Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: CHÊCIÑSKI TURNIEJ MIECZA I SZABLI, 11- 12.06.2011
> Inne > Kalendarium 2011
Saqr
Stowarzyszenie Stanica ma zaszczyt zaprosiæ na
CHÊCIÑSKI TURNIEJ MIECZA I SZABLI
11-12 czerwca 2011
Turniej obejmuje dwa okresy od XIII- XV oraz wiek XVII.

Impreza bêdzie dwudniowa od 11 - 12 czerwca 2011 roku. Mo¿liwo¶æ przyjazdu w pi±tek wieczorem 10 czerwca.
G³ówne punkty programu bêd± realizowane w dniu 11.06.2011r.( sobota) pod Zamkiem w Chêcinach.

Ramowy plan turnieju:

SOBOTA

8:00-9:30 Przyjazd grup rekonstrukcyjnych, roz³o¿enie obozów.

10:00 Otwarcie Obozu

10:15 Odprawa Dowódców

10:30- 13:30 Eliminacje Turniejów Bojowych- jedna plansza szabla, druga plansza walki miecz i miecz z tarcz±.

10:30- 13:30 Kuchnia obozowa

13:30 Msza ¶w. w Ko¶ciele Parafialnym.

14:30 Parada wojsk

15:15 - 16:30 Fina³y Turniejów Bojowych

16:00-17:00 Zespó³ Muzyki Dawnej Scandicus

15:45 Pokazy sokolnicze

16:15 Pokazy konne

16:45 Bitwa (od momentu bitwy obóz zostaje zamkniêty dla osób z zewn±trz)

19:00 Biesiada dla rekonstruktorów

20:10 Wystrza³y armatnie

21:30 Teatr Ognia

Zapewniamy pó³produkty. Po uprzednim uzgodnieniu z organizatorami mo¿liwy czê¶ciowy zwrot kosztów przejazdu a¿ do wyczerpania puli.

W Turniejach przewidziane s± nagrody za pierwsze trzy miejsca:

Turniej Szabli
I miejsce 700 PLN
II-III miejsca nagrody rzeczowe

Turniej Miecza
I miejsce 700 PLN
II-III miejsca nagrody rzeczowe

Osoby zainteresowane prosimy o kontakt na mail stowarzyszenie.stanica@gmail.com, b±d¼ telefonicznie na numer 531 242 531.

Szczegó³y dotycz±ce imprezy bêd± podawane na bie¿±co. Regulaminy Turniejów pojawi± siê wkrótce.
Koki
Witam bigsmile2.gif
I my chêtnie siê stawimy devil.gif
Co za¶ siê tyczy samej imprezy mam pytanie czy przewidujecie Turniej ³uczniczy ?
Oraz czy jest szansa na zorganizowanie bohurtowych pi±tek dla XV walka.gif maniac.gif ?

Damian Lakomski
miecz d³ugi nie jest osobn± dyscyplin± od miecza i tarczy?
Parufka
Wychodzi na to, ¿e i Dyzmasi te¿ tam bêd± devil.gif .
Micha³ z Wi¶nicza
Mo¿e i Wi¶nicz zajedzie walka.gif
Janek Wi¶niewski
Witam. Jakie¶ podpowiedzi a propos dojazdu? Np dworzec kolejowy z którego jest przyjazny mikrobusik?

K³aniam siê w pas
Robert Szatecki
CYTAT(Saqr @ 11:17 29.04.2011) *
10:15- 12:30 Eliminacje Turniejów Bojowych, jedna plansza szabla, druga plansza walki miecz i miecz z tarcz±.

Eliminacje s± rano a kiedy odbêd± siê fina³y?
Max MALLEUS
CYTAT(Janek Wi¶niewski @ 15:38 07.05.2011) *
Witam. Jakie¶ podpowiedzi a propos dojazdu? Np dworzec kolejowy z którego jest przyjazny mikrobusik?

