Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pytanie o szablê.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XIX wieku
DKamil
Witam
Ostatnimi czasu trafi³a w moje rêce replika szabli:

By³bym wdziêczny gdyby kto¶ bardziej znaj±cy temat móg³ co¶ wiêcej o niej powiedzieæ.
Od znajomego s³ysza³em, ¿e to ponoæ wzór pruski...

Z góry dziêkuj± za odpowied¼.
Adam von Loslau
Na mój gust i w oparciu o "Historiê broni siecznej" Królikiewicza, jest to do¶æ nieudolna kopia francuskiej szabli wzór 1822. Orygina³ mia³ inn± g³owicê i dodatkowo co¶ co mo¿na nazwaæ krótkim warkoczem. Poza tym klinga zupe³nie inna.
Mam nadziejê ¿e pomog³em
Adam
S³awoj94
Na moje oko to jest
Francuska szabla Kawaleryjska 1882. tak jak przedmówca napisa³

A tutaj Mrok z allegro kropka w kropke jak twoja .Nie sugeruj siê nazw± , 1880 mia³y inny jelec/kosz.

Szabla
Purtk
Podobn± szablê, od lat 60-tych XIX w., stosowa³a te¿ kawaleria USA. Pewnie te¿ mia³a swoje wzorce we Francyi. Ale ta ze zdjêæ te¿ jest tylko jedyñie do niej podobna. Indianie z Indii nie przy³o¿yli siê w kwestii podobieñstwa do orygian³ów.
Maciej Jedliñski
to kiepska podróbka francuskiej 1822 pe³no ich na allegro
Szable amerykañskie s± na francuskich wzorowane podobnie jak belgijskie ]

daruj sobie jej zakup
Sihill
Witam.
Mo¿e kto¶ jest w stanie mi pomóc w identyfikacji tej szabli. Niestety nie mam lepszego jej zdjêcia w tej chwili. Ale postaram siê opisac j± jak najrzetelniej. Generalnie kupi³em j± (znaczy g³owniê) jako orygina³. Pierwsza my¶l mnie kieruje w kierunku Prus. Chcê j± zrekonstruowac, ale szukam konkretnego przyk³adu na którym móg³bym siê wzorowac.
A teraz dane:
jednopozioma, niedu¿a krzywizna
bardzo lekka (pomimo dzia³ania czasu i tak podejrzewam, ¿e by³a bardzo lekka)
Sztych wygl±da na ostrzony dwustronnie, ale bez pióra.
Strudzina (zbrocze) pojedyñcza, biegn±ca przez ok 3/4 d³ugo¶ci g³owni.
Trzpieñ "szpilkowy??" (hidden??) (nie wiem jak to siê profesjonalnie nazywa, ale na pewno nie pod ok³adziny typu full tang) z widocznym ¶ladem po gwincie na koñcu i nie wygiêty w dó³, ale id±cy prostopadle do g³owni.
Oczywi¶cie bardzo sprê¿ysta itd itp. Mo¿e jaka¶ pojedynkowa, oficerska?? Bo strasznie lekka.
Aha, no i stal magnetyczna co mnie bardzo dziwi.

Za ewentualn± pomoc wielce dziêkujê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.