Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szabla i Koñ
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
BoskiMisza
Witam,

Zapraszam do zapoznania siê z najnowsz± produkcj± twórców Dawno Temu w I³¿y.
Tym razem piêkny XVII wiek.

Mi³ego ogl±dania!

http://vimeo.com/22739161
Maciej Jedliñski
SUper mam nadzieje ze szybko bêdzie 1 odcinek smile.gif
Marek z Myslowic
Rewelacyjne, z reszt± tak samo jak Spadochroniarz czy Dawno temu w I³¿y smile.gif

Jestem tylko ciekaw, jak± ga¿ê zgarn±³ pan Yun-Fat Chow za wystêp w tej produkcji :D

_RK_
Fajnie siê zapowiada ale raczej "polskiego orê¿a"- nie "Polskiego orê¿a". Inna rzecz która o wiele bardziej mnie zaskoczy³a- wydaje mi siê czy oni szermuj± pi³ami i krawêdziuj± ?
Armand
Trailer bardzo klimatyczny, trochê szkoda ¿e ca³y czas ta sama sekwencja walki pokazana, pomin±wszy inne sceny.

_RK_ a ja jestem zaskoczony ¿e Ciê to dziwi smile.gif Spodziewa³e¶ siê, ¿e nie bêd± krawêdziowaæ? smile.gif
AndrzejM
Allo allo,
jako uzupe³nienie - filmik to efekt jednego dnia zdjêciowego; z do¶wiadczenia - i tak ca³kiem sporo materia³u uda³o siê zarejestrowaæ.

Ad _RK_ - co do szermierki - niestety, nie potrafimy inaczej. Ale chêtnie siê uczymy - je¶li mia³by¶ chêæ zademonstrowaæ inne techniki dotycz±ce polskiej szabli zapraszam na trening na nasz± salê.

Najlepszego, AM.
_RK_
Armand: tak, szczerze mówi±c tego siê spodziewa³em. Koniec koñców to powazni ludzie i rekonstruktorzy, nie s±dzê ¿eby chcieli celowo wprowadzaæ publikê w b³±d, wiedz±c ¿e co¶ wygl±da³o w rzeczywisto¶ci inaczej.

AndrzejM: Mylê siê czy odebra³e¶ mój komentarz prawie jak osobisty atak i zareagowa³e¶ starym "jak jeste¶ taki m±dry to zrób lepiej" ? Widzisz- nie jestem fryzjerem ale nie przeszkadza mi to w powiedzeniu mojej ¿onie "Ta Twoja fryzjerka fatalnie Ciê obciê³a". Nie znaczy to, ¿e ja umiem zrobiæ to lepiej- po prostu zauwa¿am b³±d i zwracam na niego uwagê (podobnie jak w przypadku b³êdu ortograficznego). Zak³ada³em ¿e wspomnienie o nim mo¿e pomóc unikn±æ pokazywania czego¶, o czym wiemy ¿e nie jest poprawne, publiczno¶ci. Je¶li siê myli³em- przepraszam.
AndrzejM
Allo allo,
chyba zasz³o nieporozumienie: nie odebra³em Twojego postu jako ataku na mnie i obrazy.
Ja naprawdê nie wiem jak wygl±da³a rzeczywista szermierka szabl± polsk± w XVIIw., to co sam robiê w tej dziedzinie jest efektem szkolenia wed³ug konretnego systemu (którego za³o¿enia mnie przekonuj±) a tak¿e mojej w³asnej intuicji i absolutnie nie przyznajê sobie prawa do posiadania monopolu na jedyn± prawdê oswiecon±. Przeciwnie - bardzo chêtnie zapoznam siê z innym, alternatywnym systemem szermierki; je¶li bedzie dla mnie bardziej przekonywuj±cy od tego, wed³ug ktorego æwiczê - kupiê go.

No i buduj±ce jest w koñcu dla mnie, ¿e kto¶ potrafi jeszcze w dzisiejszych czasach powiedzieæ po prostu: przepraszam.
Wiêcej ani s³owa, bo ostatecznie za bardzo odbiegamy od g³ównego w±tku.

Najlepszego, AM.
Mario_HH
Poza tym tam nie ma b³êdu ortograficznego bo ca³o¶æ jest napisana wielkimi literami, po prostu ''P'' jest nieco bardziej wyeksponowane... smile.gif.
KubaT
Witam

Czy jest znana data emisji pierwszego odcinka?
Rafa³ Jarosz
CYTAT(_RK_ @ 19:59 26.04.2011) *
Armand: tak, szczerze mówi±c tego siê spodziewa³em. Koniec koñców to powazni ludzie i rekonstruktorzy, nie s±dzê ¿eby chcieli celowo wprowadzaæ publikê w b³±d, wiedz±c ¿e co¶ wygl±da³o w rzeczywisto¶ci inaczej.

