Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Poznañ-grupa na okres oko³ogrunwaldzki
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
czubek123
Witam.

Od razu przepraszam bo sposób mo¿e i g³upi, ale to moja ostatnia deska ratunku(szuka³em na bagricie, gazecie i fresze, i nic).

Czy w poznaniu dzia³a jeszcze jaka¶ grupa datowana na XIV/XV?

Je¶li tak, to czy kto¶ móg³by mi podaæ jakikolwiek kontakt?
A je¶li nie, to mo¿e pora co¶ z tym zrobiæ? Bo to chyba niemo¿liwe ¿eby w mie¶cie nie by³o nikogo wiêcej zainteresowanego tym okresem...
Proszê was, dobrzy ludzie, o jakikolwiek odzew. Nie pozwólcie mi tu zgniæ w samotno¶ci...

PS:I uprzedzaj±c pytania: tak, mam ju¿ trochê do¶wiadczenia oraz komplet sprzêtu obozowego i trochê bojowego, siedzê w tym od 2 lat.
Outsider
Nie wiem czy s± jakie¶ bractwa, ale wiem, ¿e w¶ród studentów jest nas tu trochê. W±tpiê jednak, ¿eby¶ z tej grupy co¶ zmontowa³, bo zdecydowana wiêkszo¶æ siedzi ju¿ w bractwach w swoich rodzinnych miastach. A sezon przypada przecie¿ w znacznej czê¶ci na lipiec i sierpieñ - 99% studentów siedzi wtedy u siebie devil.gif Czerwiec natomiast, i wrzesieñ, to sesja, a to zwyk³a a to poprawkowa bum.gif

Piszê, o studentach, bo z twojego postu wnioskuje, ¿e te¿ nim jeste¶. smile.gif
Marek Hilgendorf
Poznañ to raczej wcze¶niactwo i trzynastkowcy. Poza tym s± osoby dzia³aj±ce w Interregnum, które wywodz± siê z Najemnej Wolnej Kompanii oraz Fechtschule Poznañ.

Generalnie, je¶li chcesz podpi±æ siê pod jakie¶ bractwo, grupê, poczet, chor±giew to mo¿e byæ ciê¿ko....
A'propos chor±giew. Odezwij siê do u¿ytkownika Jesiotr na priva i dowiedz siê czy i na jakiej zasadzie dzia³a jeszcze Chor±giew Wojewody Poznañskiego Sêdziwoja z Ostroroga.

I wierz mi- mo¿liwe jest jak najbardziej, ¿e w 600 tys. mie¶cie niewiele osób aktywnie bawi siê w "okres oko³ogrunwaldzki", bo u nas panuje raczej specjalizacja, a ten termin jest straszliwie ma³o precyzyjny. No i nie ka¿dy uwa¿a Wielkie G za o¶ swoich zainteresowañ historycznych, nawet je¶li bawi siê w pó¼ne ¶redniowiecze.

czubek123
Outsider-ze studentem, a zw³aszcza z sesj± i poprawkami zgad³e¶(ja ci±gle zimowej nie zamkn±³em... bum.gif )

Marek Hilgendorf-ten okres oko³ogrunwaldzki to taka metafora raczej, my¶la³em ¿e to zobrazuje o co mi chodzi. Ale dziêki za cynk, odezwê siê.
Arek h. Pa³uki
hmmm je¶li chodzi o Wielkopolske to okres XV wieku to Leszno
Marek Hilgendorf
W±tpiê by student mia³ czas na uczestnictwo w treningach Wieniawitów, dlatego te¿ pytanie dotyczy³o Poznania, a nie Wielkopolski.

Czubek- interesuje Ciê szeroko rozumiana rekonstrukcja, czy szukasz sparringpartnerów do treningów?
Najregularniej treningi w ró¿nych konwencjach odbywaj± siê tu http://www.facebook.com/pages/Centrum-Walk...167455666626554
Je¶li nie masz fejsbuka to wygugluj nazwê Centrum a znajdziesz kontakt.
Trenuj± tam wcze¶niacy, ale te¿ pojedynczy ludzie z pó¼niejszych okresów w konwencji "bojówkowej".
Ponadto w Esillonie trenuje szko³a szermierki Salut.
drzemik
Hej.

Jest w Poznaniu ma³a grupka ludzi zajmuj±ca siê rekonstrukcj± okresu oko³o grunwaldzkiego.
W niedzielê przedpo³udniem trenujemy strzelanie z ³uków na torach £ucznika (przy Warcie).

Nie jest to jednak grupa stricte bojowa, raczej rodzinna z elementami bojowymi. smile.gif

A na treningi buhurtowe to jednak do Leszna... smile.gif
Wojciech W¶ciek³y
No , no , smile.gif widzê ,¿e siê w koñcu w Poznaniu rozleg³ g³ód XIV-kowy . Mi³o, mi³o . Czubek123- okre¶l swoje kryteria /ciê¿ki, do manewrów w szykach i bum.gif bum.gif czy l¿ejszy do samej zabawy smile.gif / i mniej wiêcej wybierz co Ci pasuje. My siê teraz formujemy pod k±tem buhurtowym, bo i luda siê trochê z Wlkp.zebra³o, wiêc teraz ³atwiej. Na³êcze z Poznania l¿ej do RR-u podchodz±, tak jak Drzemik napisa³. U nas w Lesznie wojsko a w Nich rodzinnie, kwestia optyki, ka¿dy co¶ dla siebie znajdzie:) .
Pozdrawiam :W¶ciek³y

Shaman
prawda jest tez taka, ze w dobie internetu nie potrzebujesz do tej zabawy ludzi z okolicy - dyskutujesz na forach internetowych, a spotykasz sie i tak na imprezach. ja oraz kupa moich znajomych tak dzialamy (bawie sie ze znajomymi ze Slaska, Podkarpacia czy Wielkopolski, a sam jestem z W-wy).

jesli interesuja Cie wspolne treningi (miecza, luku, szykow czy czego tam jeszcze) - to tu faktycznie mozesz trenowac z XIIIstkowcami.

tak wiec nie musisz wcale szukac w okolicy grupy XIVstkowej ;)
Arek h. Pa³uki
je¶li interesuje Ciebie XIII to zapraszam do nas ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.