Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Miêdzybractwowe Manewry Majowe 20-22.05.2011
> Inne > Kalendarium 2011
Herr Elvisso
Wie¶æ szeroko niesie , ¿e rejza pogañska w nasze chrze¶cijañskie ziemie idzie! Pogañski Witold i inni jemu podobni czarci synowie siepaczy wys³ali aby z³upiæ ziemie od chrze¶cijañskiego i prawego narodu. Wie¶æ siê niesie jakoby Litewska cho³ota pod Komturiê Grudzi±dzk± t³umnie wali³a. Tak i wiêc Wilhelm von Haffenstein ja¶nie nam panuj±cy na zamku w Grudzi±dzu waln± bitwê planuje i wydaæ we wsi Wêgrowem zwanej. ¦le tedy wici do wielce wielmo¿nych Panów z pro¶b± o zbrojne wsparcie podczas bitwy. A ¿e i pewny wielce zwyciêstwa jest tedy i zaprasza od razu damy aby swoim towarzystwem i urod± wyprawê u¶wietnily. Kiedy ju¿ pogañska horda legnie pod zbrojnym ramieniem zakonu przewiduje pan nasz biesiadê wydaæ ku czci i chwale zakonu.

Prosimy tedy o przybycie dnia 20 maja roku pañskiego 2011 aby wspomóc nas swoj± obecno¶ci± i stawic dumnie czo³a pogañskiej zarazie!

Prosimy o deklaracje jaka si³± kto siê stawi. A wtedy bêdziemy w stanie podaæ jak owa wyprawa w praktyce wygl±daæ bêdzie.

Termin nadsy³ania zg³oszeñ up³ywa 30 kwietnia, a ka¿dej grupie, która zadeklaruje chêc uczestnictwa w Miêdzybractwowych Manewrach Majowych pode¶lemy szczegó³y dotycz±ce imprezy.
Z naszej strony organizujemy s³omê, wodê oraz miejsce gdzie i król piechot± chodzi. Posi³ki organizujemy ze wspólnej puli (przewidywana sk³adka w okolicach 10 z³ od osoby).
Wa¿n± rzecz± jest na pewno to ¿e impreza odbywa siê BEZ udzia³u publiczno¶ci.jeste¶my tam zdani tylko i wy³±cznie na siebie.

Obowi±zuje akceptacja strojów i uzbrojenia! Po skontaktowaniu siê z nami bêdziemy na pewno prosili o zdjêcia.

UWAGA.Liczba miejsc ograniczona ze wzglêdu na ilo¶æ miejsca.Kolejno¶æ zg³oszeñ decyduje!

Poszukujemy jednocze¶nie grup zajmuj±cych siê odtwórstwem wschodnich jednostek militarnych. Czyli owych napastuj±cych litwinów. Zainteresowane grupy proszê o kontakt!

Co do wymagañ dotycz±cych pojedynczych uczestników jak i grup to wzglêdem roku poprzedniego nic siê nie zmieni³o : Ka¿dy uczestnik imprezy zobowi±zany jest do posiadania historycznego stroju datowanego na lata 1360 - 1420 uszytego wed³ug dzisiejszych
standardów odtwórstwa. Absolutne minimum stanowi tu : bielizna, dublet ,nogawice, buty, pasek oraz nakrycie g³owy. Jednak prosimy aby to minimum zosta³o potraktowane jako ca³kowita ostateczno¶æ. Ka¿da grupa zobowi±zana jest do posiadania swojego sprzêtu obozowego. Namioty, kocio³ki (gotowaæ bêdziemy sobie sami) oraz innego rodzaju sprzêty bêd± nam po prostu niezbêdne do prze¿ycia na miejscu. Uzbrojenie: zasady dotycz±ce uzbrojenia i udzia³u w planowanej grze terenowej (inscenizacji) dostêpne bêd± dopiero za jaki¶ czas - prace
ca³y czas trwaj±. Niemniej potrzebni bêd± nam ciê¿ko zbrojni, jak i lekka piechota, wiêc dla ka¿dego miejsce siê znajdzie.

W ramach atrakcji mogê ju¿ ods³oniæ r±bka tajemnicy. Planujemy organizacjê :
Gry terenowej (potyczki litwinów z chrze¶cijañskim wojskiem) ,
turniej bojowy rycerski oraz turniej bojowy zbrojnych.
Nocne patrole dla stra¿ników obozowych dostarcza du¿o niezapomnianych prze¿yæ.
Równie¿ i dla strzelców znajdzie siê rozrywka : polowanie na grubego zwierza w lesie dostarczy na pewno nie lada atrakcji.

W razie jakichkolwiek pytañ s³u¿ymy pomoc±.
Pozdrawiam.