Mam wra¿enie, ¿e siê mylisz. W podrêcznikach traktuj±cych o walce europejsk± broni± sieczn± pocz±wszy od mniej wiêcej po³owy XVI wieku jest do¶æ wyra¼nie stwierdzane, ¿e je¶li wykonujemy zas³onê, to najlepszym sposobem jest wykonanie jej ostrzem.
I to jest naprawdê dyskusja odbywana po raz niewiadomo który. Ju¿ mi szczerze mówi±c rêce opadaj±.
Laser
CYTAT(Rafa³ Jarosz @ 14:14 28.04.2011) *
Mam wra¿enie, ¿e siê mylisz. W podrêcznikach traktuj±cych o walce europejsk± broni± sieczn± pocz±wszy od mniej wiêcej po³owy XVI wieku jest do¶æ wyra¼nie stwierdzane, ¿e je¶li wykonujemy zas³onê, to najlepszym sposobem jest wykonanie jej ostrzem.
I to jest naprawdê dyskusja odbywana po raz niewiadomo który. Ju¿ mi szczerze mówi±c rêce opadaj±.

Z chêci± siê zapoznam z konkretnymi tytu³ami.
Armand
CYTAT
W podrêcznikach traktuj±cych o walce europejsk± broni± sieczn± pocz±wszy od mniej wiêcej po³owy XVI wieku jest do¶æ wyra¼nie stwierdzane, ¿e je¶li wykonujemy zas³onê, to najlepszym sposobem jest wykonanie jej ostrzem.

Hmm, z tego co wiem- bardzo detalicznie (czytane do¶æ wnikliwie 5 traktatów od koñca XV do pocz. XVII z jednej linii sukcesyjnej) jest zalecane co¶ zupe³nie innego. Ale mo¿e Liechtenauer i jego antenaci to jaki¶ endemit na tle europejskiej normy:)

Gwoli ¶ci³o¶ci- mia³e¶ zapewne na my¶li sekcje traktatów po¶wiêcone broni typowo siecznej (dussack etc.) bo traktatów na bron sieczn± sensu stricte nie ma w XVI wieku. (Chyba ¿eby braæ pod uwagê Dornhoffera ilustrowanego przez Dürera, ale tam te¿ nie tylko tasak jest).

Swego czasu zetkn±³em siê z twierdzeniem równie rewolucyjnym, jak to ¿e liczne zbrocza na "czarnej" husarce s± po to, ¿eby mo¿na je by³o ob³amywaæ (sic!) w miarê zu¿ywania siê ostrza... smile.gif Oczywi¶cie z powodu szczerbienia od "zastaw".

Ale siê OT zrobi³o, ju¿ widzê rado¶æ moderatora devil.gif
m_q
CYTAT(Armand @ 21:37 28.04.2011) *
Swego czasu zetkn±³em siê z twierdzeniem równie rewolucyjnym, jak to ¿e liczne zbrocza na "czarnej" husarce s± po to, ¿eby mo¿na je by³o ob³amywaæ (sic!) w miarê zu¿ywania siê ostrza... smile.gif Oczywi¶cie z powodu szczerbienia od "zastaw".

"Interesuj±cym elementem szabli husarskiej by³a umieszczona przy rêkoje¶ci obr±czka (tzw. "paluch") w któr± wk³adano kciuk. Dziêki tej obr±czce, wytr±cona przez przeciwnika szabla zostawa³a w d³oni, ³ami±c niestety palec walcz±cego. Obra¿enie choæ bolesne, w zamian oferowa³o szansê os³oniêcia siê przed kolejnym ciosem, co nie by³oby mo¿liwe w przypadku innej broni. Ponadto w czasach husarii, szlachta Rzeczypospolitej nale¿a³a do najlepszych w Europie szermierzy, a husarze stanowili elitê naszych wojsk i z regu³y to oni wytr±cali broñ du¿o gorzej wyszkolonemu przeciwnikowi."
http://czywiesz.pl/historia/240472,Czy-wie...cic-szable.html
icon_wink.gif bigsmile2.gif

A teraz to naprawdê moderatorzy pogoni±...
nadzur.gif
Parufka
Ch³opaki to, ¿e liczny sk³ad modów jedzie albo na Czersk albo na Tykocin nie znaczy, ¿e nikt tu nie zagl±da smile.gif . Koniec pierdó³ i pisaæ w temacie.
Rafa³ Jarosz
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 21:25 28.04.2011) *
Z chêci± siê zapoznam z konkretnymi tytu³ami.

