Po raz kolejny Zamojskie Bractwo Rycerskie ma zaszczyt zaprosiæ na Szturm Twierdzy Zamo¶æ tym razem inscenizacja,
która odbêdzie siê w dniach 3-5 czerwca 2011 roku na Plantach miejskich przy kurtynie bastionu VII.
Jak w poprzednich latach wielki obóz wojskowy, pokazy rycerskie konkurs je¼dziecki pokazy musztry wojskowej,
bitwa na przedpolu twierdzy stoczona z przednia stra¿± Wojsk Szwedzkich podchodz±cych pod po³±czona z nocna bitw± artyleryjsk±, jak co roku liczne inscenizacje po¿arów zabudowañ oraz innych budowli..
Zapraszamy
http://bractworycerskie.zamosc.pl
Inscenizacja w tym roku tylko obozowa co do wy¿ywienia to na 90% gotowanie z przygotowanych produktów te ma³e 10% to jeszcze nasze lenistwo wiêc nie warte uwagi.
Z nowo¶ci to przewidujemy turniej konkurs nie wiem jak nazwaæ na potrawê XVII wieczn±. W konkursie mog± wzi±æ udzia³ wszyscy którzy uwa¿aj± ze potrafi± gotowaæ. Warunek powinno ja daæ siê przygotowaæ w warunkach polowych i musi byæ udokumentowana w ¼ród³ach historycznych z epoki.
Uwaga przewiduje ograniczenia organizacyjne w wyborze potraw do gotowania takie przysmaki jak dzik na gor±co czy sarna w sosie z trufli odpada o kwiczo³ach ju¿ nie wspomnê bo zbankrutujemy na produkty. Nagrod± bêdzie mo¿liwo¶æ otrucia naszych urzêdników i mnie którzy bêdziemy w komisji konkursowej. Zg³aszajcie potrawy i listê potrzebnych produktów do mnie na priva, wraz ze ¼ród³ami historycznymi dotycz±cymi potraw.
Inscenizacja przewidywana na 150 osób wiêc niestety tylko na zaproszenia wszystkie uwagi i pytania kierujcie na nasza pocztê info@bractworycerskie.zamosc.pl lub do mnie Grzesia lub Maæka na priva i telefonicznie.
W miesi±cach lipiec sierpieñ i wrzesieñ planujemy turnieje
w 3 lipca Turniej £uczniczy
7 sierpnia Turniej Szabli
4 wrze¶nia Turniej Strzelecki czarno prochowce
ka¿dy z nich bêdzie og³oszony oddzielnie z regulaminem turnieju natomiast piszê o nich teraz bo mam pewien k³opot z regulaminem turnieju Strzeleckiego o bezpieczeñstwo zadbaj± zawodowcy bo strzelnica jest policyjna. Ale nie bardzo wiem jakie stworzyæ warunki i zasady konkurencji wprowadziæ. Na pewno bêdzie to strzelanie indywidualne ale jakie odleg³o¶ci do tarcz i jakie cele zbudowaæ. jak by¶cie mogli pomóc to proszê o info na priva czy tutaj. mamy czas kilku miesiêcy na dobre przygotowanie.
turnieje bêd± z nagrodami oczywi¶cie.
CYTAT(leszek s @ 20:31 14.04.2011)
W miesi±cach lipiec sierpieñ i wrzesieñ planujemy turnieje
w 3 lipca Turniej £uczniczy
7 sierpnia Turniej Szabli
4 wrze¶nia Turniej Strzelecki czarno prochowce
ka¿dy z nich bêdzie og³oszony oddzielnie z regulaminem turnieju natomiast piszê o nich teraz bo mam pewien k³opot z regulaminem turnieju Strzeleckiego o bezpieczeñstwo zadbaj± zawodowcy bo strzelnica jest policyjna. Ale nie bardzo wiem jakie stworzyæ warunki i zasady konkurencji wprowadziæ. Na pewno bêdzie to strzelanie indywidualne ale jakie odleg³o¶ci do tarcz i jakie cele zbudowaæ. jak by¶cie mogli pomóc to proszê o info na priva czy tutaj. mamy czas kilku miesiêcy na dobre przygotowanie.
turnieje bêd± z nagrodami oczywi¶cie.
