Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikWitam.
estem p³atnerzem bardziej zajmujacym siê ¶redniowieczem , lecz staro¿ytno¶æ czasami wita w mojej pracowni.
Ostatnio dosta³em zamówienie na lorice segmentate dla ksiêdza (na pasjê) (ta opowie¶æ o Jezusie , pi³acie , i rzymianinach w tle)
Wiadomo - od razu siagno³em po ksi±¿kê pana Robinsona - i jego znane diagramy segmentaty - rozrysowane itp...
Ale maj±c woln± rêkê postanowi³em zrobic co¶ prostrzego (Jezusowi to wsio-ryba) i wybra³em model Newstead.
Na diagramie mniej okuæ itp.
Robie sobie i co¶ mi nie pasuje - grubosci blach (1mm) strasznie siê gn± - no i ¶redniowiecznym sposobem powinno siê je troszkê wyobliæ - leciutko - aby lepiej chodzi³y , dosta³y wytrzyma³o¶ci i takie tam.
Bo ta zbroja na diagramie jest strasznie kanciasta - istny robocik.
Tak samo na wszystkich rekonstrukcjach - i zdjeciach i rysunkach ... co widzimy - kanciaste pude³ko stworzone z prostych pasków blachy tylko wygietych do kszta³tu.
Jak armia mog³a w co¶ takiego wyposarzaæ wojowników - dlaczego nie powyoblali tych prostych blach (zwiekszenie wytrzyma³o¶ci za darmo) zmniejszyli szczeliny które powstaj± miêdzy blachami , oraz zwiekszyli mobilno¶æ ca³o¶ci.
No ale jak tak by³o - to co sie mam czepiaæ - to historia ......
A dowodem jest diagram opracowany przez SAMEGO PANA ROBINSONA.
I zaczo³em dr±¿yæ , no i doszed³em do wniosku ,¿e paski wcale nie by³y proste - lecz wyoblone (prosze przejrzec zardzewia³e resztki pakietów blach z s³awnej skrzyni) WSZYSTKIE !!!! s± lekko wyoblone.....
Intuicja mnie nie myli³a.
Postanowi³em tak zrobiæ w moich zbrojach - no i wysz³o moim zdaniem rewelacyjnie.
Poza tym w diagramie jako ³±cznik prawej i lewej cze¶ci zbroii s± takie smieszne uszka z blachy (na zdjêciach z muzeum jest inaczej - takie uszka stalowe- tak jak na mojej rekonstrukcji)
Na diagramie czêsci na obojczyku z przodu i z ty³u s± proste - i nijak to nie wyglada - s± straszne szpary i nic nie pasuje (jak je lekko wyoblic to jakby wskoczy³y na miejsce - pasuj± idealnie)
Jeszcze sprawa naramienników - zrobi³em je (opaskowanie) tak jak na diagramie - lecz nie pracuj± idealnie , odstaj± od rêki blokuj± sie itp - powinno byc troche inne mocowanie pasków - podobnie jak w naramiennikach z XVI w - one maja podobna konstrukcjê.
Rekonstrukcjê zrobi³em dla czarnego - i za ma³e pieniadze wiec nie wnika³em w zawiasy w górnej cze¶ci zbroii (i zastosowa³em rozwiazanie z diagramu)moim zdaniem niedobre - ale....
Jeszcze kwestia tych pretów stalowych mocujacych górn± czesc do dolnej (2 z przodu i 4 z ty³u) (zachowa³y sie one ) zrobi³em dok³adnie tak jak na oryginale i dzia³aj± rewelacyjnie.
Prosze co sadzicie o moich pprzemysleniach - czy ktos wpad³ na podobne pomys³y , jak proponujecie rozwiazanie opaskowania naramienników?