No fakt.
¯ebra na wierzchu mog± (mog± ale nie musz±) byæ wyznacznikiem niedo¿ywienia konia. W tym wypadku mamy kilka nak³adaj±cych siê czynników, ale nie jest to niedo¿ywienie.
Jako ¿e w stajni stosuje siê padokowanie ca³oroczne i ca³odniowe, konie musia³y wytworzyæ wiêksz± okrywê w³osow± a tak¿e zu¿ywaæ wiêcej energii na utrzymanie sta³ej temperatury cia³a.
tak ale w znanych mi stajniach je¶li tak sie robi to zwiêksza sie porcje jad³a i wszytko jest oki
np stadnina koni w D±browie tomaszowskiej konie ca³y rok stoj± na dworze ale maj± sta³y dostêp do pasz i-siana i jedz± ile chc± ¿aden tak nie wygl±da
Dodatkowo jak wiadomo na wiosnê przy zmianie sier¶ci koniuch tak¿e zu¿ywa wiêcej energii - by wytworzyæ ¶wiezy w³os.Co wiêcej jest to tez prze³omowy moment z uwagi na czas "tu¿ przed odrobaczaniem".
WE¦ PRZESTAÑ MI TU O W£OSACH , gadasz g³upoty tak wiec podajesz im inne dawki jad³a
To wszystko plus brak treningu odpowiednich partii miê¶niowych (brak krytej hali, a pod³o¿e w okresie zimowym w tym roku nie rozpieszcza³o, niejednokrotnie powa¿niejsza praca by³a niemo¿liwa) sk³ada siê na obraz widocznych ¿eber.
je¼dzi³em ca³± zimê po dworze dopiero od lutego ze wzglêdu na to ¿e trenowa³em wieczorami po zmroku na hali wiec to nie argument koñ jak chodzi od pierwszych ¶niegów po dworze wie jak stawiaæ nogi i pod³o¿e mu nie przeszkadza . kolego konie to obowi±zek a nie zabawka
trening trwa ca³y rok sory ale mam w³asnego mam kumpli koniarzy i jak im fotki pokaza³em to siê za go³wy z³apali
z ciekawo¶ci kto z tejj FUNDACJI zna sie troszkê na koniach - mia³ hodowa³ konia a nie tylko dupê wozi³ na wypo¿yczonym
Niemniej podkre¶lam, konie nie s± g³odzone, a prace nad doprowadzeniem ich do wizualnej perfekcji trwaj±
jaK SIÊ SKOÑCZ¡ PROSZÊ UMIE¦CIÆ FOTKI