Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Popis jesienny
> Prywatne Inicjatywy > Rota Pana Kacpra
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Cze¶æ!

Potwierdzi³em w Czersku termin 30.IX-2.X.

Nasz impreza mia³aby charakter zamkniêty, prywatny, czyli dla RPK i przyjació³ (na tyle zamkniety, na ile sie da, bo zamek jest otwarty dla zwiedzaj±cych, jednak o tej porze nie powinno byæ ich wielu, o ile w ogóle bêd±).

Tematyka imprezy - postój oddzia³u wojska w drodze na pó³noc, na wojnê z Pañstwem Zakonnym, obóz wojskowy przy zachowaniu wszystkich regu³ funkcjonowania takiego obozu, jaki uda mi sie znale¼c, do tego marsze, æwiczenia, warty, plus zabawa larpowa (generalnie, chcia³bym, aby ultrahistorycznego larpowania by³o jak najwiêcej) oraz pogadanka popularnonaukowa. Liczê na wspó³pracê Rotmistrza i dziesiêtników.

Nocleg - na zamku w komnacie/komnatach (stan "deweloperski". czyli gole ¶ciany i posadzka) lub dla chêtnych, w namiotach na dziedziñcu zamkowym. Ze s³omy, po obserwacji rekonstrukcji wojskowych obozów proponujê zrezygnowaæ.

Sk³adka zbierana wcze¶niej- na jedzenie, drewno i ew. zap³atê za toitoia.

Do pomocy zg³osili siê: Basia (kuchnia) i Grzyp (samochód, sprawy techniczne). Ka¿da pomoc mile widziana, podobnie jak sprzêty kuchenno-sto³owe.

Pozdrawiam!
Bryan
Micha³ ¯elazo
Two thumbs up !

smile.gif

[edit]

Viator nie ma uprawnieñ do pisania w subforum Roty, przes³a³ mi wiêc na PW gar¶æ rad odno¶nie Czerska, ja za¶ przeklejam te tutaj:

"Nie mam uprawnieñ do odpowiadania w temacie o Czersku na subforum Roty, a przysz³o mi do g³owy co nieco do podzielenia siê. Nie wiem czy obozowali¶cie ju¿ na tym zamku w ch³odnym okresie roku. My (poczet Indara) mamy za sob± lutowe zimowanie w Czersku i mia³bym parê uwag, które mog± byæ mo¿e i Wam siê przydaæ:

- komnaty s± w trakcie remontu i nie s± wykoñczone w pe³ni. Brak przede wszystkim pieców / kominków, a drzwi z sieni do salki na najni¿szym piêtrze (my akurat w niej sypiali¶my) nie s± zbyt szczelne, za¶ zewnêtrzne (ze schodów zewnêtrznych do sieni) nie zamykaj± siê w ogóle (warto je podwi±zywaæ od ¶rodka do kraty ¿eby nie ³omota³y i nie budzi³y Was w nocy). S³oma rzeczywi¶cie raczej odpada, nawet ze wzglêdu na trudno¶æ posprz±tania po sobie (ja tam w ogóle jej nie znoszê bo nie sposób z niej doczy¶ciæ ciuchów), trzeba natomiast wzi±æ ciep³e legowiska bo ¶pi siê na go³ej posadzce.

- wy¿sze komnaty wbrew pozorom wcale nie s± jako¶ wyra¼nie cieplejsze. II poziom (izba burgrabiego) z wykuszem okiennym (tam jedli¶my posi³ki) jest chyba jeszcze zimniejsza. Warto w niej u wej¶cia nad drzwiami zawiesiæ jak±¶ p³achtê (mo¿na wcisn±æ miêdzy belkê nadpro¿a a mur powy¿ej niej dwa gwo¼dzie i na nich zawiesiæ p³ótno).

- dozwolone miejsce na ognisko do gotowania / pieczenia / sma¿enia i do ogrzania siê jest tylko jedno na dole ko³o kramów, daleko od izb mieszkalnych. Dobrym pomys³em by³oby, jak s±dzê po przemy¶leniu, wziêcie ze sob± jednego czy dwóch sto¿ków i rozbicie ich przy ognisku, gdzie s³u¿y³yby jako kuchnia - do obróbki wstêpnej posi³ków i jako sk³adzik drewna opa³owego i wiktua³ów, co znacznie uprzyjemni³oby przygotowanie posi³ków (i u³atwi³oby podtrzymywanie ognia) w wypadku silnego wiatru lub deszczu, a i wartownicy w nocy mieliby czego pilnowaæ. Jednak w ¿adnym wypadku nie radzi³bym spaæ w tych namiotach, bo jest to w zasiêgu cegie³ potencjalnie lec±cych z murów. Niby korona muru jest w tym miejscu zabezpieczona a od³amki lec± g³ównie na zewn±trz, jest to jednak ten odcinek murów, który najmocniej siê sypie a w lutym po wietrznej nocy stwierdzili¶my pod nim nie tylko wiele u³amków i ca³ych cegie³ ale nawet bry³ê z³o¿on± z kilku (spad³a na skarpê gdzie¶ w rejonie trzeciej, tej nieudostêpnionej wie¿y).

