Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pier¶cienie VIII - X w.
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Bi¿uteria
maly
Witam,
Interesuj± mnie wzory pier¶cieni. Nigdzie nie mogê tego tematu znale¼æ. Jako towar mocno ulubiony do transporu i "chodliwy" (zw³aszacza te z r±k ksiê¿y z przymorskich pó³nocnych terenów europy zach. lubi³y p³ywaæ na pó³noc nie wiadmo dlaczego smile.gif ) interesuj± mnie zarówno zachodnie / wschodnie i wogóle wszystkie.

Interesuje mnie tak¿e temat kamieni szlachetnych , które to by³y stosowane przez "jubilerów" (???) w tamtycm okresie (w tym zagadnieniu raczej interesuje mnie jakie kamienie napewno nie by³y stosowane bo wyliczanka - "co by³a" jest wielka).
Linki, zdjêcia, opisy oraz rysunki replik i orgina³ów pilnie potrzebne.

Aha, co z noszeniem na kciuku i czy wóle by³y jakie¶ "zasady" czyli wskazuj±cy to np. woj , serdeczny to z w³a¶ciciel haremu ( :0 ) ¿art.
Przypominam ¿e chodzi mi o wcze¶niakaów especially wikingów i normanów.

pozdrawiam

maly

-----
Trza byæ twardkim wojem a nie miêtk± niñd¿±.
Ludka
Witam!

Moze postaraj sie poogladac strony internetowe skandynawskich muzeow moze tam cos znajdzisz. Jest tez ksiazka H. Kocki-Krentz o zlotnictwie skandynawskim i rejest importow skandynawkich w Polsce J. Zaka aktualny do lat 60-tych., a i jeszcze monografia cmentarzyska w Birce Abrama. Ksiazki te powinny byc w bibliotekach wydzialow archeologicznych, ktore maja jak przedmiot wykladowy archeologie wczesnosredniowieczna.

Ludka Excalibur
Nat
Ma³y, zobacz, mo¿e co¶ bedzie na www.ribesvikinger.dk lub na www.ribe-kunstmuzeum.dk.
Poza tym polecam gor±co www.jelldragon.com - o ile nie patrzy siê na ceny tych cacek.
No i kliknij na medieval markt, link jest na górze stronki - tam te¿ jakie¶ pier¶cienie powinny byæ.
Pozdrawiam!
Nat
acha! jest jeszcze www.birkatraders.com - baaardzo sympatyczna bizuteria wikinska, rusów i bizantyñska - pierscienie rowniez
pozdrawiam
Kadlin
W koñcu w zakamarkach kompa znalaz³am takie cacko: http://www.museum-jewelry.dk/menu.us.html
jagoda
Witam.
Czy kto¶ z Szanownych Frehowiczów posiada mo¿e rysunek rozwiniêcia napisu z XII wiecznego pier¶cienia znalezionego na cmentarzysku przyklasztornym na O³binie?
Dziêki z góry
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.