Witam.
Potrzebujê pomocy w identyfikacji zwierzêcia z herbu.
Typowe cechy konia, oraz...hm...or³a (mo¿e gryf ? )
Kto¶ kto za siê na heraldycznych znakach mo¿e wiedzia³ by co to za bestia ;)
Z pocz±tku pomy¶la³am o hipogryfie lub czym¶ takim..ale to chyba odpada.
Z góry dziêki za pomoc.
Nie zauwa¿y³em ¿adnych cech or³a, wed³ug mnie to jest zwyk³y koñ.
Z tym jêzykiem mo¿e przesadzi³am, ale ogon jest dziwny, na pewno nie koñski ;) Mój koñ przynajmniej ma inny ;P
Mo¿e ten ogon to jaka¶ inwencja twórcy herbu
A nie jest to przypadkiem wilk (albo inne psowate) ? Przebite- czyli pasuje do zwyczaju pokazywania pokonanego z³a (wilk raczej nie uosabia³ cnót, przynajmniej nie w tym czasie i nie w tym krêgu kulturowym). Dodatkowo pasowa³oby to do klejnotu.
Zwierzê te ma typowe koñskie kopyta oraz budowê.
Wszystko wskazujê na konia poza ogonem.
Koñ - od pocz±tku do koñca.
A co do podwójnego ogona, to jest on jest typowy dla heraldyki, ale lew z podwójnym ogonem nie przestaje byæ lwem - tak samo koñ pozostaje koniem.
Z ca³ym szacunkiem dla kolegów, ale trzeba mieæ naprawdê du¿o wyobra¼ni, by dostrzec tutaj co¶ innego ni¿ koñ.
Fakt - widaæ Malwina i _RK_ maj± jej sporo
Dziêkujê- by³o nie by³o komplement
. Ja z mojej strony nijak tego rodzaju ³ba nie potrafiê do konia przypisaæ ale mo¿e po prostu moja wyobra¼nia nie jest ukierunkowana na uzyskanie konkretnego rezultatu.
Mo¿e inaczej bêdzie pro¶ciej- Malwina, wiesz co¶ wiêcej o tym herbie ? Czyj, z jak± rodzin± powi±zany, z jakiej epoki ?
Polecam przej¶æ siê do pobliskiej stadniny i poobserwowaæ te sympatyczne zwierzaki. Najlepiej z siod³a. :)
O herbie wiem niewiele, rodzina prawdopodobnie pochodzi ze Skandynawii oraz to, ¿e jest to herb jednego z miast Mehring w Niemczech (s± chyba 4)
Viator i Laser dziêki za uwagê, sama mam konia i doskonale wiem jak wygl±da :P i w³a¶nie z tego powodu zaintrygowa³ mnie ten ogon i troszkê nienaturalny jêzyk,, a ¿e wolê znaæ opiniê innych to tylko siê pytam, nie wiem co do wyobra¼ni ma ciekawo¶æ.
Pozdrawiam
Niekiedy zwierzê w herbie zupe³nie nie przypomina tego, co podobno przedstawia. Przyk³ad - zwierzê w herbie austriackiego miasta Graz i tam jest to... pantera
(ciekawe z której strony ;) )
Dla zobrazowania herb na drzwiach podwórzowych s³ynnej zbrojowni w Graz:
A ten herb rodowy mo¿e byæ koniem, lwem albo nawet koz±. Zale¿y od indywidualnej interpretacji i póki nie dojdzie siê do ¼róde³ pisanych, póty nie bêdzie pewno¶ci.
Pyski i ca³e postacie zwierz±t heraldycznych s± niekiedy specyficzne, trudno powiedzieæ ¿eby np. nasz Orze³ Bia³y czy orze³ Rzeszy przypomina³y naprawdê postawê tego ptaka. Starsze pyski zwierz±t na herbach i w iluminacjach czasem bardziej przypominaj± twarze ludzkie ni¿ zwierzêce. A ju¿ stworzenia rzadkie, nie widywane ale rysowane na herbach, jak np. ca³a morska mena¿eria - wieloryb, delfin, umowna "typowa" ryba itp. w ogóle nie bardzo przypominaj± "orygina³y", ich przedstawienia s± powtarzaniem pewnej nieco symbolicznej konwencji. Ale ten koñ Malwiny akurat nie wygl±da wcale na nietypowego... ma pewne cechy wygl±daj±ce na psie, np. "pier¶ charta", ale to w³a¶nie wynika z konwencji rysunkowej, natomiast wygl±d g³owy, oczy, chrapy, pysk, wyra¼ne pêciny i kopyta nie pozostawiaj± w±tpliwo¶ci.
Zwierzê w herbie Grazu jest jak±¶ chimer± (³apy wskazuj± na drapie¿nika a rogi na zwierzê kopytne, piêæ ogonów to te¿ nietypowa liczba), ale byæ mo¿e pantera tak w³a¶nie funkcjonowa³a w legendach.
No i w³a¶nie o to mi chodzi³o
Zgadzam siê z tob± Viator, pytam bo wola³am siê upewniæ.
Dziêki wszystkim za odpowiedzi
Ja pas- herbu nie znalaz³em. Jedynym zawieraj±cym podobne elementy jest herb Rechtmehring ale to do¶æ nowa sk³adanka z krzywa¶ni±, pó³ksiê¿ycem i czerwonym koniem.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.