Zglos sie do Jacka Nosala od nas - on moze podpowiedziec kto najlepiej ci udzieli tych wszystkich info
Mam w koñcu program Szturmu uzgodniony ju¿ i mam nadzieje ju¿ bez zmian.
XVI Jarmark Hetmañski
Festiwal Produktu Lokalnego „Smaki Zamo¶cia i Roztocza„
Widowisko Historyczne „ Szturm Twierdzy Zamo¶æ A.D 1656 - Legenda Sto³u Szwedzkiego”
4-5 czerwca 2011r. godz. 9.00 – 22.00
Pod patronatem Prezydenta Zamo¶cia Marcina Zamoyskiego
Â
Rynek Wielki, ul. Grodzka:
Targi Sztuki Ludowej, Targi Kolekcjonerskie, Mennica Muzealna - pokaz bicia monet (Muzeum Zamojskie), pokazy gin±cych zawodów, promocja firm i instytucji, kiermasze sztuki ludowej i rzemios³a artystycznego, MULTI FRIGO zapraszana na pokaz nowych technologii gastronomicznych
Weso³e Miasteczko
3.06.2011 r / pi±tek /
Fosa Miejska Bastionu VII
22.00 - Kino plenerowe - „ Potop „ - Jerzego Hofmana
4.06. 2010r. /sobota/
Rynek Wielki
7.00 – 13.00 – Wielkie gotowanie.
10.30 – 13.00 – Prezentacja potraw Konkursowych pn:
„Smaki Zamo¶cia i Roztocza”
12.00 -13.00 - Pomnik Hetmana Jana Zamoyskiego
Uroczyste otwarcie Szturmu z udzia³em W³adz Zamo¶cia ,
Bractw Rycerskich bior±cych udzia³ w inscenizacji
13.00 – 18.00 – koncerty i konkursy:
„Trio Rodzinne” - Badachowie i Camerata Belfer
Szczebrzeska Kapela Podwórkowa
Orkiestra z Bia³owoli
18.00 – 18.30 – podsumowanie konkursu „Smaki Zamo¶cia i Roztocza„
19.00 – 20.30 – koncert zespo³u Zespó³ ONI
Bastion VII /fosa/:
13.30 – 15.30 – konkursy je¼dzieckie
15.30 – 17.30 – Pokazy: scenek rodzajowych ,musztry piechoty polskiej
oraz cudzoziemskiej
17.30 – 18.00 – Bitwa wojsk polskich i szwedzkich na przed polu twierdzy
19.30 – 20.30 - Koncert muzyki dawnej
21.00 – 22.00 - Bitwa ogniowa o most pomiêdzy za³og± a Szwedami
21.30 – 22.00 – Bitwa ogniowa pomiêdzy wojskami szwedzkimi a artyleri± zamojsk±
Â
5.06. 2010r. /niedziela/
Rynek Wielki
12.00 – 14.00 – inscenizacja historyczna „Legenda Sto³u Szwedzkiego” - na podstawie
Potopu Henryka Sienkiewicza.
14.00– 14.30 – koncerty zespo³ów artystycznych z Polski i Ukrainy
Studio Piosenki Autorskiej
14.30 – 15.15 – prezentacja potraw w wykonaniu .......................
