Two thumbs up !
[edit]
Viator nie ma uprawnieñ do pisania w subforum Roty, przes³a³ mi wiêc na PW gar¶æ rad odno¶nie Czerska, ja za¶ przeklejam te tutaj:
"Nie mam uprawnieñ do odpowiadania w temacie o Czersku na subforum Roty, a przysz³o mi do g³owy co nieco do podzielenia siê. Nie wiem czy obozowali¶cie ju¿ na tym zamku w ch³odnym okresie roku. My (poczet Indara) mamy za sob± lutowe zimowanie w Czersku i mia³bym parê uwag, które mog± byæ mo¿e i Wam siê przydaæ:
- komnaty s± w trakcie remontu i nie s± wykoñczone w pe³ni. Brak przede wszystkim pieców / kominków, a drzwi z sieni do salki na najni¿szym piêtrze (my akurat w niej sypiali¶my) nie s± zbyt szczelne, za¶ zewnêtrzne (ze schodów zewnêtrznych do sieni) nie zamykaj± siê w ogóle (warto je podwi±zywaæ od ¶rodka do kraty ¿eby nie ³omota³y i nie budzi³y Was w nocy). S³oma rzeczywi¶cie raczej odpada, nawet ze wzglêdu na trudno¶æ posprz±tania po sobie (ja tam w ogóle jej nie znoszê bo nie sposób z niej doczy¶ciæ ciuchów), trzeba natomiast wzi±æ ciep³e legowiska bo ¶pi siê na go³ej posadzce.
- wy¿sze komnaty wbrew pozorom wcale nie s± jako¶ wyra¼nie cieplejsze. II poziom (izba burgrabiego) z wykuszem okiennym (tam jedli¶my posi³ki) jest chyba jeszcze zimniejsza. Warto w niej u wej¶cia nad drzwiami zawiesiæ jak±¶ p³achtê (mo¿na wcisn±æ miêdzy belkê nadpro¿a a mur powy¿ej niej dwa gwo¼dzie i na nich zawiesiæ p³ótno).
- dozwolone miejsce na ognisko do gotowania / pieczenia / sma¿enia i do ogrzania siê jest tylko jedno na dole ko³o kramów, daleko od izb mieszkalnych. Dobrym pomys³em by³oby, jak s±dzê po przemy¶leniu, wziêcie ze sob± jednego czy dwóch sto¿ków i rozbicie ich przy ognisku, gdzie s³u¿y³yby jako kuchnia - do obróbki wstêpnej posi³ków i jako sk³adzik drewna opa³owego i wiktua³ów, co znacznie uprzyjemni³oby przygotowanie posi³ków (i u³atwi³oby podtrzymywanie ognia) w wypadku silnego wiatru lub deszczu, a i wartownicy w nocy mieliby czego pilnowaæ. Jednak w ¿adnym wypadku nie radzi³bym spaæ w tych namiotach, bo jest to w zasiêgu cegie³ potencjalnie lec±cych z murów. Niby korona muru jest w tym miejscu zabezpieczona a od³amki lec± g³ównie na zewn±trz, jest to jednak ten odcinek murów, który najmocniej siê sypie a w lutym po wietrznej nocy stwierdzili¶my pod nim nie tylko wiele u³amków i ca³ych cegie³ ale nawet bry³ê z³o¿on± z kilku (spad³a na skarpê gdzie¶ w rejonie trzeciej, tej nieudostêpnionej wie¿y).
- parê rzeczy w tych komnatach (strop w sypialni, kinkiety w pozosta³ych salach) jest niezbyt historycznych, niestety, i trzeba na nie uwa¿aæ przy sesji zdjêciowej ;)"