Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Co otym s±dzicie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Zwierzêta
brat Bule
B³±d 404 - Nie znaleziono

Próbowa³e¶ klikn±æ na link do http://www.hussar.com.pl/panel/uploads/2011/04/p1080761.jpg i podane zasoby nie istniej±.
Maciej Jedliñski
to tak rêcznie fotka nr 4 w 1 rzêdzie i 3 w 5 rzêdzie
brat Bule
S± inne ni¿ nasze.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Sorrki nie mog³em siê powstrzymaæ.
We¼ trochê rozwiñ temat, napisz o co Ci dok³adnie chodzi.

Pozdrawiam Baru³a.
Maciej Jedliñski
o stan od¿ywienia czy mo¿e po prostu sie czepiam
Kontikkin
Raczej po prostu siê czepiasz. Na podstawie tych zdjêæ nie mo¿na w ¿aden sposób okre¶liæ kondycji wszystkich zwierz±t znajduj±cych siê w tym miejscu. Natomiast dla "porównania" zaprezentowa³e¶ konie o zupe³nie innym typie, typie koni prymitywnych, (huculskim czy konika polskiego). (No sorry... ale nijak siê to ma np. do wielkopolana!!!). SP z zasady ma zupe³nie inn± budowê, wizualnie jest chudszy i zawsze znacznie bardziej wyk³êbiony, wyd³u¿ony i ³atwo zaniedbaæ rozbudowê odpowiednich partii miê¶ni, szczególnie szyjnych, przez co wizualnie koñ nie wygl±da perfekcyjnie. Nad rozbudow± miê¶niow± gniadych zaprezentowanych na zdjêciach koni ca³y czas pracujemy, osobi¶cie uwa¿am ¿e daleko im do idea³u ale...
MOWY BYÆ NIE MO¯E O JAKIMKOLWIEK ZANIEDBYWANIU SZCZEGÓLNIE POKARMOWYM
Hallatil
Jako kompletnie nie znaj±cy siê na koniach... ale jak wystaj± ¿ebra to chyba ka¿de zwierzê musi byæ niedo¿ywione?
Maciej Jedliñski
ja oczywi¶cie siê czepiam ale -po 1 nie ja umieszcza³em hucu³y smile.gif
po 2 mam konia ma³opolaczka i jak by tak wygl±da³ to bym sobie w ³eb paln±³ a na pewno schowa³ go i nikomu nie pokazywa³ bo wstyd. troszkê na koniach sie znam i zwierzak nie powinien tak wygl±daæ na chyba ¿e niedo¿ywiony i zarobaczony .
brat Bule
CYTAT(Maciej Jedliñski @ 21:05 09.04.2011) *
i co otych konach my¶licie

CYTAT(brat Bule @ 18:02 10.04.2011) *
S± inne ni¿ nasze.

Sorrki nie mog³em siê powstrzymaæ.
We¼ trochê rozwiñ temat, napisz o co Ci dok³adnie chodzi.

Pozdrawiam Baru³a.

CYTAT(Kontikkin @ 22:28 12.04.2011) *
Natomiast dla "porównania" zaprezentowa³e¶ konie o zupe³nie innym typie, typie koni prymitywnych, (huculskim czy konika polskiego). (No sorry... ale nijak siê to ma np. do wielkopolana!!!).

A co mo¿na by³o napisaæ, po takim nie konkretnym zapytaniu.
Kontikkin
No fakt.

¯ebra na wierzchu mog± (mog± ale nie musz±) byæ wyznacznikiem niedo¿ywienia konia. W tym wypadku mamy kilka nak³adaj±cych siê czynników, ale nie jest to niedo¿ywienie.
Jako ¿e w stajni stosuje siê padokowanie ca³oroczne i ca³odniowe, konie musia³y wytworzyæ wiêksz± okrywê w³osow± a tak¿e zu¿ywaæ wiêcej energii na utrzymanie sta³ej temperatury cia³a. Dodatkowo jak wiadomo na wiosnê przy zmianie sier¶ci koniuch tak¿e zu¿ywa wiêcej energii - by wytworzyæ ¶wiezy w³os.Co wiêcej jest to tez prze³omowy moment z uwagi na czas "tu¿ przed odrobaczaniem". To wszystko plus brak treningu odpowiednich partii miê¶niowych (brak krytej hali, a pod³o¿e w okresie zimowym w tym roku nie rozpieszcza³o, niejednokrotnie powa¿niejsza praca by³a niemo¿liwa) sk³ada siê na obraz widocznych ¿eber.
Niemniej podkre¶lam, konie nie s± g³odzone, a prace nad doprowadzeniem ich do wizualnej perfekcji trwaj± smile.gif
Maciej Jedliñski
No fakt.

