Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: czepiec kolczy
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
MagicWojtek
HEj
jest pe³no tematów o kapturach ale nigdzie nie ma wyt³umaczonego jak zrobiæ CZEPIEC KOLCZY
Nie chodzi mi o typ kó³ek bo wiadomo ¿e nitowanka ,nie chodzi te¿ o splot (bo wiadomo, 4w1)ale raczej jak go wykonaæ od podstaw icon_wink.gif
czyli czy z klinów,rombów itp
oraz jak mocujecie ten czepiec do skórki ?przyszywacie czy mo¿e dziurki w skórce i wnitowaæ do skórki?
Laser
Co prawda nie grzeba³em w ¼ród³ach, ale swój zrobi³em z klinami.

Do skórki mam przyszyty lnian± dratw±, kó³eczko po kó³eczku od wewnêtrznej strony skóry. Równie¿ mam dó³ czepca przyszyty do wymoszecznia, dziêki czemu czepiec nie lata, nie zwija siê i nie roluje.
Wygl±da to znacznie lepiej ni¿ przyczepianie bezpo¶rednio za kó³eczka do skóry i jest trwalsze. Kó³eczka siê co jaki¶ czas obrywaj± i trzeba naprawiaæ (czasami nawet niszcz± skórê przy tym), a ja ca³y sezon przewalczy³em bez awarii. Poza tym kó³eczka wydaj± mi siê ma³o historyczne.
Dawid DeCha
Nie ka¿dego staæ na nitowanke a zwyk³y czepiec przy he³mie nie wygl±da tak ¼le jak mo¿e siê wydawaæ przynajmniej dla mnie:) no chyba, ¿e masz na my¶li co¶ innego..Pozdrawiam
Laser
Bez przesady. Czepce nitowane nie s± takie drogie. Oczywi¶cie znacznie tañsze s± z nienitowanych ogniw, ale bez przesady. Je¶li kogo¶ staæ na ca³y komplet "blach" dla rycerza to z pewno¶ci± i z czepcem kolczym sobie poradzi.
Dawid DeCha
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 23:27 16.03.2011) *
Bez przesady. Czepce nitowane nie s± takie drogie. Oczywi¶cie znacznie tañsze s± z nienitowanych ogniw, ale bez przesady. Je¶li kogo¶ staæ na ca³y komplet "blach" dla rycerza to z pewno¶ci± i z czepcem kolczym sobie poradzi.

Ja chêtnie widzia³bym w³a¶nie taki czepiec przy swoim he³mie smile.gif bo mój ju¿ wymaga naprawy...
Herr Elvisso
Koledzy chyba nie doczytali postu wojtka.
On robi nitowankê...
Wiêc ja osobi¶cie widywa³em przeró¿ne techniki. Swój dawny pomroczny nienitowany zrobi³em z klinami.I w sumie sprawdza³ sie bardzo dobrze.
Dawid DeCha
Najlepiej by³o by przynitowaæ do skórki gdy¿ samo przyszycie mo¿e siê nie sprawdziæ, takie jest moje zdanie. Pozdrawiam
brat grucha:)
Przynitowanie bezpo¶rednio do skóry jest problematyczne- kó³ka mog± zrywaæ skórê (pisano o tym wy¿ej). Przyszycie zaimpregnowan± w wosku dratw± to faktycznie lepszy pomys³.

Co do plecenia ogniw, ja bym wstawi³ po 3-4 ma³e kliny po bokach(po obu stronach) by poszerzyæ do odpowiedniego obwodu. Umieszczanie poszerzeñ(klinów) na przodzie i tyle moim zdaniem brzydko wygl±da. Przód i ty³ s± najbardziej widoczne, wiêc da³bym tam prosty splot.(ca³o¶æ poszerzeñ na barkach). Mo¿na daæ regularnie du¿o ma³ych klinów na ca³ym obwodzie- te¿ wygl±da sensownie. Istotne jest by zacz±æ prace od kawa³ka splotu prostego na ca³y obwód skóry- dopiero do niego dawaæ kliny. Pasek taki jest potrzebny do przymocowania czepca do he³mu(skóry). Po poszerzeniu czepca do odpowiedniego obwodu nale¿y daæ ca³y obwód z prostego splotu- tak by wysz³a okr±g³a kryza. Do okr±g³ej kryzy mo¿na dodaæ jakie¶ ozdobne "farfocle", np w trójk±ty.

Dobrym pomys³em jest te¿ przyszycie plecionki do tego czego u¿ywasz pod spodem. Na obwodzie przyszyæ zaimpregnowan± dratw±- nie bêdzie wtedy siê przemieszczaæ, bêdzie zawsze tam gdzie byæ powinno.

(jak kto¶ wykonuje to inaczej to proszê o swoje refleksje)
Dawid DeCha
CYTAT(brat grucha:) @ 11:14 29.04.2011) *
Przynitowanie bezpo¶rednio do skóry jest problematyczne- kó³ka mog± zrywaæ skórê (pisano o tym wy¿ej). Przyszycie zaimpregnowan± w wosku dratw± to faktycznie lepszy pomys³.