K³aniam siê w pas

Odpowiemy bo siê orientujemy , najpro¶ciej dostaæ siê do Kielc na pkp albo pks i tam zaraz obok s± busiki i co jakie¶ 15 minut jedzie co¶ do Chêcin bigsmile2.gif
Monika ksf
CYTAT(Saqr @ 11:17 29.04.2011) *
10:15- 12:30 Eliminacje Turniejów Bojowych, jedna plansza szabla, druga plansza walki miecz i miecz z tarcz±.
Marku, a co z tymi ludzikami, co chc± wzi±æ udzia³ w elminacjach zrówno szabli jak i mieczu z tarcz±? Blaszki siê bardzo wolno tam i siam przek³ada, szczególnie "nogi", które po... przydadz± siê w szabli i bêda tylko zwalniaæ. Podejrzewam ¿e od nas wszyscy bêd± chcieli startowaæ w obu konkurencjach, a przynajmniej elminacjach : ). Mo¿na by puszkowców/szablistów pu¶ciæ na koniec, bo pewnie szablistów bêdzie wiêcej i elminacje w szabli siê przed³u¿±.

CYTAT(Robert Szatecki @ 17:21 07.05.2011) *
Eliminacje s± rano a kiedy odbêd± siê fina³y?
Robert "Demotywator" smile.gif, lepiej by³o zostaæ przy szabli ;).
Saqr
Fina³y pewno bêdziemy organizowaæ w niedzielê rano ..niestety szabla bêdzie sz³a równolegle z blachami i je¶li co¶ to zacznie siê opcjonalnie wcze¶niej ze wzglêdu na sporo wiêksz± ilo¶æ uczestników..

Co do pi±tek bohurtowych i na turniej ³uczniczy zobaczmy jak bêdzie wygl±da³a sytuacja finansowa i czy zbierzemy na nagrody...no i czy bêdzie wystarczaj±ca ilo¶æ chêtnych ...

Dla pojedynczych i kilkosobowych grupek postaram siê rezerwowo sko³owaæ transport do Chêcin z Kilec lecz nie obiecujê na 100 % czy uda siê ..

Micha³ z Wi¶nicza
Do ³uczniczego na pewno zbierze siê kilku chêtnych. icon_arrow.gif
Robert Szatecki
Czy naprawdê wszêdzie trzeba dzieliæ turnieje na dwa dni? My¶lê, ¿e nie tylko ja jestem osob±, któr± interesuje tylko walka i najchêtniej po turnieju pojecha³aby do domu. A dla organizatorów to tylko wygoda, zawodnik robi show a nie wymaga noclegu i ¿arcia.
Pinior
Kompania Wolontarska równie¿ wpadnie (zgodnie z tym, co napisa³em na priv) pobiæ siê na szable, a mo¿e i z ³uku postrzelaæ.
pozdro
Monika ksf
CYTAT(Robert Szatecki @ 12:43 10.05.2011) *
Czy naprawdê wszêdzie trzeba dzieliæ turnieje na dwa dni? My¶lê, ¿e nie tylko ja jestem osob±, któr± interesuje tylko walka i najchêtniej po turnieju pojecha³aby do domu. A dla organizatorów to tylko wygoda, zawodnik robi show a nie wymaga noclegu i ¿arcia.
Jak widaæ, trzeba siê "po¶wiêciæ" przez te dwa dni, poudzielaæ towarzysko, chodziæ w dziwnych ciuszkach i przespaæ na twardej ziemi, robi±c za smakowity k±sek dla kleszczy i komarów ;). Jak sponsor daje kasê na nagrody i zwraca kosztu dojazdu, mus jest dostowaæ siê do harmonogramu imprezy. Albo organizujemy turniej dla siebie i robimy sami zrzutê na organizacjê i nagrody. Pytanie tylko ilu by by³o chêtnych na takie czysto sportowe spotkanie z symbolicznymi nagrodami? W zimie to siê sprawdza (trzy turnieje "halowe": Warszawa, Lanckorona, Toruñ), ale czy sprawdzi³oby siê w sezonie? Tyle ¿e to jest zupe³nie osobny temat, mo¿na podyskutowac w dziale szermierki. Tutaj mo¿na co najwy¿ej próbowaæ przekonaæ organizatora na tylko jeden dzieñ walk.
Saqr
W temacie blach czujê siê przekonany smile.gif nie ma najmniejszego problemu aby ogarn±æ wszystko razem z fina³ami w jeden dzieñ . smile.gif
I nawet okropne komary nie bêd± gryz³y smile.gif
Robert Szatecki
No to super:) Czekam na regulaminy.
Sunniva (Roscia Barbara)
Czy zg³osili siê jacy¶ uczestnicy z przedzia³u XIII-pocz±tek XIV wieku?
Chociemir z Loslau
Z XIIInastego to ja;)
Robert Szatecki
Hej a jakie wyposa¿enie trzeba mieæ do turnieju szabli?
mirek knight
to i gryf chêtnie przyjedzie
Daimao
Dru¿yna Rycerska Zamku Królewskiego w Chêcinach zg³asza swoj± gor±c± chêæ udzia³u! devil.gif
Co prawda nie mam jeszcze pewno¶ci w jakim sk³adzie osobowym ale na pewno znajdzie siê paru szablistów do bojówki i paru ³uczników (bo mam wielk± nadziejê ¿e jednak i ³uczniczy bêdzie).
Pozdrawiam!
Saqr
Ok smile.gif to czekam na jaki¶ telefonik kontaktowy smile.gif

