Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Z¿eraj±ca mnie my¶l : czy historyczne rêkawice i kaptur?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Konrad Owczarzak
Witam!

Po przeczytaniu wszystkich tematów jestem ca³kowicie rozdarty.
Wiadomo, ka¿dy z nas chce mieæ wszystkie palce zginaj±ce siê w 3 miejscach, dlatego wybiera rêkawice do walk. Ja, odtwarzaj±c S³owianina z Wielkopolski / Pomorza wybra³em 2-palczaste rêkawice kolcze. Wydaj± mi siê lepsze od rodem z filmów fantasy rêkawic ze skórzanych p³ytek impregnowanych w wosku lub ³usek skórzanych.

Drug± moj± my¶l± jest w±tpliwo¶æ - czy mogê u¿ywaæ osobnego kaptura kolczego, czy jednak nak³adaæ na niego normana / sz³om wielkopolski?

Pozdrawiam i liczê na odpowiedzi.

Godzimir
Te¿ jestem ciekawy co do samodzielnego egzystowania kaptura kolczego. Nawet je¶li co¶ takiego istnia³o, to do bitwy raczej Ciê nie dopuszcz±. He³m musisz mieæ. A je¶li he³m bêdziesz mia³ to rozs±dniej do niego przywiesiæ czepiec kolczy, ni¿ osobno nosiæ kaptur i he³m :-)
Czubek
Wbrew pozorom nie - ch³opaki ode mnie z powodzeniem stosuj± zestaw kaptur pikowany, na to kaptur kolczy i na to naci¶niêty na wcisk norman. Trzyma siê idealnie, bardzo dobrze zas³ania twarz i jest naprawdê bezpiecznie. Nie pamiêtam, ¿eby komu¶ taki he³m np. spad³ z g³owy. Wystarczy dobrze wymierzyæ.
Odsy³am pod tym wzglêdem do Ospreyów i ksi±¿ki "The Vikings", na koñcu jest jeszcze o Normanach. Bardzo dobrze pokazane, jak zas³oniæ twarz kapturem kolczym.
Godzimir
Jednak czy bêdzie to odpowiednie dla terenów Wielkopolski i Pomorza? Ja jednak obstajê ¿e je¶li w he³mach z tych terenów s± otwory do czepca kolczego to lepiej trzymaæ siê tego. Co do rêkawic to ca³y czas siê nad tym zastanawiam.
Znicz
Boromir R. Borowczak pope³ni³ w 2008 r. ksi±¿kê „Topory wojów piastowskich”. W ksi±¿ce tej znajduje siê kolorowa wk³adka ze zdjêciami wczesno¶redniowiecznych wojów z wspó³czesnych bractw rycerskich. Ich wyposa¿enie pod wzglêdem historycznym tak podsumowa³ dr Piotr Strzy¿ archeolog broniznawca:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Je¶li nie chcemy aby zawodowi bronioznawcy tak o nas pisali, musimy zdaæ sobie sprawê z b³êdów jakie s± pope³niane przy rekonstrukcji wczesno¶redniowiecznych he³mów. Popatrzmy na kolorow± wk³adkê z ksi±¿ki Borowczaka i co tam widzimy? Szyszaki wielkopolskie bez czepca kolczego – choæ musowo powinny je mieæ, oraz egzemplarze he³mów ¶w. Wac³awa z czepcem kolczym którego ten he³m w oryginale nie ma!

Bronioznawcy starej daty (Nadolski, ¯ygulski) wprowadzili podzia³ na Wschód i Zachód – Wschód to czepce kolcze (Koczownicy, Iran, Bizancjum), Zachód – to kaptury kolcze, na które zak³ada siê he³m.

Bronioznawcy nowej daty jak choæby M. Bogacki zrywaj± z tym podzia³em – czepce kolcze dopuszczane s± tak¿e w przypadku he³mów sto¿kowych z nosalem.

Zale¿nie kto kogo czyta – tak ocenia.

Je¶li rekonstruujemy konkretny model he³mu – powinny¶my postêpowaæ zgodnie ze znaleziskiem.

Je¶li rekonstruujemy szyszak wielkopolski – konieczne z czepcem.

Je¶li he³m sto¿kowy z Jeziora Orchowskiego czy Lednickego – raczej bez czepca kolczego, mo¿liwy kaptur. Jak opisuj± je bronioznawcy – otwory na obwodzie s³u¿± do mocowania wy¶ció³ki. Choæ jak ju¿ wspomnia³em M. Bogacki ma tu inne zdanie.

Pozdrawiam Znicz

Rafa³ Pr±dzyñski
Pewnym wskazaniem by³a by ¶rednia antropometryczna ¶rednicy czaszek z cmentarzyk dru¿yn wojów z tereny wielkopolski i ma³opolski (to zdaje siê kilka namierzono wiec jest co mierzyæ).

Kaptur kolczy noszony pod he³m (na modê "Normandzk±") spoczywa³ na wy¶cie³aniu i zapewne sam by³ lekko wy¶cie³any czym¶ (noszenie czaszy he³mu na kolczej bezpo¶rednio powodowaæ musia³o niejaki nomen omen zgrzyt bigsmile2.gif

W przypadku czepca kolczego ¶rednica he³mu musi byæ bardziej "zgodna" ze ¶redni± antropometryczn±.

Sprawy to jednak nie przes±dza w ¿adnym razie. Osobi¶cie uwa¿am ¿e zdarza³y siê formy he³mów zachodnich z czepcem - ale w jakim odsetku - nic a nic nie wiemy (zdarza³y siê na zasadzie syntezy wp³ywów i rozwi±zañ na naszym terenie). Nic a nic nie wiemy jak wiele mog³o w ogóle byæ takich he³mów ani jak wiele tych "wschodnich".

Chyba nie powinni¶my sugerowaæ siê przedstawieniami tarczowników i wojów z kronik i lanych drzwi na których wystêpuj± ze szczytami, zbrojno, wszyscy (WSZYSCY ???!!!) w he³mach zachodnich bez jakichkolwiek kapturów i czepców - ale za to w koszulach bigsmile2.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.