Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej Bardów edycja letnia
> Inne > Kalendarium 2011 > Grunwald 2011
Artur Brzychcy
Witam

Po piaseczyñskim pierwszym konkursie "Turnieju Bardów, czyli wspó³czesnego chanson de geste" przysz³a pora na edycje letni± dziêki pomys³owi Józefa i przychylno¶ci JNP. Krzysia Góreckiego. smile.gif

Zasady turniejowe bêd± zbli¿one do tych zimowych i po lekkich modyfikacjach nie d³ugo je tu umieszczê. Tym razem poprosimy wcze¶niej o sample nagrañ osób lub grup wystêpuj±cych poniewa¿ odpowiadamy za poziom przed organizatorami.
Sama impreza bêdzie towarzyszy³a Turniejowi Miecza D³ugiego organizowanego przez Józefa. Turniej Bardów organizuj± oczywi¶cie Rycerze Dobrej Opieki.

Informacje i zdjêcia z edycji zimowej na:

www.turniej.brzart.pl

info o RDO tu:

http://www.facebook.com/home.php?ref=home#...128786647184445

Zapraszamy absolutnie wszystkich piewców czynów rycerskich jacy znajd± siê na polach Grunwaldu do udzai³u w imprezie. Nagrody bêd± godne i pomys³owe smile.gif))

Uwaga Turniej przeznaczony jest dla amatorów!

Na razie tyle.

Pozdrawiam
Ryba
Mo¿emy równiez zorganizowac generalna próbe w "Czarnej Kokoszce" :D
Artur Brzychcy
My¶lê, ¿e to zacny pomys³ smile.gif
Józef
Witam.
Tak z ciekawo¶ci chcia³em zapytaæ zainteresowanych wyst±pieniem w Turnieju Bardów , czy poczynili przygotowania do wystêpu ? smile.gif
Poza tym zaprosiæ na skromny poczêstunek po zakoñczeniu turnieju .
Postaram siê równie¿ zadbaæ o Wasze struny g³osowe icon_mrgreen.gif , dlatego proszê o przyniesienie ze sob± kubków.
pozdrawiam
Twardostoj
Ciekawe.
Morganka
Kochani - my tu gadu gadu - a czas leci - czekamy na wasze zg³oszenia - sprawa jest pilna! bo do Grunwaldu ju¿ tylko 1,5 miesi±ca - wiêc - ZG£ASZAJCIE SIÊ NASI KOCHANI BARDOWIE!!!

przypominam, ¿e oprócz zg³oszenia - czekamy na przeslanie Waszych nagrañ - najlepiej równie¿ na maila turniejowego - turniej@brzart.pl

Doris
Józef
Witam.
Lotgar podarowa³ piêkne buk³aki smile.gif .Pojemno¶æ , tak mniej wiêcej od 0.5 do 0.8 litra .
Trzy z nich przeka¿ê na potrzeby Turnieju Bardów. W pi±tek syn wrzuci zdjêcie.
pozdrawiam smile.gif
Radek (mi¶derca)
wstawiam zdjêcia trzech najwiêkszych buk³aków dla bardów..
Bard W³óczykij(yaqbick)
Ja niestety czekam do kolejnej edycji zimowej. Na Grunwald jestem o jakie¶ 160 lat za stary
Artur Brzychcy
Witajcie
Oto zasady Turnieju

TURNIEJ BARDÓW GRUNWALD 2011
WARUNKI UCZESTNICTWA I ZASADY TURNIEJU:
1. KATEGORIA : BARD Z INSTRUMENTEM
2. KATEGORIA – ZESPÓ£ lub BARD z ZESPO£EM (CHÓREM)
ZASADY OGÓLNE :
Wszyscy Uczestnicy Turnieju Bardów wystêpuj± w ubiorach historycznych, datowanych 1380 – 1450.
Wszystkie wykonywane utwory maj± byæ utworami ¶piewanymi, autorskimi, tzn. s³owa i muzyka – autorstwa barda lub zespo³u.
Artysta lub zespó³ przedstawia do 3 utworów, w tym przynajmniej 1 utwór opiewaj±cy czyny wspó³czesnego rycerza – odtwórcy, lub opis wydarzenia zwi±zanego ze wspó³czesnym ruchem rycerskim.
Pojedynczy utwór nie mo¿e trwaæ krócej ni¿ 1 minutê, ani d³u¿ej ni¿ 4 minuty. Do turnieju nie mog± byæ zg³aszane utwory wy³±cznie instrumentalne. Instrumentarium u¿yte prze wystêpie powinno byæ rekonstrukcj± instrumentarium dawnego lub stylistycznie zbli¿onego do historycznego (dopuszczalne jest pó¼niejsze datowanie instrumentów, ale nie mo¿e byæ to instrumentarium wspó³czesne). Wyj±tkiem jest mo¿liwo¶æ u¿ycia przez barda (zespó³) lutni, gitar, oraz instrumentów dêtych drewnianych wspó³czesnych (zespó³).
W utworach nie mog± wystêpowaæ wyra¿enia niecenzuralne.
Artur Brzychcy
Oto nagrody dla zwyciêzców

