Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: spodnie - pomocy!!
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Mêskie ubiory renesansowe i barokowe
lewa
Witam!
Czy kto¶ móg³by podpowiedzieæ mi jak wykonaæ takie spodnie:

Czy s± one wykonane wg tego wykroju???

http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...ost&id=5527

Nie mam pojêcia jak wygl±da wykrój do nich i czym s± cienkie paseczki na ich bokach. Jak s± wykoñczone przy pasie i nogawce? i z jakiego materia³u najlepiej je wykonaæ?
Nie wiem jak siê nazywaj±, wiêc je¶li jest temat gdzie s± wspomniane, to przepraszam za otwarcie nowego. Bêdê wdziêczna za pomoc

Parufka
Spodnie, które pokaza³a¶ to pludry i s± zazwyczaj wykonywane z we³ny. Wykrój który pokaza³a¶ to szarawary i hajdawery smile.gif . Paseczki na bokach to ozdoby pasmanteryjne. Z przodu zapinane na guziki jak we wspó³czesnych spodniach, maj± kieszenie, nogawki s± spinane w okolicy kolana na guzik albo zwi±zywane ta¶mami. Wykroju znajdziesz najprawdopodobniej w "Historii ubioru" Gutkowskiej. To taki ³opatologiczny skrót s³owami nie krawca i nie fachowca ale mam nadzieje, ¿e pomo¿e.
lewa
Troszkê mi rozja¶ni³e¶ umys³ smile.gif chocia¿ nadal nie ogarniam jak mo¿e wygl±daæ ich wykrój. W Rychlewskiej szuka³am, ale co¶ nie mogê znale¼æ. Przeszukam jeszcze raz. Jesli kto¶ posiada takowy wykrój bêdê baaaaardzo wdziêczna za jego udostêpnienie

A jeszcze jedno - z ciekawo¶ci poszuka³am nazwy pludry i znalaz³am opis, ¿e to bufiaste spodnie sukienne do po³owy ud albo do kolan, rozcinane pionowo w w±skie pasy, po³±czone barwn± podszewk± z tafty. Te co wstawi³am nie wygl±daj± na rozcinane???
Borg
To opis dla XVI wiecznych pludrów chyba.
Wykrój na moje zrobi³em ze starych dresowych spodni. Zwyk³e lu¼ne spodnie rozci±³em wzd³u¿ szwów i poszerzy³em tak by potem je lekko pofa³dowaæ, by³y lu¼niejsze i tyle smile.gif D³ugo¶æ dobrana odpowiednio oczywi¶cie.
lewa
A je¶li chodzi o wykoñczenia - przy pasie guziki s± jak dzisiaj na ¶rodku? I w³a¶ciwie jak te guziki powinny wygl±daæ? Czy materia³owe bêd± ok, czy raczej jakie¶ odlewane?A na dole nogawka jest zapinana na guziki jak w ¶redniowieczu - w sensie dziurki s± robione w materiale, czy mo¿e doszywane s± ju¿ jakie¶ oczka? Albo je¶li zamiast guzików jest tasiemka, to czy jest ona doszyta przy rozciêciu czy uszyty jest tunelik, przez który jest przeci±gniêta? Chcia³bym je wykonaæ jak najlepiej dlatego tak sie dopytujê ;)
Dzieki za pomoc
Parufka
Guziki materia³owe ale mog± byæ i odlewane, co siê za¶ tyczy nogawki to dziurka do guzika jest w materiale a je¿eli jest tasiemka to w tuneliku.
Tutaj pan po prawej ma zapinane nogawki na guzik.
https://picasaweb.google.com/MateuszMarmajS...436707237273154
"Historia ubioru" jest do ¶ci±gniêcia z chomika i tam masz wszystko dok³adnie opisane i na 80% jest wykrój albo roz³o¿ony na czê¶ci pierwsze egzemplarz z epoki.
Lestek
proszê, oto i wykroje z przestrzeni XVII wieku. niektóre w zestawie wamsami
lewa
Historiê Ubioru mam ca³±, ale musia³am przeoczyæ. Jeszcze raz muszê j± przeszukaæ. Dziêkuje Wam bardzo za pomoc smile.gif
Pawel1971
CYTAT(Lestek @ 11:21 25.05.2011) *

