszym mo¿liwym spotkaniu.
Monika ksf
CYTAT(Odalla @ 18:21 03.10.2011) *
Zastanawiam siê tylko, czy istota wielko¶ci pch³y (sama mam 150 cm w kapeluszu i na szpilkach) ma jakie¶ szanse w odtwórstwie XVII-stki? Ma³a jestem i to jest fakt, któremu siê nie da zaprzeczyæ, wiêc czy z moim wzrostem jest sens pchaæ siê do takiego odtwórstwa?

Minê³y 3 miesi±ce i wiem, ¿e je¶li jest realne przy moim wzro¶cie dzia³anie w takiej grupie, to za tydzieñ wykonujê telefon i zjawiam siê na pierwszym mo¿liwym spotkaniu.

Ale czego w³a¶ciwie chcesz? "Trzepaæ" pokazy czy fechtowaæ na trafienia na turniejach?
Bo jak pokazy, wystarczy, jak tylko bêdziesz ³adnie w historycznych ciuszkach wygl±daæ i ³adnie siê z broni± ruszaæ smile.gif i nie k³uæ ni± kolegów po oczach i inszych czê¶ciach cia³a ;).

A by sobie samemu ciuszki wydziergaæ, czy kolegom pomóc, wystarcz± sprawne ³apki : ).
Jest jeszcze opcja "towarzyska" i tutaj trochê cia³a by siê przyda³o, ¿eby wiêcej trunków bez nadmiernego efektu ubocznego przyjmowaæ ;).
askardi
od¶wie¿am temat , szukam bractwa w Krakowie XVII wiek , by³o by dobrze gdyby je¼dzili konno :-)
Boran
Skontaktuj siê z Pospolitym Ruszeniem Szlachty Ziemi Krakowskiej. Nie jestem pewien, czy sami regularnie je¿d¿±, ale na pewno maj± kontakt z kim¶ kto to robi i bêd± mogli ciê dalej pokierowaæ.
Iltor
Od¶wie¿am

Z racji tego, ¿e za miesi±c na d³ugi okres czasu przeprowadzam siê do Krakowa szukam w tym miejscu grupy, która rekonstruuje piechote cudzoziemsk±. Dok³adnie chodzi mi o pierwsz± æwiartkê XVII w.
Zaznaczam, ¿e w tym okresie jestem pocz±tkuj±cym, wiêc niestety jeszcze nie mam sprzêtu, a chcia³bym te¿ mieæ kogo¶ kto bêdzie mnie móg³ naprostowaæ bym nie zosta³ pieszym turborajtarem w tunice.
Podsumowuj±c szukam grupy, która bêdzie cierpliwa w kwestii kompletowania rzeczy.
Adam von Loslau
Pozwolê sobie poleciæ Trolla z RKJM. Pisaæ do niego smile.gif Ewentualnie do mnie na priv, przeka¿ê szczegó³y.
pozdrawiam
Adam
trollu
Tak jest, chêtnie pomogê ka¿demu zainteresowane/nemu aby zostaæ muszkieterem b±d¼ ¿o³nierzem piechoty polskiej, czyli generalnie mi³o¶ników musztry i karno¶ci w oparach ¶miechu (z prowadz±cego musztry) smile.gif.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.