Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak zrobiæ tunikê ?
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Berserk
Chodzi mi o wykrój tuniki z Birki ,a mianowicie chcê wiedzieæ czy np. rêkawy mam wycinaæ razem z tu³owiem czy oddzielnie a potem przyszyæ ? tak samo z tymi trójk±tami .
I ostatnie pytanie do czego s± te ma³e kwadraciki po bokach ?Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Vlasta
Hej! Rêkawy i boczne kliny wycina siê oddzielnie - spowodowane by³o to faktem, ¿e wiêkszo¶æ tkanin, uzyskiwanych we wczesnym ¶redniowieczu by³a w±ska (co wynika³o z rodzaju u¿ywanego warsztatu tkackiego), a poniewa¿ proces produkcji materia³u by³ pracoch³onny, starano siê maksymalnie wykorzystaæ gotow± tkaninê (jak najmniej resztek). Te ma³e kwadraty wszywa sie po to, ¿eby tunika nie by³a zbyt obis³a pod pachami i da³o siê ruszaæ ramionami bez przeszkód. Tutaj mo¿esz zobaczyæ, jak te ma³e wstawki wygl±daj± w gotowej odzie¿y.
Powodzenia w szyciu - i nie zapomnij dodaæ odrobinê zapasu materia³u na obrêbienie i szwy.
Kasper
Nie mog³em znale¼æ nigdzie odpowiedzi na moje pytanie a dotyczy ono te¿ tuniki. Czy we wczesnym ¶redniowieczu (XI/pocz±tek XII) ozdabiano tuniki aplikacjami z innego materia³u? Nie chodzi mi tu o paski materia³u umieszczone na krawêdziach raczej o sposobie dekoracji zastêpuj±cej haft.
Berserk
CYTAT(Kasper @ 14:59 15.05.2011) *
Nie mog³em znale¼æ nigdzie odpowiedzi na moje pytanie a dotyczy ono te¿ tuniki. Czy we wczesnym ¶redniowieczu (XI/pocz±tek XII) ozdabiano tuniki aplikacjami z innego materia³u? Nie chodzi mi tu o paski materia³u umieszczone na krawêdziach raczej o sposobie dekoracji zastêpuj±cej haft.

http://www.dzikibez.pl/index.php/news/12/61/Stroj-wikinga
Na tej stronce s± opisane ubiory s³owian i wikingów.Pisze tam ¿e tuniki i koszule czêsto by³y przyozdabiane krajkami lub haftem ;)
Kasper
Dziêki za odpowied¼ ale nie o to mi chodzi³o w pytaniu. Trochê to sprecyzuje :

Po przez aplikacjê mam na my¶li motyw naszywany z innej tkaniny, naszywkê s³u¿±c± do ozdoby lub rozró¿nienia przynale¿no¶ci czy to wojskowej czy narodowej itp.

Dodam ¿e interesujê mnie przede wszystkim Europa zachodnia i ¶rodkowa.
Berserk
A te ma³e kwadraciki do gdzie mam dok³adniej przyszyæ ,tak gdzie¶ bardziej na boku ,na ¿ebrach czy bardziej pod pach± ?
Owka
CYTAT(Berserk @ 20:56 17.05.2011) *
A te ma³e kwadraciki do gdzie mam dok³adniej przyszyæ ,tak gdzie¶ bardziej na boku ,na ¿ebrach czy bardziej pod pach± ?

Popatrz na rysunek... sk³adasz je po przek±tnej i doszywasz bokami do rêkawa i korpusu... da siê to zrobiæ tylko w jednym jedynym mo¿liwym miejscu pod ka¿d± pach± smile.gif
Kasper
Tak powinna wygl±daæ tunika po zszyciu. Obrazek z zaznaczonym omawianym prostok±tem.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Viator
Kwadratem - to musi byæ kwadrat, a nie dowolny prostok±t, bo siê nie da z³o¿yæ na pó³. No, mo¿e byæ te¿ dowolny inny deltoid prostok±tny równoramienny icon_mrgreen.gif je¶li kolega B. w ogóle rozumie o co chodzi.
Maranzano
Mo¿e podpowiecie, z jakiego materia³u szyto tunikê w XIII wieku i z ilu warstw siê sk³ada³a (tzn. czy by³a jaka¶ podszewka)?
Wojtek zwany Rudym
Z we³ny.
A podszywanie nie ma sensu.
Zadruga
mnie interesuje natomiast wczesnos³owiañski ubiór mêski i Kobiecy, na ogó³ odnajdujê okres XII wiek i dalej...ale nic o okresie przed chrystianizacj± Polski. Podobnie niewiem jak wygl±da³y ozdoby u kobiet, na niektórych opracowaniach g³ównie u rosjan widac opaski na czo³o ale z d³ugimi wisiorami....przypomina mi to ozdoby indianek ;) Jak w koñcu wygl±dali nasi przodkowie w interesuj±cym mnie okresie ? Jest kto¶ znany w Polsce kto wykonuje kostiumy na ten okres ale naprawde zgodnie z historycznymi przekazami ?
Vlasta
Co do stroju - ca³o¶ciowo nie zachowa³o siê nic, skraweczki tkanin jedynie - przyjmuje siê, ¿e kobiety nosi³y d³ugie koszule/suknie lniane i we³niane, p³aszcze, mê¿atki zawoje. Te opaski na g³owy, które widzia³a¶ u Rosjanek w polskim materiale archeologicznym te¿ wystêpuj± (np. Dziekanowice, Gruczno, choæ te dwie akurat to ju¿ czasy po chrzcie Polski). Co do bi¿uterii, przyczepianej do tych opasek, to g³ównie zausznice i kab³±czki skroniowe. Ró¿ne typy kab³±czków by³y zdecydowanie najpopularniejsze, typy zausznic czê¶ciej ograniczaj± siê do konkretnego terenu, takie lokalne mody :-). Z innych ozdób to paciorki: szklane, bursztynowe, z kryszta³u górskiego, karneolu, metalowe - noszone jako kolia na szyi. Ilo¶æ i typ zale¿a³ od bogactwa w³a¶cicielki - czasami do naszyjnika dodawano metalowe zawieszki, np. lunule - wisiorki w kszta³cie pó³ksiê¿yca, kaptorgi, dzwoneczki. Na rêkach noszono pier¶cionki, czasem bransolety. Dobr± prac± zbiorcz±, gdzie mo¿na sprawdziæ rozmieszczenie i datowanie poszczególnych typów ozdób jest praca: Hanna Koèka - Krenz "Bi¿uteria pó³nocno-zachodnio-s³owiañska we wczesnym ¶redniowieczu" - jedyn± wad± jest ma³a ilo¶æ ilustracji.
Na FREHA sporo jest informacji, trochê porozrzucanej, ale jest, mo¿esz te¿ poczytaæ tematy na Halli, a ciuchy zamówiæ mo¿na choæby tutaj, pomog± i doradz±.
Zadruga
Vlasta, jestes klase, dzieki i wycmokal bym Cie za te rade smile.gif a swoja droga, wpadlas jak sliwka w kompot bo jak bede potrzebowal pomocy to bede mial Ciebie na oku ;) Pozdrawiam i zycze pomyslnosci smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.