W imieniu Fundacji na Rzecz Warmii i Mazur bêd±cej realizatorem imprezy „Warmiñskie spotkania
z histori± – Wojna Zakonu z Litw± – oblê¿enie Ritterswerde 1385” zapraszam do Fromborka w dniach
3-5 czerwca 2011 r. Fundacja na Rzecz Warmii i Mazur w roku ubieg³um by³a tak¿e realizatorem „Wojny g³odowej 1414 r.
Poszukujemy grup rekonstruuj±cych wojsko krzy¿ackie (1350-1450) oraz wojska litewskie (1350-1450).
Organizacja imprezy:
Dwa obozy: litewski i krzy¿acki
czas: przyjazd 3 wieczorem lub 4 rano. Przeprowadzenie rekonstrukcji 4 – 5 czerwiec 2011 r.
miejsce: otoczenie wzgórza katedralnego i ogrodów kanonicznych we Fromborku.
zakwaterowanie: namioty historyczne.
wy¿ywienie: w gestii organizatora – ¶niadanie i kolacja we w³asnym zakresie z dostarczonych produktów, biesiada organizowana przez organizatora (dla chêtnych do obs³ugi biesiady dodatkowe uposa¿enie pieniê¿ne) – trunki % we w³asnym zakresie z uwagi na organizowanie imprezy na terenie nale¿acym do ko¶cio³a ograniczone do minimum.
ramy czasowe dla uczestników: 1350 – 1450.
zwrot kosztów podró¿y: w gestii organizatora.
ubezpieczenie: w gestii organizatora.
ochrona obozu: noc i w czasie inscenizacji - w gestii organizatora.
ochrona medyczna: w gestii organizatora.
wstêp do muzeum i ko¶cio³a: dla uczestników w strojach historycznych gratis.
W czasie wolnym od inscenizacji obóz otwarty dla osób postronnych – organizator nie zapewnia ochrony.
3 czerwca – godz. 14:00 – przyjazd i rejestracja uczestników – wrêczenie identyfikatorów.
14:00 – 23:59 – rozstawianie obozu.
4 czerwca – do godz. 13:00 – ¶niadanie, zwiedzanie katedry i muzeum oraz miasta.
(podczas ¶niadania z dowódcami poszczególnych pocztów i oddzia³ów zostanie omówiona taktyka – wraz
z wizj± lokaln± – nie bêdzie prób dla ca³o¶ci – przewiduje siê omówienie scenariusza dla wszystkich osób bior±cych udzia³ w inscenizacji – przydzia³ do poszczególnych osób odbêdzie siê do 27 maja 2011 r. – bezwzglêdne pos³uszeñstwo wobec przydzielonego dowódcy)
Godz. 13:00 pocz±tek festynu. Animacja obozu krzy¿ackiego oraz obozu Litewskiego.
Do god¼. 15:30 – przygotowanie do inscenizacji.
Godz. 16:00 – Inscenizacja oblê¿enia Ritterswerde – pl±drowanie osady, ostrza³ z maszyn po³±czony ze szturmem na most. Kontratak Litwinów i klêska wojsk zakonnych. Realizowane etapami, po max 30min.
Godz. 17:45 – zakoñczenie inscenizacji.
God¼. 18:00 – uroczysta Msza ¦w.w katedrze, w strojach. Dla chêtnych.
Godz. 20:00 do ............... – biesiada.
6 czerwca – od godz. 9:00 – ¶niadanie, turnieje bojowe (przewidziane niewielkie nagrody)
od godz. 16:00 – rozliczenie kosztów dojazdu, zamkniêcie imprezy i wyjazdy poszczególnych grup do domów.
Kwestia dok³adnych rozliczeñ kosztów dojazdu bêdzie ostatecznie podana po zg³oszeniu siê chêtnych, czyli po 27 maja 2011 r.
Wszystkich chêtnych proszê o przesy³anie zdjêæ w strojach cywilnych i uzbrojeniu (w³a¶ciwym dla datowania 1350-1450) celem weryfikacji na adresy email:
asmodai2@wp.pl, jan.brzozecki@gmail.com
W zwi±zku z powy¿szym zapraszamy chêtnych i czekamy na zg³oszenia.