1 miejsce - krzese³ko drewniane, 500 PLN, piêkny skórzany buk³ak oraz z³oty Chaperon,

2 miejsce - 300 PLN, piêkny skórzany buk³ak oraz srebrny Chaperon

3 miejsce - 200 PLN, piêkny skórzany buk³ak oraz br±zowy Chaperon.

Nagrody zosta³y ufundowane przez:

Organizatorów inscenizacji "Bitwa pod Grunwaldem"
Medieval Market
Lotgara

Dziêkujemy sponsorom a uczestnikom ¿yczymy wygranej smile.gif
Artur Brzychcy
Witam

Zmieni³a siê g³ówna strona imprezy na www.turniejbardow.pl

Pozdro
Kakofonix
Hej,
najserdeczniejsze gratulacje dla zwyciêskiego zespo³u Trobairitz - Wasze piosenki naprawdê by³y porywaj±ce i nie mogê siê doczekaæ, kiedy bêdzie mo¿na Was znowu pos³uchaæ. Niepokoi mnie tylko obecno¶æ w¶ród Was mê¿czyny. Czy w zwi±zku z tym zmienicie nazwê, czy te¿ kolega zmieni p³eæ smile.gif?

Regulamin turnieju przewidywa³ dwie odrêbne kategorie oceny wykonawców: zespo³y i bardowie z instrumentem. Domy¶lam siê, ¿e z uwagi na zg³oszenie siê tylko sze¶ciu "jednostek wykonawczych" po³±czono obie grupy razem.

No i pytanie do organizatorów - kiedy co¶ zobaczymy w necie?
Pozdrawiam, Andrzej
Kakofonix
Co¶ takiego uda³o mi siê wygrzebaæ:

http://www.youtube.com/watch?v=WwBGkShFWEM

Kakofonix
Hej,
jest ju¿ ca³o¶æ:

http://www.youtube.com/watch?v=1zf-p52UA-M

Mi³ego ogl±dania smile.gif

Pozdrawiam, Andrzej
Rafa³ Grê¼likowski
CYTAT(Kakofonix @ 18:34 23.07.2011) *
Hej,
jest ju¿ ca³o¶æ:

http://www.youtube.com/watch?v=1zf-p52UA-M

Mi³ego ogl±dania smile.gif

Pozdrawiam, Andrzej

Mimo ¿e nie dost±pi³em wystêpu wraz z dziewczêtami na scenie (w owym czasie wêdrowa³em jeszcze starokrzy¿ackim szlakiem po¶ród wspó³braci zakonnych z Bratiana) to jako wspó³twórca dwojga z zaprezentowanych utworów czujê siê po równi zwyciêzc± ! smile.gif A kto podczas nocnej ulewy targaj±cej turniejem rycerskim w Miñsku Maz. zaszed³ do niewielkiego namiotu krzy¿ackiego, ten wie w jak spontanicznie zrodzi³y siê utwory "Nie powiem Ci" oraz "Tandaradei" i do której trwa³y próby... smile.gif

Jednak co siê odwlecze to nie uciecze smile.gif Bardowie wszystkich krain przybywajcie na turniej bardów do zamku Liw. Wreszcie i ja wydam z siebie g³os i od¶piewam przygotowan± na Grunwald "balladê grunwaldzk±" smile.gif Niechaj pie¶ni p³yn± wówczas a¿ po ¶witanie ! smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.