Nie sierd¼ siê Parówka, ja tylko krótko. Ten wpis Marcina jest podsumowaniem d³uga¶nej dyskusji w dziale szermierka. Jak j± tu powtórzymy to moderatorzy na¶l± na mnie ¯ukow±.

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=5880

Szczerze mówi±c dziwiê, siê, ¿e koledzy, którzy b±d¼ co b±d¼ szermierk± siê interesuj± pisz± takie brednie - i to jeszcze z niezachwian± pewno¶ci± siebie.
Armand
"Brednie" to mocne s³owo, po co go u¿ywaæ je¶li;

Marcin Surdel napisa³:

CYTAT
Moje wnioski:
- po XVI wieku, wskutek zmian w sposobie walki (wprowadzanie systemów z przewag± pchniêcia nad ciêciem, ograniczanie roli broni bia³ej do pojedynków, wprowadzanie systemów "cywilnych", rosn±ca rola broni palnej, rosn±ca dostêpno¶æ broni bia³ej dla wszystkich klas spo³ecznych, konieczno¶æ bardziej masowego szkolenia ¿o³nierzy itp), zas³ona statyczna i paradygmat "zas³ona-odpowied¼" zyskuj± na atrakcyjno¶ci, w koñcu przedostaj±c siê tak¿e do systemów przeznaczonych dla szabli, pa³asza itp.
- przed XVI wiekiem, zas³ona statyczna ostrze w ostrze w tekstach ¼ród³owych nie wystêpuje jako polecana akcja obronna. W³a¶ciwie, nie wystêpuje wcale :-)

U Goliatha, Meyera et consortes te¿ nie (XVI w). Najwcze¶niej sugestia u wspominanego Swetnama (1617r.) No wiêc gdzie¿, ah gdzie¿.

W XVI w. dominuje szermierka na jedno tempo, to nie zachêca do ¿adnych "zas³on", zw³aszcza na ostrze.

Na pewno z cytowanej dyskusji to nie wynika. IMHO resentymenty szko³y Zab³ockiego wiecznie ¿ywe. Mam przynajmniej nadziejê, ¿e choæ "zas³ony na miecz oburêczny" odejd± wreszcie do lamusa, zas³u¿onego. Sorry za OT.
Parufka
Panowie od takich dyskusji jest dzial szermierka.Jak dalej bedziecie smieciczaczniemy kasowac.
Rafa³ Jarosz
CYTAT(Armand @ 14:53 29.04.2011) *
U Goliatha, Meyera et consortes te¿ nie (XVI w). Najwcze¶niej sugestia u wspominanego Swetnama (1617r.) No wiêc gdzie¿, ah gdzie¿.

W XVI w. dominuje szermierka na jedno tempo, to nie zachêca do ¿adnych "zas³on", zw³aszcza na ostrze.

No lito¶ci.. Goliath? Meyer? Ten film jest jednak o XVII wieku. No wiêc gdzie¿, ah gdzie¿..
A z t± "sugesti±" u Swetnama, to mnie szczerze ubawi³e¶..
Armand
Odpisa³em na prv, nie gniewaj siê Parufko smile.gif
AndrzejM
Allo allo, ma³e postscriptum to trailera ----------

http://www.youtube.com/watch?v=FSGNDAVZV9s

Najlepszego, AM.
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Kiedy/jak/gdzie mo¿na bêdzie mo¿na nabyæ/obejrzeæ pe³n± produkcjê?
A trailer jest super, wy¶mienity jak na tak± dosyæ niszow± produkcjê smile.gif nie mogê siê doczekaæ reszty.
Powinszowaæ Waszmo¶ciom!
P.S. TJD mog³oby zaktualizowaæ swoj± naprawdê dobr± i ciekaw± stronê. Szkoda by tam siê nic nie dzia³o angsad.gif
Jan III
Warto bêdzie obejrzeæ, choc zastanawia mnie, na ile serial bêdzie dokumentalny, a na ile fabularny.
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Dzi¶ wyczyta³em o tym projekcie w gazecie "Szabla i koñ" i jestem pod mega wra¿eniem! Plan 20 odcinków po 30 minut jest naprawdê niez³y, a bardzo mi siê podoba zapowiadana fabu³a i "struktura" odcinków :D Mogliby¶cie znale¼æ dla mnie miejsce, w którym¶ odcinku :P
Malwina z Wejherowa
Wiadomo ju¿ kiedy pierwszy odcinek ?pozdrawiam
Parufka
Jak znajdzie siê kasa. Z tego co wiem na razie jest projekt, ca³± ekipa, scenariusz tylko jak zwykle nie ma kasy, a za³o¿enia s± takie ¿eby to zrobiæ na najwy¿szym poziomie i profesjonalnie wiêc nie jest to kilka z³ociszy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.