¯ebra na wierzchu mog± (mog± ale nie musz±) byæ wyznacznikiem niedo¿ywienia konia. W tym wypadku mamy kilka nak³adaj±cych siê czynników, ale nie jest to niedo¿ywienie.
Jako ¿e w stajni stosuje siê padokowanie ca³oroczne i ca³odniowe, konie musia³y wytworzyæ wiêksz± okrywê w³osow± a tak¿e zu¿ywaæ wiêcej energii na utrzymanie sta³ej temperatury cia³a.

tak ale w znanych mi stajniach je¶li tak sie robi to zwiêksza sie porcje jad³a i wszytko jest oki
np stadnina koni w D±browie tomaszowskiej konie ca³y rok stoj± na dworze ale maj± sta³y dostêp do pasz i-siana i jedz± ile chc± ¿aden tak nie wygl±da

Dodatkowo jak wiadomo na wiosnê przy zmianie sier¶ci koniuch tak¿e zu¿ywa wiêcej energii - by wytworzyæ ¶wiezy w³os.Co wiêcej jest to tez prze³omowy moment z uwagi na czas "tu¿ przed odrobaczaniem".

WE¦ PRZESTAÑ MI TU O W£OSACH , gadasz g³upoty tak wiec podajesz im inne dawki jad³a

To wszystko plus brak treningu odpowiednich partii miê¶niowych (brak krytej hali, a pod³o¿e w okresie zimowym w tym roku nie rozpieszcza³o, niejednokrotnie powa¿niejsza praca by³a niemo¿liwa) sk³ada siê na obraz widocznych ¿eber.

je¼dzi³em ca³± zimê po dworze dopiero od lutego ze wzglêdu na to ¿e trenowa³em wieczorami po zmroku na hali wiec to nie argument koñ jak chodzi od pierwszych ¶niegów po dworze wie jak stawiaæ nogi i pod³o¿e mu nie przeszkadza . kolego konie to obowi±zek a nie zabawka
trening trwa ca³y rok sory ale mam w³asnego mam kumpli koniarzy i jak im fotki pokaza³em to siê za go³wy z³apali

z ciekawo¶ci kto z tejj FUNDACJI zna sie troszkê na koniach - mia³ hodowa³ konia a nie tylko dupê wozi³ na wypo¿yczonym

Niemniej podkre¶lam, konie nie s± g³odzone, a prace nad doprowadzeniem ich do wizualnej perfekcji trwaj± smile.gif jaK SIÊ SKOÑCZ¡ PROSZÊ UMIE¦CIÆ FOTKI
Marek z Bytomia
Pozwólcie, ¿e siê wtr±cê,
na pierwszym zdjêciu zamieszczonym przez Macieja Jedliñskiego nie za bardzo wiem o co chodzi jednak drugie zdjêcie wskazuje na mocne niedo¿ywienie siwka, który ¶wieci ¿ebrami.
Bracie Bu³a: wiesz ze jestem wielbicielem waszej rekonstrukcji, jednak zamieszczenie waszych zdjêæ na koniku polskim i na hucule ma siê nijak do tematu, tak¿e ma siê nijak do rekonstrukcji azjatyckich koczowników. Te rasy nie maja nic wspólnego z odtwarzanym przez was okresem, ale nie o tym rzecz.
Panie kontikkin: zaprezentowale¶ nam bardzo ³adny wzorzec rasy konia sp jednak siwek ze zdjêcia jest totalnym zaprzeczeniem owego wzorca, skandalem dla mnie jest wspominanie o jakich¶ partiach miê¶ni. Jakie partie jakich miê¶ni?? To typowy przyk³ad zaniedbania pokarmowego, a nie treningowego. W zasadzie piszesz bzdurê za bzdur± (mogê to rozwin±æ i uzasadniæ). Jest to przyk³ad konia totalnie zaniedbanego pokarmowo.
joopsa
A czy ten siwek nie jest po prostu najzwyczajniej w ¶wiecie staruszkiem - i st±d ta chudo¶æ? Gdyby to by³o niedo¿ywienie w winy hodowcy - to by dotyczy³o wielu koni, a tylko ten na zdjêciach ¶wieci ¿ebrami.
Teyrnon
CYTAT(joopsa @ 05:54 23.04.2011) *
A czy ten siwek nie jest po prostu najzwyczajniej w ¶wiecie staruszkiem - i st±d ta chudo¶æ? Gdyby to by³o niedo¿ywienie w winy hodowcy - to by dotyczy³o wielu koni, a tylko ten na zdjêciach ¶wieci ¿ebrami.

Skoro zdjêcie siwka znik³o z galerii to chyba jednak mia³ sobie co¶ do zarzucenia smile.gif
Maciej Jedliñski
[Te 2 gniade to te¿ mocarze smile.gif
nie ukrywajmy wg mnie wszystkie 3 koniki s± zag³odzone
vroobell
To mo¿e zamiast miêtoliæ klawiurkê zadzwoniæ do Towarzystw Ochrony nad Zwierzêtami czy innych animalsów i podaæ adres tej stajni? Moim zdaniem, i mojej ¿ony równie¿, powody s± co najmniej 3 - na za³±czonym zdjêciu.
Usarz
Trochê przesadzacie. Mam 15-letniego wielkopolaka. Siana ma do oporu. Do tego owies, buraki, i pasze energetyczne. Je tyle samo co inne (m³p, sp), energii ma od piernika, a i tak mu ¿ebra wystaj±.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.