Co do plecenia ogniw, ja bym wstawi³ po 3-4 ma³e kliny po bokach(po obu stronach) by poszerzyæ do odpowiedniego obwodu. Umieszczanie poszerzeñ(klinów) na przodzie i tyle moim zdaniem brzydko wygl±da. Przód i ty³ s± najbardziej widoczne, wiêc da³bym tam prosty splot.(ca³o¶æ poszerzeñ na barkach). Mo¿na daæ regularnie du¿o ma³ych klinów na ca³ym obwodzie- te¿ wygl±da sensownie. Istotne jest by zacz±æ prace od kawa³ka splotu prostego na ca³y obwód skóry- dopiero do niego dawaæ kliny. Pasek taki jest potrzebny do przymocowania czepca do he³mu(skóry). Po poszerzeniu czepca do odpowiedniego obwodu nale¿y daæ ca³y obwód z prostego splotu- tak by wysz³a okr±g³a kryza. Do okr±g³ej kryzy mo¿na dodaæ jakie¶ ozdobne "farfocle", np w trójk±ty.

Dobrym pomys³em jest te¿ przyszycie plecionki do tego czego u¿ywasz pod spodem. Na obwodzie przyszyæ zaimpregnowan± dratw±- nie bêdzie wtedy siê przemieszczaæ, bêdzie zawsze tam gdzie byæ powinno.

(jak kto¶ wykonuje to inaczej to proszê o swoje refleksje)

Ja ostatnio zacz±³em kombinowaæ i robiê czepiec kolczy z kaptura kolczego a raczej od jego fragmentu czyli od okr±g³ego kawa³ka, który siê znajduje na samym czubku g³owy. Planuje dodawaæ kó³ko po kó³ku a¿ uzyskam taki du¿y okr±g³y czepiec a po¼niej zlikwidowaæ kó³ka, które znajduj± siê w samym ¶rodku (otwór na g³owe) na tyle du¿y aby zainstalowaæ go przy skórce he³mu, nie wiem na razie jak to bêdzie wygl±da³o i czy siê sprawdzi i czy nie bêdê musia³ robiæ jaki¶ klinów ale pomys³ wydaje mi siê obiecuj±cy. Dam znaæ jak skoñczê ewentualnie je¶li co¶ wyjdzie nie tak:) zawsze jaki¶ jest to sposób na zrobienie czepca. Pozdrawiam
Dawid DeCha
No dobra, robiê i robiê i koñca nie widaæ sposób jaki opisa³em wy¿ej jest czasoch³onny ale wygl±da na skuteczny. Wyszed³ mi taki ³adny 6k±t, jedynie muszê go powiêkszyæ do rozmiaru zgodnym z obwodem he³mu mo¿e i trochê wiêkszym aby pó¼niej nie poszerzaæ i przy likwidowaniu kó³ek z ¶rodka nie musieæ ponownie je dok³adaæsmile.gif Sposób na zrobienie czepca jaki¶ tam jest:)
Lion
Witam

Czy moglby ktos podrzucic zdjecia odnoscie wykonania kolnierza kolczego,ktory jest doczepiany do helmu?Chcialbym sobie takowy zrobic,ale nie mam zielonego pojecia jak sie do tego zabrac.

Pozdrawiam
Viator
Tylko nie ko³nierza, cz³owieku. Ko³nierz siê nosi na szyi, a nie na g³owie!

Ko³nierz kolczy mo¿e byæ doszyty do stójki przeszywanicy albo imituj±cego j± stroju dworskiego z samego koñca ¶redniowiecza.
A na g³owie siê nosi albo podwieszkê (podpiêt± wprost do obwodu he³mu wczesno¶redniowiecznego) czy czepiec kolczy (podpinany na zewn±trz do obwodu ³ebki pó¼no¶redniowiecznej), albo oddzielny od he³mu i okrywaj±cy ca³± g³owê kaptur kolczy.
Jeszcze pó¼niej pojawia siê kaptur z samym "denkiem" stalowym przypominaj±cym pierwsze he³my sekretne, i to co¶ konstrukcyjnie po¶redniego pomiêdzy czepcem a kapturem to siê nazywa misiurka.

Poczytaj trochê zanim drugi raz co¶ palniesz...
Borg
Podwieszka to takie co¶ do rehabilitacji.
Wiêc cytuj±c:
Poczytaj trochê zanim drugi raz co¶ palniesz...
Czubek
Akurat pod tym wzglêdem to siê masa ludzi k³óci. I to nie tylko z rycerki, ale te¿ historycy spoza rekonstrukcji czy jêzykoznawcy. A z tego co siê orientujê od tej strony ostatniej grupy, to "czepiec" jest jakim¶ dziwnym tworem, z punktu widzenia jêzyka.
Zdaje siê, ¿e trzeba bêdzie przeprowadziæ jak±¶ unifikacjê i walczyæ tak, jak chyba Wotawa o rozró¿nienie bohurt/melee.
kublika
Czepiec - od czepiania - to tak jêzykowo.
A jak mówili sami u¿ytko)nicy? Pewnie znowu wiemy po niemiecku, francusku i w paru innych jêzykach, tylko nie po polsku?
Zaznaczam - ¿eby nie by³o, ¿e siê gupio wym±drzam - w³a¶nie nie wiem, pytam smile.gif
Lion
Wybaczcie,ale zaczynam sie dopiero bawic w odtworstwo historyczne i mam prawo do pomylki smile.gif,wiec chodzilo mi o czepiec kolczy,ktory jest podpinany do lebki
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.