Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Krótkie rêkawy itp. kwestie
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Dobry
Krótkie rêkawy, itp. czyli interpretacja strojów z manuskryptu Poszukiwania ¦wiêtego Graala z 1380 roku. Jest on ogólnie dostêpny pod linkiem: http://expositions.bnf.fr/arthur/livres/queste/index.htm

Nie ukrywam ¿e jest to mój ulubiony manuskrypt i chcia³bym poznaæ Wasze zdanie na temat zjawisk, które mo¿na odnotowaæ tutaj oraz na innych przedstawieniach.
Dobrze, zacznê od tytu³owych krótkich rêkawów. Wystêpuj± one u mê¿czyzn jak i u kobiet, w krótkich oraz d³ugich strojach.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Po pobie¿nym przejrzeniu manuskryptu stwierdzamy ¿e panowie nosz± strój spodni w formie dubletu=purpointu, którego ¶wiadectwem s± wystaj±ce rêkawy spod stroju wierzchniego. W wiêkszo¶ci przypadków tym strojem wierzchnim jest jaka?, natomiast pojedynczym przyk³adem jest houppelande (którego odpowiednikiem w zabytkach bêdzie egzemplarz Jana Zgorzeleckiego z Pragi).
Dobry
Przygl±daj±c siê bli¿ej widzimy zjawiska ¶wiadcz±ce, ¿e jednak nie s± to krótkie rêkawy, tylko podci±gniête d³ugie. Miêdzy innymi ¶wiadcz± o tym: pomarszczenie rêkawów stroju wierzchniego oraz co wa¿niejsze lekko podwiniêty rêkaw u osoby siedz±cej przy okr±g³ym stole (widaæ tam bia³± podszewkê oraz rêkaw dubletu). U osoby siedz±cej obok (w niebieskim) równie¿ jest to minimalnie zauwa¿alne. Uda³o mi siê znale¼æ postaæ, która posiada ca³kowicie opuszczone rêkawy jaki, spod których wychodz± obcis³e rêkawy dubletu.
W±skie rêkawy nie maj± guzików, czy ¶wiadczy to o zaszywaniu ich po za³o¿eniu?
Na razie tyle na temat rêkawów.

Kwestia formy stroju. My¶lê, ¿e za pewniak mo¿na uznaæ fakt i¿ w omawianym okresie dublety mia³y "go³êbi± pier¶" czyli klatê jak bombkê. W tym momencie zastanawiam siê nad grubo¶ci± jaki, która by³a zak³adana na wierzch. Je¶li dublet by³ pikowany i utrzymywa³ modn± dla tego okresu formê to strój wierzchni raczej nie musia³ byæ gruby, i wystarcza³yby 3 warstwy tkaniny (wierzch i 2 podszewki).

Jako ciekawostkê na koniec znalaz³em przyk³ad kroju stopy w nogawicach z d³ugimi noskami.

Przedstawi³em tutaj kilka kwestii, które mnie zainteresowa³y i jestem ciekaw jakie macie przemy¶lenia na ich temat. Pozosta³o mi ju¿ tylko zachêciæ do dyskusji!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.