Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £uk z wi±zu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Gerardo
Witam. W najbli¿szym czasie planuje wykonanie ³uku z wi±zu...ale, ale...jest jeden problem...nie wiem po czym mam rozpoznaæ to drzewo w okresie marca dunno.gif ...brak li¶ci...pozostaje tylko kora, ale jakie ma znaki charakterystyczne, itd... proszê o pomoc. Z góry dziêki
A.Fran
Wi±zy sadzone s± czasami w parkowych alejach... chcesz pozyskaæ drewno na ³uk w sposób godny banity? :D

Google grafika i szukaj- wi±zy czêsto s± poskrêcane na pniu, potem maj± prostsze ga³êzie. Musisz siê spieszyæ, bo nied³ugo wiosna, zacznie siê wegetacja, drewno naci±gnie soków, pêkn± p±ki i rozwin± siê li¶cie. Mija czas wycinania drzew do produkcji ³uków, z zielonego nie wystrugasz nic dobrego, o sezonowaniu drewna nie wspomnê smile.gif

Legalniej i czasem nawet lepiej kupiæ wyselekcjonowan± belkê o odpowiednim us³ojeniu. Wi±zowe drewno nie jest niestety najtañsze, robi± z niego meble dla bur¿ujów:D
Gerardo
a jakies znaki charakterystyczne które pozwool± mi rozponac ten gatunek?...
S³awoj94
Po korze naj³atwiej .Albo poczekaj trochê , wi±z kwitnie marzec-kwiecieñ wiêc mo¿e lepiej poczekaæ i nauczyæ siê wiedzy teoretycznej o ³ukach.
Korona dosyæ w±ska , Ga³êzie-Konary rosn± stosunkowo prosto od pnia.
Kora brunatno szara, z d³ugimi do¶æ g³êbokimi bruzdami i wygrabionymi listwami. Pêdy cienkie, g³adkie, lekko b³yszcz±ce, brunatno czerwone lub ciemnoczerwone.

1.Jaki to wi±z ? Górski , pospolity czy jaki¶ inny.
2.Jaki ³uk , s±dze ¿e p³aski , a do takiego lepszy jest Jesion.

pozdrawiam
Gerardo
1.Jaki to wi±z ? Górski , pospolity czy jaki¶ inny.
2.Jaki ³uk , s±dze ¿e p³aski , a do takiego lepszy jest Jesion.

1.Mo¿e byæ pospolity...to nie ma bardzo duzego znaczenia...ja mieszkam na terenie woj.lubelskiego...wiec trzeba mi takiego co rosnie na takim terenie...

2.To ma byæ longbow

a jakies zdjecie kory, i jaka jest w dotyku? dunno.gif
Teyrnon
zajê³o mi to jakie¶ 15 sekund... wpisa³em w google.pl has³o "wi±z" shocked.gif
http://plantsgallery.blogspot.com/2010/01/ulmus-wiaz.html
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.