15.15 – 19.00 – konkursy i koncerty zespo³ów artystycznych z Polski i Ukrainy
Zespó³ Pie¶ni i Tañca Zamojszczyzna
19.30 – 21.00 – koncert: Zamojski Big Band Waldemara Skóry
Â
Bastion VII /fosa/:
10.00 – 11.30 - Pokazy ¿ycia obozowego, patrole wojskowe, koncerty
12.30 - 13.30 - Odprawa Pos³ów Szwedzkich – sztuka na podstawie Potopu
H.Sienkiewicza w wykonaniu Zamojskiego Bractwa Rycerskiego ,
13.30 – 13.15 - Bitwa z tyln± stra¿± odchodz±cych Szwedów
14.00 – 14.30 - Konkurs – na wy³onienie potrawy ugotowanej wg XVII wiecznego przepisu
15.00 - 16.00 – Uroczyste zakoñczenie inscenizacji
16.00 - 17.00 – Koncert muzyki dawnej
Zaproszone bractwa opublikujemy na pocz±tku przysz³ego tygodnia jeszcze czekamy na potwierdzenie zaproszeñ.
nie by³bym sob± gdybym nie namiesza³ ten program jest w³a¶ciwy i bez b³êdów.
Program Szturmu Twierdzy Zamo¶æ AD1656- Legenda Sto³u Szwedzkiego
XVI Jarmark Hetmañski
Festiwal Produktu Lokalnego „Smaki Zamo¶cia i Roztocza„
Widowisko Historyczne „ Szturm Twierdzy Zamo¶æ A.D 1656 - Legenda Sto³u Szwedzkiego”
4-5 czerwca 2011r. godz. 9.00 – 22.00
Pod patronatem Prezydenta Zamo¶cia Marcina Zamoyskiego
Rynek Wielki, ul. Grodzka:
Targi Sztuki Ludowej, Targi Kolekcjonerskie, Mennica Muzealna - pokaz bicia monet (Muzeum Zamojskie), pokazy gin±cych zawodów, promocja firm i instytucji, kiermasze sztuki ludowej i rzemios³a artystycznego, MULTI FRIGO zapraszana na pokaz nowych technologii gastronomicznych
Weso³e Miasteczko
3.06.2011 r / pi±tek /
Fosa Miejska Bastionu VII
1.
22,00 - Kino plenerowe - „ Potop „ - Jerzego Hofmana
4.06. 2010r. /sobota/
Rynek Wielki
7.00 – 13.00 – Wielkie gotowanie.
10.30 – 13.00 – Prezentacja potraw Konkursowych pn:
„Smaki Zamo¶cia i Roztocza”
12.00 -13.00 - Pomnik Hetmana Jana Zamoyskiego
Uroczyste otwarcie Szturmu z udzia³em W³adz Zamo¶cia ,
Bractw Rycerskich bior±cych udzia³ w inscenizacji
13.00 – 18.00 – koncerty i konkursy:
„Trio Rodzinne” - Badachowie i Camerata Belfer
Szczebrzeska Kapela Podwórkowa
Orkiestra z Bia³owoli
18.00 – 18.30 – podsumowanie konkursu „Smaki Zamo¶cia i Roztocza„
19.00 – 20.30 – koncert zespo³u Zespó³ ONI
Bastion VII /fosa/:
13.30 – 15.30 – konkursy je¼dzieckie
15.30 – 17.30 – Pokazy: scenek rodzajowych ,musztry piechoty polskiej
oraz cudzoziemskiej
17.30 – 19.00 – Bitwa wojsk polskich i szwedzkich na przed polu twierdzy
19.30 – 20.30 - Koncert muzyki dawnej
21.00 – 22.00 - Bitwa ogniowa o pomiêdzy za³og± a Szwedami
5.06. 2010r. /niedziela/
Rynek Wielki
12.00 – 14.00 – inscenizacja historyczna „Legenda Sto³u Szwedzkiego” - na podstawie
Potopu Henryka Sienkiewicza
14-14.30 – koncerty zespo³ów artystycznych z Polski i Ukrainy
1.
Studio Piosenki Autorskiej
14.30 – 15.15 – prezentacja potraw w wykonaniu .......................