Móg³by¶ napisaæ z jakiej ksi±¿ki s± te wykroje? Z góry dziêki.
Jarda
CYTAT(Pawel1971 @ 14:41 30.05.2011) *

Norah Waugh, The Cut of Men's Clothes 1600-1900
Pawel1971
CYTAT(Jarda @ 15:25 30.05.2011) *
CYTAT(Pawel1971 @ 14:41 30.05.2011) *

Norah Waugh, The Cut of Men's Clothes 1600-1900

dziêki!
Inka!
Mo¿e ja napiszê tu trochê z innej beczki, ale my¶lê, ¿e mój post dopasuje siê do tematu. Równie¿ poszukujê pomocy w XVII wiecznych spodniach, ale hajdawerach.
Dopiero co uczê siê szyæ i wcze¶niej nie mia³am z tym kompletnie do czynienia, ani z szyciem rêcznym, ani ze ¼ród³ami i wykrojami.
Posiadam przytaczane ju¿ tutaj wykroje hajdawerów, ale pomy¶la³am, ¿e mo¿na to uszyæ bardziej ekonomicznie. Poni¿ej zamieszczam mój sposób i proszê o Wasz± opiniê na ten temat. Zastanawiam siê, czy taki krój jest historyczny lub czy mo¿e pod taki ewentualnie podej¶æ. Z góry dziêkujê za odpowiedzi.

1. Materia³ o szeroko¶ci ok 2 m z³o¿y³am z ka¿dej strony do po³owy.
2. Wyciê³am nogawki.
3 i 4. Chcia³abym to zszyæ w miejscach pokazanych na rysunku i zrobiæ standardowe obszycie i miejsce do wci±gniêcia sznurka.

Pawel1971
CYTAT(Inka! @ 15:36 14.07.2011) *
Zastanawiam siê, czy taki krój jest historyczny lub czy mo¿e pod taki ewentualnie podej¶æ. Z góry dziêkujê za odpowiedzi.

Im bardziej upraszczasz tym mniej historyczny. Generalnie trudno o taki podzia³ czy skalê jak± podejrzewam, ¿e masz na my¶li:).
Aby strój by³ historyczny staramy siê go jak najwierniej odtworzyæ, nawet wykonuj±c tkaniny na zamówienie. Niestety aby stworzyæ wiern± rekonstrukcjê trzeba liczyæ siê ze sporym nak³adem finansowym. Moim zdaniem uproszczeñ w wykrojach nie powinno byæ ¿adnych, zw³aszcza, ¿e koszt zmniejszamy minimalnie trac±c ogrom na historyczno¶ci.

Powodzenia!
Parufka
Nic dodaæ nic uj±æ. Przekombinujesz i zrobisz jaki¶ mrok a zaoszczêdzisz na jedno piwo.
Inka!
Tylko zastanawiam siê, bo dosta³am gotowe hajdawery o takim samym kroju, tyle ¿e z³o¿one z wiêkszej ilo¶ci kawa³ków. I powiedziano mi, ¿e ten krój jest raczej historyczny... Wiêc szyjê na ten wzór.
No nic. Zrobiê mrok. Mam nadziejê tylko, ¿e ludzie mnie oszczêdz±, bo jestem jeszcze m³oda, g³upia i s± to moje pierwsze kroki w szyciu rêcznym. dunno.gif

A potem ju¿ bêdê wnikliwiej studiowa³a wykroje i ikonografiê, ¿eby nie pope³niaæ kolejnych b³êdów.

Dziêkujê za odpowiedzi smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.