£ukasz "Elvis" Kostrzewski

Wszelakie pytanie proszê s³aæ na adres komturiagrudziadz@gmail.com
Smerda
By³em w zesz³ym roku i szczerze polecam. Co prawda w innym miejscu, ale te¿ by³o super. Ch³opaki staraj± siê rozwin±æ t± imprezê. Do tej pory by³a organizowana w ma³ym gronie, kameralnie. Po raz pierwszy szarpneli siê na podanie informacji do opinii publicznej. Impreza bez turystów, w ¶rodku lasu. Wiêc je¿eli kto¶, ma ochotê na dobr± zabawê, bez dmuchanych zamków i turystów to powinien przyjechaæ do Grudzi±dza. pozdro
Shaman
niestety jest to termin naszego corocznego wyjazdu do Morimondo (ktory w tym roku dodatkowo przyszlo mi organizowac) - szkoda, bo chetnie bym Was odwiedzil...
Macko
...wys³a³em maila... i nic..;-D...wiêc jak z przyjêciem zg³oszenia i któ¿ bêdzie?
Herr Elvisso
Odpowied¼ posz³a na maila z którego dostali¶my zg³oszenie.

pozdrawiam.
Smerda
No i po MMMach. By³o super. Impreza rozwija siê w dobrym kierunku. Kto nie przyjecha³ niech ¿a³uje. ¦rodek lasu, cisza. ¦wietne towarzystwo. Gra terenowa dostarczy³a niez³ej dawki humoru. By³o kilka osób z aparatami, czekamy na fotki. Czê¶æ ju¿ jest w obiegu. pozdrówki
K.D.
Tak przegl±dam zdjêcia... strasznie ¿a³ujê ¿e mnie nie by³o, impreza wygl±da super, imprezowicze tak¿e smile.gif Gratulacje, wiêcej takich!
Purvis
Mam przecieki, ¿e Bóg - za wstawiennictwem ¶wiêtych Jana i Krzysztofa - prze³o¿y³ termin koñca ¶wiata, ¿eby nie przerywaæ tak zajefajnych manewrów.

Impreza w pytê. ¦wietne towarzystwo, pyszne ¿arcie i rewelacyjna miejscówka. Rezerwujê miejsce za rok.
Redone
Dziêkujemy bardzo wszystkim którzy przybyli, zaszczytem by³o go¶ciæ was. Ka¿da mi³a opinia przywo³uje na nasze twarze u¶miechy. W tym roku rzeczywi¶cie miejsce by³o pierwsza klasa! Jedzonko jak co roku, przepyszne. I towarzystwo znakomite.

Ale chcieliby¶my te¿ us³yszeæ konstruktywn± krytykê, powiedzcie co mo¿emy zrobiæ by za rok impreza by³a jeszcze lepsza. Pierwsze co mi siê rzuca na my¶l to z³y dostêp do wody. Mia³o byæ inaczej ale okaza³o siê ¿e beczki nie da³y rady :/ Na przysz³y rok pomy¶limy co¶ innego. A co poza tym?

Pozdrowienia z Grudzi±dza
Magda
Anna S
tutaj mo¿na obejrzeæ zdjêcia z imprezy: https://picasaweb.google.com/109954616100329293821/MMMY#
Mike
Impreza bardzo zacna. Mimo i¿ by³ to mój 4 dzieñ imprezowania z rzêdu i mia³em lekkie zmêczenie materia³u to bawi³em siê naprawdê wy¶mienicie. Klimatyczna gra terenowa :D, fajne manewry i doborowe towarzycho. ¦wietna sprawa polecam wszystkim na przysz³o¶æ. Organizacja bez zarzutów wsio na tip top.

Serdeczne podziêkowania za go¶cinê i mi³o spêdzony czas zarówno dla organizatorów jak i uczestników!
Lutobor ze Swarska
W podró¿y powrotnej zastanawia³em siê czy by³em kiedy¶ na równie zajebistej imprezie. Nie przypominam sobie takiej. Zero turystów, ¶wiêty spokój, ¿arcia w opór, towarzystwo prima sort. Czekam z utêsknieniem na kolejn± edycjê imprezy.

By³o epicko, dziêki:)
bruna77
Dziêki za mi³± zabawê smile.gif wrzucam linka do galerii https://picasaweb.google.com/10981546421314...feat=directlink
belgi
Dziêki za przybycie, udzia³ i mi³e towarzystwo. Bez Was ta impreza nie by³aby po prostu mo¿liwa do zrealizowania. Liczymy na to ¿e za rok równie¿ do nas przyjedziecie i bêdziecie siê jeszcze lepiej bawili.
Korzystaj±c z okazji chcia³em zaprosiæ za rok wszystkich tych, których jeszcze u nas nie by³o, a widzieli zdjêcia, a jak nie widzieli niech zobacz±.
Postaramy siê aby by³o jeszcze lepiej, jeszcze solidniej i na jeszcze wy¿szym poziomie.
Pozdrawiam

Micha³ "Belgi" Nowakowski
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.