Niepokonani
£adne to by³o . Na pocz±tku obawia³em siê ¿e to bêdzie nudna ,paterotyczna historyjka ale z czasem podzia³a³ na mnie klimat rozpaczliwej ucieczki z gu³agu .Zaskoczy³a mnie rola zagrana przez Colina Farella ,naprawdê fajnie zagra³ bandziora . Ed Harris jak zwykle daje radê.Mówi±c w skrócie jest to historia o grupie uciekinierów pod przewodnictwem Polaka która daje nogê z gu³agu w 1941. Ksi±¿ka Rawicza na podstawie której powsta³ film te¿ jest ciekawa choæ nie nazwa³ bym tego literatur± faktu ;) Moment kiedy Janusz wraca do domu... dobre. Film ma powolne tempo wiêc mo¿e i byæ nudny dla kogo¶ kto lubi szybk± akcjê ale my¶lê ¿e to mo¿e byæ ciekawa alternatywa dla "bitwy o los and¿eles" i innych arcydzie³ typu los numeros.
Trailer
Grupa studentów spróbowa³a odtworzyæ "D³ugi Marsz" Rawicza . Powiod³o im siê .
Long Walk
trailer wyprawy :
wyprawa
A tak wracaj±c do wspó³czesnej ,polskiej kinematografii ostatnich kilku lat co¶ mi siê przypomnia³o :
Przyk³adowy repertuar filmów fabularnych wy¶wietlanych w krakowskim kinie "Uciecha" w 1942 roku obejmowa³ nastêpuj±ce tytu³y: Manewry mi³osne (polski), Mi³o¶æ i matematyka, Ja tu rz±dzê (polski), Tak mi siê podobasz, ¯o³nierz królowej Madagaskaru (polski), Spotkamy siê w Wenecji, Za kratkami haremu, Romans lekarza, Ma³¿eñstwo na raty, W imiê prawa,...