Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £ubie na ³uk wschodni, ko³czan z kory i akcesoria
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Grid
Witam i proszê administratorów o wybaczenie je¶li uznaj± za³o¿enie tego tematu jako niew³a¶ciwe. Nie chcia³am od¶wie¿aæ tematu z 2005 roku, lub pisaæ kilku postów w innych tematach równie¿ z poprzednich lat. Kiedy¶ kto¶ mnie za to upomnia³ bigsmile2.gif
Interesuj±cy mnie okres - XIIIw, Wielki Step, a dok³adnie Po³owcy. W tym dziale jest wielu do¶wiadczonych ³uczników, wiêc mo¿e kto¶ bêdzie w stanie mi pomóc.
1. Zastanawiam siê nad zrobieniem ³ubia, ale mam pewien dylemat. Jest sporo na ten temat, ale je¶³i chcemy przechowywaæ napiêty ³uk. Ikonografia, znaleziska. Jednak by³y i ³ubia na ³uk nie napiêty (np. ¦wiêtos³awski o tym pisze, "Uzbrojenie koczowników wielkiego stepu w czasach ekspansji Mongo³ów XII-XIV wieku"). Nie jestem ³ucznikiem konnym. Mam takie wra¿enie, ¿e ³ubie na napiêty ³uk przy koniu nie sprawia ¿adnych k³opotów. Natomiast je¶li mam ochotê trochê pobiegaæ po lesie bez konia, z ko³czanem przy pasie to i tak jest ju¿ trochê tego du¿o. £uk i tak trzymam w gar¶ci napiêty, ale jesli ju¿ go nie potrzebujê, to mo¿e wygodniej by by³o schowaæ w co¶ wê¿szego. Mo¿e kto¶ dysponuje ikonografi±, jesli chodzi o taki rodzaj ³ubia na z³o¿ony ³uk?
2. Spróbowa³am zrobiæ ko³czan z kory brzozowej. Nie mam dostêpu do brzozy papierowej, ale przy pomocy mêskich d³oni uda³o siê pozyskaæ fragmenty kory z naszej le¶niej, pospolitej brzozy. Brzoza nie za m³oda, ale i nie za stara, ¿eby kora niê pêka³a ani nie by³a zbyt krucha. Mimo to, mam wra¿enie, ¿e i tak jest za delikatna, by stanowiæ samodzieln± konstrukcjê. Dlatego postanowi³am podszyæ j± skór±, a do tego wewn±trz zamocowa³am drewnian± konstrukcjê, co ma zreszt± potwierdzenie w ówczesnych ko³czanach. Korê zaimpregnowa³am olejem lnianym, a nici woskiem pszczelim. Nie mam metalowych zaczepów do mocowania na pasie, po prostu zaszy³am na koñcach paski pomocnicze.
Taki jest efekt mojej pracy:
https://picasaweb.google.com/GridDregowia/KoCzan#
3. Doczyta³am siê równie¿, ¿e koczownicy Wielkiego Stepu mieli przy sobie specjalne no¿yki do strugania promieni strza³ (materia³ na promienie - przede wszystkim wierzba i brzoza) oraz ose³ki do ostrzenia grotów. Niestety nie dysponujê ¿adn± ikonografi± tych ptrzedmiotów, a bardzo bym chcia³a wyposa¿yæ siê w co¶ takiego. Mo¿e kto¶ móg³by mi w tym pomóc? Interesuj± mnie znaleziska, o ile to mozliwe, nie domys³y.
Czekam na Wasze opinie i sugestie smile.gif
pozdrawiam
brat Bule
CYTAT
3. Doczyta³am siê równie¿, ¿e koczownicy Wielkiego Stepu mieli przy sobie specjalne no¿yki do strugania promieni strza³ (materia³ na promienie - przede wszystkim wierzba i brzoza) oraz ose³ki do ostrzenia grotów. Niestety nie dysponujê ¿adn± ikonografi± tych ptrzedmiotów, a bardzo bym chcia³a wyposa¿yæ siê w co¶ takiego. Mo¿e kto¶ móg³by mi w tym pomóc? Interesuj± mnie znaleziska, o ile to mozliwe, nie domys³y.

Akurat to mam postaram Ci siê wieczorem na chomika wrzuciæ.
Grid
Super, dziêki smile.gif jak bêdziesz chcia³, to wrzuæ i tu, mo¿e komu¶ siê przyda smile.gif Jak jeszcze kto¶ bêdzie mia³ materia³y na ³ubie, to ju¿ w ogóle bêdzie cudownie blinkie.gif
S³awoj94
Je¿eli mo¿na to bym poprosi³ wieczorkiem o link do chomika o ose³kach smile.gif

A mo¿e kto¶ wie czy na wielkim stepie u¿ywano w XII wieku no¿y takich do strugania wygiêtych w C.