- parê rzeczy w tych komnatach (strop w sypialni, kinkiety w pozosta³ych salach) jest niezbyt historycznych, niestety, i trzeba na nie uwa¿aæ przy sesji zdjêciowej ;)"
Ka¶ka K.
Witam!

Pomys³ bardzo mi siê podoba i z chêci± wezmê udzia³ w imprezie:) my¶lê, ¿e nie bêdzie przeciwwskazañ. Deklarujê swoj± pomoc w kuchni.

Pozdrawiam:)
Grzyp
CYTAT
Ze s³omy, po obserwacji rekonstrukcji wojskowych obozów proponujê zrezygnowaæ.

Uwa¿am ¿e jest to fajny pomys³, przy spaniu w komnatach wystarczy podwójnie z³o¿ony, gruby koc + jaka¶ skóra na to i legowisko gotowe. A jak Viator s³usznie zauwa¿y³, odpada dodatkowa robota czyli sprz±tanie.
Tomek
Cze¶æ,

W imieniu rekruta - Marty Kasprzyk zg³aszam chêæ jej uczestnictwa na tej imprezie.

Tomek
Czesc!
Garsc informacji praktycznych (na podstawie danych od pani Polaczynskiej, "zarzadcy" Czerska):

* Nocleg na wie¿y wychodzi 10 zl od osoby (musze jeszcze dopytaæ, czy a ca³o¶c, czy za osobonoc)
* Jedno pomieszczenie na wie¿y (I pêtro) jest zamykane stale na klucz, pzoosta³e s± otwarte - my¶lê, ¿e postaramy siê w nim zmie¶ciæ (bo patrz±c na aurê, nie mam zbytniej ochoty na namioty na prze³omie wrze¶nia i pa¼dziernika smile.gif )
* Toitoi na zamówienie, ok 150 za dobê
* Mo¿na paliæ ognisko i rozstawiaæ siê na dziedziñcu zamkowym
* Drewno trzeba mieæ w³asne

Potrzebujê kogo¶ zmotoryzowanego, kto poje¼dzi³by ze mn± w czwartek i ew. w pi±tek rano po drewno i zakupy ¿ywieniowe.

Chêtny jestem te¿ na podpowiedzi ró¿nych smaczków "wojskowych" - jako, ¿e popis ma byc swoistym "larpem" odtwarzaj±cycm miejsce postoju wojska polskiego z II po³owy XV wieku.

Pozdrawiam!
Grzyp
Podtrzymujê deklaracjê pomocy zmotoryzowanej.
Stefan Mi¶kiewicz
A powiedzcie jak jest z wod± bie¿±c±??
Pod zamkiem jest ujêcie w postaci samotnego kranu - ja bym jednak proponowal kupic takze wode butelkowana, ot na wszelki wypadek.
W zwi±zku z trudn± sytuacj± osobist± niestety muszê zrezygnowaæ z organizacji tej imprezy.

Je¶li kto¶ chcia³by podj±æ siê tego za mnie, proszê o szybki kontakt i podanie maila, nazwiska, telefonu, etc - przeka¿ê wtedy te dane do Czerska.

Je¶li nie znajdzie siê taki chêtny - poinformujê Czersk o odwo³aniu ca³ej imprezy.

Pozdrawiam,
Bryan
Osobe, ktora ew. podjelaby sie organizacji zamiast mnie, prosze o pilny kontakt (najlepiej od razu) z pania Beata Polaczynska pod mailem:
biuro@kulturagk.pl

Prosze takze, zeby ta osoba poinfomowala mnie od razu o przejeciu imprezy, tak zbym wiedzial na czym stoje (moj mail: maciek39@gmail.com)

Pozdrawiam!
Maciek
Wojciech Radzki
Zaczynam siê "krêciæ" wokó³ Czerska, na razie nic nie obiecuje, ale jest szansa ¿e impreza nie przepadnie smile.gif
Micha³ ¯elazo
Jakby¶ Wojtek potrzebowa³ mojej pomocy, to wal jak w dym. Sam bym nie podo³a³, wiêc wola³em siedzieæ cicho, ale w ekipie chêtnie podzia³am.
Wojciech Radzki
Super smile.gif pomoc w organizacji na pewno siê przyda - nawi±¿ê kontakt z pani± dyrektor i do koñca tygodnia wrzucê info co i jak
Wojciech Radzki
Pani dyerktor jest na urlopie, i wraca 19 sierpnia. Wtedy skontaktujê siê z ni± telefonicznie.
Niemniej, rezerwacja dla nas na termin ustalony przez Bryana jest podtrzymana.
smile.gif
Pozdr
WR
Wojciech Radzki
temat kontynuowany tu: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=24...mp;#entry314457
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.