Pozdrawiam
Pinior
Kiedy pojawi± siê regulaminy?
Pozdro
Saqr
Do pi±tku postaramy siê wrzuciæ ..generalnie musimy pozmieniaæ to co ju¿ stosujemy w Krakowie i okolicach w przypadku szabli ¿eby poprawiæ detale tylko
Arienrk
Na chwilê obecn± zamykamy powoli pulê przeznaczon± na zwrot kosztów dojazdu.

Ostateczny termin zg³aszania siê na Turniej mija 3 czerwca.
Monika ksf
Jedzie kto¶ z Krakowa i ma wolne miejsca? 1-2 ludziów z blachami.
Jasseji
ja bede robil kursy naprzemienne pewnie jeszcze rano w sobote - moge zabrac w zamian za prace fizyczna smile.gif
Monika ksf
CYTAT(Jasseji @ 16:08 31.05.2011) *
ja bede robil kursy naprzemienne pewnie jeszcze rano w sobote - moge zabrac w zamian za prace fizyczna smile.gif
Ma byæ 30 stopni plus, no ta praca fizyczna to taka akuratna rozgrzewka przed wrzuceniem siê zaraz po przyjezdzie w blaszki szczerba.gif . Dziêki Jacku, okaza³o siê, ¿e bêdziemy miec transport, ale dobrze mieæ w zapasie opcjê awaryjn± i mo¿e jeszcze kto¶ skorzysta (urok sypi±cych sê starych gruchotów, jak ca³a kasa idzie w sprzêt ;) ).
Monika ksf
Kiedy bêd± dostêpne regulaminy turnieju?
Arienrk
Regulaminy s± dostêpne na naszym forum:
www.forum.stanica.eu

TURNIEJE BOJOWE

- Zapisy na Turnieje zostan± otwarte w Pi±tek wieczorem ( 10.06.2011). Zapisy bêd± trwaæ do godziny 9:30 w sobotê( 11.06.2011)

- Ka¿dy uczestnik powinien posiadaæ sprzêt ochronny w zale¿no¶ci od rodzaju broni ( szczegó³y w Ogólnych Zasadach Walki), maskê szermiercz± ( dotyczy szabli) oraz broñ.

- Trze¼wo¶æ uczestników bêdzie rygorystycznie przestrzegana.

- Turniej odbywaj± siê w dwóch ods³onach:

Eliminacje 10:30- 13:30

Pó³ Fina³y i Fina³y 15:15- 16:30

OGÓLNE INFORMACJE:

- Prosimy wszystkich uczestników Turnieju o zapewnienie sobie naczyñ i sztuæców do spo¿ywania posi³ków.

- Prosimy o zapoznanie siê z zasadami BHP dostêpnymi na stronie: http://www.forum.stanica.eu

- Osoby nie posiadaj±ce w³asnego namiotu, matki z dzieæmi, kierowcy prosimy o kontakt w celu ustalenia miejsca noclegu.( tel.: 531 242 531)
Marcin Waszkielis
mo¿na gdzie¶ obejrzeæ zasady turnieju?
Monika ksf
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 21:58 09.06.2011) *
mo¿na gdzie¶ obejrzeæ zasady turnieju?