Dziêkuje , pozdrawiam
Grid
A teraz odpowiem sama sobie smile.gif jak zwykle najciemniej pod latarni±. Jeszcze raz dobrze przejrza³am Ospreya "Atilla and the nomad hordes" i znalaz³am przedstawienie ikonograficzne:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Szukam dalej, mo¿e kto¶ jeszcze na co¶ trafi, a ju¿ w ogóle super by by³o jakby kto¶ mia³ nie tylko ikonografiê, ale i przedstawienie znaleziska smile.gif
brat Bule
Z Drewnaja Rus (czy jakos tak - bo taki mam tytul folderu).

Таблица 134
Древки стрел, ушки и струги для шлифовки древок стрел.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

W dziurki wk³ada³o siê normalny nó¿, z tego co siê orientuje, ale to tylko dewagacje.
Grid
CYTAT(brat Bule @ 21:35 14.04.2011) *
W dziurki wk³ada³o siê normalny nó¿, z tego co siê orientuje, ale to tylko dewagacje.

Na razie i mi trudno to sobie wyobraziæ, ale zaczep ju¿ jaki¶ jest. Dziêki smile.gif
braciszek Boullii
Dzia³a to jak ma³y strug. W naciêcia wk³ada siê nu¿, a nastêpnie ca³o¶æ przesuwa siê tam i z powrotem po promieniu, dodatkowo obracaj±c promieñ. Pó³okr±g³y kszta³t u³atwia prowadzenie po promieniu. Widzia³em takie co¶ zrobione z rogu albo ko¶ci (przepraszam ale nie mia³em tego w reku).
K±t naciêæ i g³êboko¶æ te¿ nie jest przypadkowa bo albo struga albo wyg³adza w zale¿no¶ci, w które naciêcie w³o¿ymy nu¿.

Mówiê o tej "rzeczy" w górnym prawym rogu na obrazku (w trzech rzutach)
Grid
CYTAT(braciszek Boullii @ 16:52 17.04.2011) *
Dzia³a to jak ma³y strug. W naciêcia wk³ada siê nu¿, a nastêpnie ca³o¶æ przesuwa siê tam i z powrotem po promieniu, dodatkowo obracaj±c promieñ. Pó³okr±g³y kszta³t u³atwia prowadzenie po promieniu. Widzia³em takie co¶ zrobione z rogu albo ko¶ci (przepraszam ale nie mia³em tego w reku).
K±t naciêæ i g³êboko¶æ te¿ nie jest przypadkowa bo albo struga albo wyg³adza w zale¿no¶ci, w które nacieknie w³o¿ymy nu¿.

Mówiê o tej "rzeczy" w górnym prawym rogu na obrazku (w trzech rzutach)

fajnie, jak tylko nabêdê róg to pokombinujê, Mo¿e uda mi siê zrobiæ co¶ takiego i spróbowaæ w ten sposób obrobiæ promieñ. Dziêki smile.gif
braciszek Boullii
Nie wiem czy nie pro¶ciej zrobiæ to z ko¶ci. Sam kszta³t (pó³okr±g³y) jest naturalny, ko¶æ jest pusta w ¶rodku. Za³atwiæ w rze¼ni ko¶æ , roz³upaæ i gotowe. Róg jest twardszy i wiêcej pracy.
Daniel Bochra
Ciekawy temat...
Tego typu strugi nigdy nie byly wykonywane z rogu (mam na mysli rog krowi czy bawolu) ale z poroza i kosci.
Grid
Jestem bardzo ciekawa jak to siê sprawdza w praktyce. Fajna rzecz. A mo¿e przy okazji wpad³a Wam w oko ose³ka do grotów? Mo¿e wcale nie musia³a siê wiele ró¼niæ od tej do no¿y czy innych narzêdzi? Po prostu spotka³am siê z tekstem o ko³czanach z kieszonkami, w których w³a¶nie ose³ki i strugi by³y przechowywane. Ponoæ to podstawa wypoza¿enia ³ucznika wschodniego (mo¿e i nie tylko) dlatego bardzo zainteresowa³am siê tematem. Niekoniecznie musia³y byæ przechowywane w kieszonkach przy ko³aczanie, w zale¿nosci od jego konstrukcji.
braciszek Boullii
Poszuka³em i znalaz³em. Tutaj znajdziesz szczegó³y

http://asgard.tgorod.ru/libri.php3?cont=-strug
Grid
CYTAT(braciszek Boullii @ 18:24 19.04.2011) *
Poszuka³em i znalaz³em. Tutaj znajdziesz szczegó³y

http://asgard.tgorod.ru/libri.php3?cont=-strug

Cudnie thanx.gif postaram siê wykonaæ co¶ takiego i sprawdziæ jak dzia³a. Na pewno wrzucê fotki w tym temacie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.