To, co siê nie zmie¶ci³o, czyli maly rys historyczny:
Na prze³omie wieków 13 i 14 tego pañstwo litewskie, obszarem nieco mniejsze ni¿ ówczesna Polska zaczê³o zyskiwaæ w Europie ¶rodkowej coraz wiêksze znaczenie. Sta³o siê to z kilku, niezale¿nych od siebie powodów. Europa zachodnia nêkana od pocz±tku 14 wieku kolejno przez klêski g³odu, w latach 1346 – 51 przez epidemiê d¿umy, w skutek której wyginê³a jedna trzecia ludno¶ci kontynentu, wreszcie sta³e niepokoje polityczne np. wojnê stuletni± miêdzy Angli± i Francj± – nie mog³a swoim mieszkañcom zapewniæ stabilizacji i bezpie-czeñstwa. Nie przeszkodzi³o to jednak swobodnemu rozkwitowi i wzrostowi potêgi pañstwowej Czech, Wêgier, Polski i Litwy. Litwa zajê³a spustoszone najazdami mongolskimi obszary dawnej Rusi kijowskiej. Jedynym zagro¿eniem w tym regionie sta³ siê Zakon Krzy¿acki.
Wyprawy zakonu na pogañsk± Litwê, przez ca³y XIV wiek trwaj±ce, budzi³y dlañ sympatiê nie tylko
w Niemczech, lecz i ca³ej zachodniej Europie, któr± umieli ³udziæ sw± cywilizacyjn± i chrze¶cijañsk± misj±. Tysi±ce najznamienitszych rycerzy z Niemiec, Francji i Anglii przybywa³o do Prus, aby wzi±æ udzia³
w walce zakonu z poganami. Wielu m³odych udzielnych ksi±¿±t uwa¿a³o to za wielki zaszczyt byæ pasowanymi na rycerza przez wielkiego mistrza.
Pod rz±dami Winricha Kniprade (1351-1382) dokoñczono budowy wspania³ego zamku w Malborku w stylu gotyckim. W olbrzymich refektarzach, których wi±zanie sklepieñ oparte by³o na trzech filarach, przyjmowano obcych go¶ci z królewsk± hojno¶ci± zagranicznymi winami i wyszukanymi potrawami. Rz±dy pañstwa zakonnego sprawowa³ do¿ywotnio wielki mistrz i pieciu wielkich dostojników: wielki komtur, który jako kanclerz zakonu kierowa³ sprawami pañstwa – wielki marsza³ek, który dowodzi³ wojskiem – wielki szpitalnik, kieruj±cy szpitalami – wielki szatny zajmuj±cy siê odzieniem i wielki podskarbi zajmuj±cy siê skarbem. Tych pieciu ludzi wraz z wielkim mistrzem, któremu podlegali mistrzowie prowincjonalni (Landmeister), a tym znowu komturowie powiatowi rozstrzygali o wojnie i o pokoju.
D³ugoletnie walki z pogañsk± Litw± nosz± te same cechy podstêpnej chytro¶ci i bezwzglêdnego zuchwalstwa, co stosunki zakonu z Polsk±. Rozpalaj±c bratobójcze walki miêdzy tamtejszymi ksi±¿êtami, usi³owali Krzy¿acy bardziej intrygami ni¿ otwart± wojn± opanowaæ ten ogromny kraj. W¶ród bagnistych lasów i rzek szeroko rozlanych nie³wo by³o wojowaæ, a liczne wyprawy Krzy¿aków koñczy³y siê nieraz smutnymi klêskami. Przyczynia³y siê do tego zatargi w ³onie zakonu, a g³ównie przyjêcie chrze¶cijañstwa przez wielkiego ksiêcia litewskiego W³adys³awa Jagie³³ê w 1386 roku, jego ma³¿eñstwo z Jadwig±
i wyniesienie na tron polski. Odt±d walka z chrze¶cijañsk± Litw± nie zapala³a ju¿ jak dawniej rycerstwa zachodniej Europy do t³umnego pochodu na wschód, na wojnê zakonu z poganami.
Równocze¶nie coraz g³o¶niej zaczêto mówiæ o zuchwa³o¶ci, pysze, chciwo¶ci i rozwi±z³ym ¿yciu Krzy¿aków. Na widok czarnego krzy¿a na bia³ym p³aszczu zamykano czym prêdzej bramy miasta i coraz czê¶ciej wychodzi³y na jaw straszne zbrodnie, których siê ju¿ ukryæ nie da³o.
oblê¿enie organizuje ta sama ekipa co rok temu :D ??
pamiêtam ¿e rok temu by³o po prostu super ^^
Organizator jest dok³adnie ten sam:) Zapraszam serdecznie i czekamy na email zg³oszenia.