15.15 – 19.00 – konkursy i koncerty zespo³ów artystycznych z Polski i Ukrainy
Zespó³ Pie¶ni i Tañca Zamojszczyzna
19.30 – 21.00 – koncert: Zamojski Big Band Waldemara Skóry
Bastion VII /fosa/:
10.00 – 11.30 - Pokazy ¿ycia obozowego, patrole wojskowe, koncerty
14,15 – 15.00 - Bitwa z tyln± stra¿± odchodz±cych Szwedów
14.00 – 14,15 - Konkurs na potrawê XVII wieczna og³oszenie wyników
15.00 - 16.00 – Uroczyste zakoñczenie inscenizacji
16.00 - 17.00 – Koncert muzyki dawnej
Witajcie po Szturmie!
Jak tam powroty do domów? Cali wszyscy dotarli?
Macie masê zdjêæ, mo¿e powrzucaliby¶cie jakie¶ linki do Waszych galerii czy co¶ w ten deseñ?
Pozdrawiam serdecznie,
Micha³ Wajdyk
Dziêkuje wszystkim za udzia³ w Szturmie. Mam nadziejê z tegorocznego Zamo¶cia pozostan± wam tylko te mi³e wspomnienia.Nam gratulowali wszyscy sponsorzy z miastem na czele, co mam nadzieje prze³o¿y siê w przysz³ym roku na jeszcze lepsze widowisko. Jeszcze raz dziêkujê wszystkim uczestnikom. I zapraszam £uczników 3 lipca na turniej jaki odbêdzie siê na bastionie.warunki i regulamin jutro w nowym temacie na forum freha oraz na naszej stronie.
No w³a¶nie mi¶ki wrzucajcie fotki i relacje bo jak na razie to tylko s³yszê o super bitwie nocnej i innych atrakcjach i nie mam fotek co by poogl±daæ
.
http://ezamosc.pl/index.php?option=com_zoo...7&catid=172http://ezamosc.pl/index.php?option=com_zoo...7&catid=171http://ezamosc.pl/index.php?option=com_zoo...7&catid=173poza tym muszê siê nauczyæ obs³ugiwaæ pisanie odpowiedzi :P
W pierwszym linku s± zdjêcia ze szturmu, w drugim z jarmarku, w trzecim z legendy sto³u szwedzkiego
dodatkowo na zamosc.tv jest film relacjonuj±cy bitwê
Czo³em!
Powrót do domu ciê¿ki zw³aszcza jak siê prowadzi, po d³u¿szych przemy¶leniach wychodzi na to, ¿e mogli¶my u Was jeszcze 4 godziny pobyæ to akurat, przynajmniej ja, prosto do pracy po dotarciu bym siê uda³. Ale dla obaczenia siê z Wami, ucztowania i zwarcia szabli, ¿adne trudy i udrêki podró¿y Nam nie straszne.
Bitwa nocna naprawdê dobra tylko szwedów w pewnym momencie zabrak³o, wszyscy chyba pouciekali ze strachu co by ich na szablach nie roznie¶æ ale nie ma co siê dziwiæ bo wola obrony niez³omna by³a.
A i s³ów kilka o uczcie wypada powiedzieæ bo naprawdê wszelakie przysmaki Zamo¶æ wystawi³ a i napitku nie szczêdzi³. G³odnym nikt nie chodzi³ ni w dzieñ ni w nocy.
Co do zdjêæ to pode¶lemy linka do galerii w pó¼niejszym terminie bo teraz to trzeba doj¶æ do siebie, w koñcu wyczy¶ciæ sprzêt, naprawiæ a i wyspaæ siê nie zaszkodzi.
Wszystkiego dobrego, bywajcie zdrowi!
Wojtek
Wielkopolska Braæ Sarmacka
Witajcie! Emocje opad³y, uda³o siê si³ nabraæ, wiêc mo¿na pisaæ. Tak wiêc. Sedecznie dziêkujê za zaproszenie i mo¿liwo¶æ udzia³u w Szturmie Twierdzy Zamo¶æ 2011 w imieniu Komputowej Chor±gwi Stefana Czarnieckiego i Rodziny Urbañskich. Pozdrawiam i do zobaczenia niebawem.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.