Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: identyfikacja zród³a
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
yasha

Uploaded with ImageShack.us

Czy orientuje siê ktos z czego to pochodzi? i jak wydatowane?
Interesuje mnie wydatowanie kapalina z podbródkiem z tego obrazka.

dziekuje za pomoc smile.gif
JakubZS±cza
o ile dobrze sie orientuje kapilnow z podbrudkiem zaczeto uzywac od okolo 1460. Freherowicze jestem jeszcze mlody wiec jesli sie myle prosze o poprawe

Kuba
Viator
Niesamowite!

Je¿eli to jest naprawdê ilustracja z epoki, na któr± wskazuj± stroje (tarczki naramienne Samsona, d³ugie surcoty) i czcionka (Francja, cechy z grubsza z prze³omu XIII i XIV wieku), to mamy do czynienia chyba z najstarszym podbródkiem. Je¿eli...

Do tego jednak trzeba koniecznie ustaliæ pochodzenie ilustracji, tzn. kiedy to by³o malowane (bo iluminacja mog³a powstaæ nawet o stulecie i wiêcej po napisaniu tekstu) a wówczas ilustrator, chc±c celowo zarchaizowaæ wygl±d postaci z czasów biblijnych, móg³ siêgn±æ po wzorce do starszych manuskryptów, a dodaj±c do obrazków co nieco od siebie, co mu pasowa³o do kompozycji, i nie wiedz±c dok³adnie co kiedy by³o ju¿ wynalezione, akurat móg³ dorysowaæ znacznie pó¼niejszy chronologicznie podbródek.
yasha
Pierwsze skojarzenie mailem ze to koniec XIII francja/niemcy .
Pirwosz
Mo¿na by siê zasugerowaæ te¿ kszta³tem jelca, przypomina "szczerbcowy".
Borg
Analogiczne s± w Speculum Theologiae (ms.ars. 1037, f.3 Biblioteka Narodowa Francji).
Zarówno analogie stylistyczne jak i z podbródkiem. I to ju¿ nawet lata temu w ospreyach by³o omówione. Datowane na pocz±tek XIV wieku.
Jelec nie przypomina tego ze Szczerbca. Miecze z powy¿szej ilustracji to XIV, G lub R, 7. Szczerbiec to XII, I, 6a, wszystko wg. Oakeshotta.
Stylistycznie ca³o¶æ ma chyba bli¿ej do Psa³terza Luttrella ni¿ Biblii Maciejowskiego.
Kemot
Ja natrafi³em kiedy¶ na co¶ takiego...
datowane wed³ug cz³owieka który to wrzuci³ na XIII/XIV wiek, niestety ¿adnych konkretnych informacji na ten temat nie mam
Borg
To w³a¶nie podane przeze mnie ¼ród³o w po¶cie powy¿ej smile.gif I po³owa XIV wieku.
yasha
po 4 latach przypadkiem znalazlem odpowiedz na zadane tu pytanie:)

datowanie tego to :1300-1350 Paris, Francja
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.