Super informacja. Zg³oszenie w toku
Fundacja jest organizatorem, a jaka grupa bêdzie czuwaæ nad poprawnie historycznymi ciuszkami i gad¿etami, przebiegiem inscenizacji? W zesz³ym roku byli to bracia Wedlowie, a w tym? Pozdro
Elbl±skie Forum Odtwórstwa Historycznego. W jej sk³ad wchodzi kilka ma³ych, lokalnych grup rekonstrukcyjnych z Elbl±ga i okolic. Skupiamy odtwórców praktycznie z ka¿dego okresu historycznego, od antyku, po IIw ¶wiatow±. 2 grupy odtwarzaj± XVw, i maj± do¶wiadczenie w imprezach masowych.
a mozna konkretniej? Wedlowie to byly konkretne osoby, ktore legitymowaly sie konkretna wiedza. chcialbym poznac, kto dokladnie ich zastapi w tym roku. moze nie jestem za bardzo w temacie, ale "Elbl±skie Forum Odtwórstwa Historycznego" niewiele mi mowi. z calym szacunkiem.
Inicjatywa powsta³a w lutym tego roku, wiêc nie jestem zdziwiony brakiem wiedzy o niej. Imprezê od organizacyjnej strony zabezpiecza Pan Janusz, dok³adnie ta sama osoba która organizowa³a imprezê rok temu. Ja jestem cz³onkiem Bractwa Rycerzy Ziemi Elbl±skiej, odtwarzaj±cej zbrojnych z po³.XVw. Te¿ bêdê te emaile przegl±da³ ale nie bêdê jedyny. Jest grupa zaciê¿nych z Elbl±ga, tradycyjnie uczestnicz±ca od kilku lat w inscenizacji bitwy Grunwaldzkiej, grupa zajmuj±ca siê kunstrukcj± maszyn ¶redniowiecznych (np. trebusza na oblê¿eniu Malborka), w sk³ad EFOHa wchodz± te¿ grupy wczesno¶redniowieczne, cz³onkowie grup Truso i Welet. Forum wspierane jest równie¿ przez osoby z Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Elbl±ga, ludzi z raczej konkretn± wiedz±
W razie w±tpliwo¶ci bêdê siê konsultowa³ przede wszystkim z nimi. Bêdziemy przede wszystkim wybieraæ grupy, które uczestniczy³y rok temu, bo widzia³em na zdjêciach i filmach z ubieg³ego roku uczestnicy prezentowali bardzo wysoki poziom, choæ liczê na zainteresowanie równie¿ innych grup i serdecznie zapraszam do wspó³pracy. Czasu aby siê poznaæ bêdzie na pewno pod dostatkiem.
Pozdrawiam
Adam Makutonowicz
Witam!
Przepraszam, ale nie mog³em siê powstrzymaæ
CYTAT(AdamM @ 13:31 12.05.2011)
grupa odtwarzaj±ca maszyny ¶redniowieczne (trebusz na oblê¿eniu Malborka)
Ale jak to jest, grupa ta robi jaki¶ specjalny uk³ad gimnastyczny w postaci trebusza?! :o
Pozdrawiam
Chaos
Poprawi³em. Ale my¶la³em ,¿e bêdzie wiadomo o co chodzi.
Witam!
rok temu bawili¶my siê przednie
- super impreza i przede wszystkim ten klimat.....
Dwóch ciê¿kozbrojnych zg³asza swoja kandydaturê....
- zg³oszenie w toku.
Pozdrawiam serdecznie.
planujecie zaprosiæ rzemie¶lników? bêdzie jaki¶ "jarmark" jako dodatkowa atrakcja???
pozdrawiam
Bêdzie festyn, wiêc rzemie¶lnicy bêd± równie¿. Zg³oszenie jak najbardziej mo¿na przysy³aæ.
Witam. Oficjalnie Wedlowie nie s± wspó³organizatorami tej imprezy. Obecnym organizatorom ¿yczymy sukcesów i mam nadziejê, ¿e go¶cie bêd± bawiæ siê w dobrym towarzystwie.
Pzdr.
CYTAT(Wedel @ 14:50 13.05.2011)
Witam. Oficjalnie Wedlowie nie s± wspó³organizatorami tej imprezy. Obecnym organizatorom ¿yczymy sukcesów i mam nadziejê, ¿e go¶cie bêd± bawiæ siê w dobrym towarzystwie.
Pzdr.
Czyli dzika nie bedzie?
BTW czy juz calkiem sie wymiksowaliscia ze Sredniowiecza?