CYTAT(Arienrk @ 09:18 08.06.2011) *
Regulaminy s± dostêpne na naszym forum:
www.forum.stanica.eu

Na samym dole forum. Brakuje tylko zasad BHP, chyba ze mieszcz± siê w ogólnych, albo to kolokwializm.
Saqr
Zasady BHP jako, ¿e dotycz± nie tylko Turnieju, s± przyklejone na g³ównej stronie:

http://forum.stanica.eu/viewtopic.php?f=5&t=42

Reszta Regulaminów jest w Dziale CHÊCIÑSKI TURNIEJ MIECZA I SZABLI 2011
Monika ksf
Link Ci siê pomyli³ z artyleri±.
http://forum.stanica.eu/viewtopic.php?f=5&t=49
Saqr
Obowi±zuj± oba teksty, Zasady BHP zarówno broni bia³ej, broni rêcznej czarnoprochowej jak i artylerii.
Parufka
Jak kto¶ bêdzie mia³ dodatkowe ¶ledzie do namiotu to chêtnie je po¿yczê na czas imprezy odwdziêczaj±c siê pyszn± zupk± chmielow± smile.gif .
Wajcha
Dziêkujê organizatorom za organizacjê, a walcz±cym za turniej i sparingi. Chêciny za rok! ;]
Micha³ z Wi¶nicza
Wi¶nicz po szczê¶liwym powrocie do domu, równie¿ dziêkuje za mo¿liwo¶æ wziêcia udzia³u we wszelkich atrakcjach. Dziêkujemy za sparingi, turniej szabli, bitwê, kurczaka, wystrza³y w nocy i wspania³e towarzystwo:) Przywie¼li¶my nie tylko bardzo dobre wspomnienia ale i chêciñskie mrówki smile.gif Do przysz³ego roku.
Sunniva (Roscia Barbara)
Dziêki za mi³y turniej Organizatorom i wszystkim, z którymi mia³am okazjê po¶piewaæ/gotowaæ/dyskutowaæ. smile.gif
Impreza zacna, wiêc mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku uda nam siê namówiæ na ni± wiêcej "trzynastek", tak¿e zbrojnych, wiêc niech przysz³orocznym Organizatorom nie przyjdzie do g³owy obcinaæ datowania, bo ma³o nas przyjecha³o, obiecujemy siê poprawiæ! smile.gif
Marek Hilgendorf
Ooo, a kto by³ z XIII z walcz±cych?
Sunniva (Roscia Barbara)
Z walcz±cych nie by³o w³a¶nie nikogo. :D
Wajcha
Ja by³em.
XIII walcz±ca w uzbrojeniu XV ;]
pepe
W imieniu KCN dziêkuje pieknie organizator± za zaproszenie oraz ¶wietn± i udana imprezê, a walcz±cym oczywi¶cie za mo¿liwo¶æ wymêczenia siê;) W przysz³ym roku bêdzie wiêcej 15-tek smile.gif
Slava Wam!
Robert Szatecki
Hej,
Bardzo dziêkujê za imprezê, by³o naprawdê fajnie mimo niepokoj±cych chmur uda³o siê nie zmokn±æsmile.gif Muszê przyznaæ, ¿e bardzo podoba³ mi siê turniej szabli, po raz pierwszy spotka³em siê z w mojej opinii rewelacyjnymi zasadami wykluczania zawodników po trzecim obopólnym trafieniu i z przyznawaniem ró¿nej ilo¶ci punktów za ró¿ne pola trafieñ. Do zobaczenia pewnie za rok
Monika ksf
Dziêkujê za imprezê, równie¿ za dostosowanie tak harmogramu przez organizatorów, ¿eby by³a mo¿liwo¶æ startu przez XIV/XVw. w turnieju szabli.

Gratulacje dla zwyciêzców, a szczególnie dla Krzysztofa Sztackiego za wygrany turniej szabli. Pokaza³ ¿e nie wa¿na jest konwencja czy broñ, tylko klasa szermierza.

PS Robercie udostêpnicie filmy z walk? Jeszcze kto¶ co¶ tam krêci³ mniej profesjonalnie, póki nie pad³a bateria chyba.
Robert Szatecki
Jak wrzucê filmiki to podam linka w tym temacie.
Gregor z Krakowa
dziêki organizatorom i uczestnikom za dobra zabawe. Chêciny mam nadzieje jeszcze odwiedzic naturniejowo. Do zobaczenia
Prisoner
Wielk± przyjemno¶ci± by³o odwiedzenie Chêcin i stawanie w szrankach z tak zacnymi szermierzami. Mocna impreza, sroga noc! Chêciny za rok!
Monika ksf
Co wyszpera³am, fajne zdjêcia z walk.
http://www.youtube.com/watch?v=sJ_a2A5GHCs...feature=related

i inscenizacja XVIIw.
http://www.youtube.com/watch?v=wUXUxgS4dgk&NR=1
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.