Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Duñczyk
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
JakubZS±cza
S³awa!
zaczynam odtwarzac slowianina z Xw i zastanawiam sie nad jednym.
S³owianie i wikingowie mieli dosc podobne uzbrojenie ale zastanawiam sie nad tym czy moglbym paradowac z toporem dunczykiem na jakiejs slowianskiej imprezie?

Kuba
Kucyzim
W±tpiê ¿eby siê przyczepili, ja jestem zwolennikiem, ¿e "to ¿elazo i to ¿elazo". Chyba ¿e mia³by¶ ze sob± szablê husarsk± na imprezie wczesnej. Przecie¿ nie by³o tak, ¿e toporami duñskimi pos³ugiwali siê wszyscy wikingowie (ciê¿kozbrojni). Najlepiej ¿eby¶ zamówi³ sobie u jakiego¶ kowala topór wielko¶ci± podobny do duñczyka. Mnie denerwuje jak siê przyczepi± do rekonstrukcji jednego znaleziska i tyle. Dobrym przyk³adem jest w³a¶nie duñczyk. W±tpiê ¿eby 1000 lat temu by³o staæ tyle wojów na lamelki/kolczugi/przeszywanice/he³my/miecze/topory/ozdoby itp.

Wybaczcie za odskoczenie od tematu

Pozdrawiam Wisz!
Saren
Paradowaæ mo¿esz sobie na wiêkszo¶ci wczesnych imprez z czym chcesz.
Dziêki temu jest wiêcej imprez, piwa, kie³basek i jest co fotografowaæ ku smiechu np. na takim Naje¿dzie Barbarzyñców.

Bêdziesz woj piastowski jak ta lala.

A powa¿nie... jest wiele znalezisk toporów z konkretnych miejsc na ziemiach polskich, sa anwet tutaj dostêpne... nie lepiej i wygodniej robic co¶ dobrze?

Bo wiesz... paradowaæ to mo¿na. Fajne s± nawet takie Mroczys³awy- z dunem, w vendelu i lamelce. Jak zupa jarzynowa w szpitalu- z tego co siê na allegro nawinê³o.
Sigvard Vidarsson
je¶li zale¿y Ci ju¿ teraz na zaskoczeniu na tory rekonstrukcji to zapoznaj sie z katalogami i zbiorami muzeów czy wystêpuj± takowe.
Zazwyczaj znajdowane s± same toporki bez drzewca wiêc nawet te mniejsze mo¿na osadziæ na d³u¿szym drzewcu i to bêdzie ju¿ taki "Duñczyk". Ale to ju¿ interpretacja w³asna.
Silvan
¦wie¿utki duñczyk z Go³unia smile.gif

http://archeowiesci.pl/2011/08/30/bogate-w...ysko-z-golunia/
M¶ciwoj z Chropacza
Polecam ksi±¿kê:
"Topory Wojów Piastowskich. Bitwa o Ostrów Lednicki" ponad 150 dok³adnie skatalogowanych toporów i kilka mo¿na przyj±æ jako "duñczyki/tuñczyki" s± równie¿ opisane znalezione toporzyska z jakiego drewna i jakiej d³ugo¶ci oraz oczywi¶cie wymiary samego topora.
Odezwij siê to postaram ci siê co¶ wyszukaæ, chyba, ¿e nie interesuje ciê wielkopolska, bo napisa³e¶ tylko S³owianin X wiek...
Co do d³ugo¶ci to powiem ci, ¿e ¶wietnie operuje siê toporem ok 180 cm lub mniej d³ugo¶ci, nie przeszkadza w terenie a mo¿na nim dobrze walczyæ i wyczuæ. Znam kilka osób do którym problem ma podej¶æ tarczownik - tak drzewcem mo¿na blokowaæ ciosy bum.gif
kot
Czy 180 cm to przypadkiem nie za d³ugi drzewiec?
Ja osobi¶cie polecam krótkie drzewce.
Z moich do¶wiadczeñ wiem ,¿e im krótszy drzewiec tym lepsza zabawa.
M¶ciwoj z Chropacza
Dlatego napisa³em 180 lub mniej... Mnie te¿ siê najlepiej walczy³o toporzyskiem do piersi, nie przeszkadza tak w terenie i mo¿na sprawnie operowaæ.
Warto prze¶ledziæ ikonografiê na przestrzeni wieków jak d³ugie s± toporzyska przy dwurêcznych toporach. Na Ostrowie Lednickim znaleziono topory z drzewcami 107 i 97 cm (ten uszkodzony wiêc by³ d³u¿szy) a jednorêcznych sporo 70-80cm ale i krótsze. Pewnie toporzysko 115-130 bêdzie idealne.
Musimy wzi±æ pod uwagê obecny wzrost - ja sam mam 190 cm w XI by³bym wielkim bydlakiem:) i dla mnie broñ 150-160 jest idealna.
JakubZS±cza
S³awa!
Od¶wie¿am temat!
Czy ma ktos moze wymiary topora z okolic P³ocka?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
JakubZS±cza
wielkie dzieki!
Nizar
Witam.

Mam pytanie, czy te ostrze topora, które jest naszkicowane czarnym flamastrem, nada³o by siê na topór duñski ?

Owka
Nie, nie nada siê.

Wyrzynanie "topora bojowego" diaxem ze wspó³czesnej siekiery do drewna nie jest dobrym pomys³em, niezale¿nie od kszta³tu.

Pomijaj±c ju¿ fakt, ¿e wykonanie czego¶ takiego nie ma nic wspólnego z rekonstrukcj± (a Freha tej jest po¶wiêcona), to:

1. Topór to nie tylko ostrze. Jakby¶ siê nie stara³, nijak nie zbli¿ysz siê do kszta³tu autentycznej osady. Obejrzyj sobie profile kilku ¿ele¼cy widziane "z góry", a nie tylko "z boku", i zobaczysz, w czym rzecz.
2. Takie ustrojstwo wyrzynark± rze¼bione potrafi nagle rozsypaæ siê w zupe³nie nieodpowiedniej chwili i miejscu (czytaj: podczas walki, koledze w mordê). Kwestia os³abienia konstrukcyjnego i materia³owego.

A ju¿ poza wszystkim, je¶li wyrysowany tu kszta³t cokolwiek przypomina, to raczej siekierê ciesielsk±.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.