Oczywista, ¿e nie
jeszcze wiele dzików razem wypi.. to jest zjemy
A z murów kamieniami, k³odami i innymi paskudztwami waliæ bêdzie Dru¿yna £ucznicza Ortelsburg (Szczytno)
...
CYTAT(Konrad 37 @ 20:14 12.05.2011)
Witam!
rok temu bawili¶my siê przednie
- super impreza i przede wszystkim ten klimat.....
Dwóch ciê¿kozbrojnych zg³asza swoja kandydaturê....
- zg³oszenie w toku.
Pozdrawiam serdecznie.
Trzymajcie miejsca dla nas obok siebie na dwa namioty
, bêdziemy pó¼no, ok 23.oo.
Trzymajcie miejsca dla nas obok siebie na dwa namioty
, bêdziemy pó¼no, ok 23.oo.
[/quote]
Mi³o siê bêdzie znowu spotkaæ :-)
Pozdrawiam,
R.
To my te¿ zaklepujemy miejsca obok, tym razem bêdziecie mogli postrzelaæ te¿ z innych naszych zabawek
W imieniu Fundacji na rzecz Warmii i Mazur oraz swoim chcia³bym podziêkowaæ wszystkim uczestnikom za imprezê. Mimo niewielkiej ilo¶ci uczestników, i sporej dawki improwizacji oblê¿enie bardzo podoba³o siê publiczno¶ci (o wiele wiêcej widzów ni¿ rok temu), i mam nadziejê samym uczestnikom. Starcie pod murami wysz³o bardzo dynamiczne, jednak z powodu upa³u i szczup³o¶ci si³, Ritterswerde pozosta³o w Litewskich rêkach do koñca imprezy
Oby³o siê równie¿ bez kontuzji, mimo sporej dysproporcji rynsztunku po obu stronach.
By³o nam bardzo mi³o go¶ciæ Was we Fromborku i zapraszamy za rok, na mam nadziejê, jeszcze wiêksz± i lepsz± imprezê. Zaszczytem by³o bawiæ siê w waszym towarzystwie.
http://frombork.wm.pl/53727,We-Fromborku-s...krzyzackie.htmlGaleria i filmiki. Co¶ dla oka.
Pozdrawiam
CYTAT(AdamM @ 10:22 06.06.2011)
W imieniu Fundacji na rzecz Warmii i Mazur oraz swoim chcia³bym podziêkowaæ wszystkim uczestnikom za imprezê. Mimo niewielkiej ilo¶ci uczestników, i sporej dawki improwizacji oblê¿enie bardzo podoba³o siê publiczno¶ci (o wiele wiêcej widzów ni¿ rok temu), i mam nadziejê samym uczestnikom. Starcie pod murami wysz³o bardzo dynamiczne, jednak z powodu upa³u i szczup³o¶ci si³, Ritterswerde pozosta³o w Litewskich rêkach do koñca imprezy
Oby³o siê równie¿ bez kontuzji, mimo sporej dysproporcji rynsztunku po obu stronach.
By³o nam bardzo mi³o go¶ciæ Was we Fromborku i zapraszamy za rok, na mam nadziejê, jeszcze wiêksz± i lepsz± imprezê. Zaszczytem by³o bawiæ siê w waszym towarzystwie.
http://frombork.wm.pl/53727,We-Fromborku-s...krzyzackie.htmlGaleria i filmiki. Co¶ dla oka.
Pozdrawiam
By³o bardzo kameralnie i bardzo sympatycznie, Frombork ma ogromny potencja³ :-) Organizatorom ¿yczê du¿o wytrwa³o¶ci, mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku frekwencja i poziom odtwórstwa bêd± lepsze. Impreza w takim miejscu powinna siê przyj±æ i rozwijaæ.
Pozdrawiam uczestników!
Werner von Bocken
tak, jak sie obawialem - druga polowa XIV w., a w bitwie pojawiaja sie ludzie z XIII i poznego XV w.
w porownaniu z rokiem ubieglym to mega krok wstecz! nie dowiedzialem sie w koncu, kto prowadzil weryfikacje uczestnikow, ale chyba nie byl do tego przygotowany... albo mial zle wytyczne.
na chwile obecna jestem na nie - a szkoda, bo ubiegloroczny Frombork byl super impreza. przed organizatorami duzo pracy...
"Nie idzcie t± drog±". Szkoda niszczyæ taki potencja³. Shaman ma racjê. Zesz³oroczny Frombork by³ super imprez± pod wzglêdem historyczno¶ci i nie tylko
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.