Witam!
Mam pytanie - czy tarczka w takim kszta³cie jak w za³±czniku do tej wiadomo¶ci pasowa³aby na XIV wieczn± tunikê rycersk± (1 po³owa) ? Niepokoi mnie trochê te zaokr±glenie zamiast szpica . Szuka³em trochê po necie i jedyne co znalaz³em podobnego to tzw "tarcza hiszpañska" z XV wieku , z drugiej strony na wiki jest wzór podobny do tego na XIV wiek . Proszê bardzo o podpowied¼ .
Pozdrawiam
Amer
Chcesz maszynowo haftowan± tarczê naszywaæ na tunikê?
CYTAT(Robert Diabe³ @ 08:50 09.03.2011)
Chcesz maszynowo haftowan± tarczê naszywaæ na tunikê?
Jestem kompletnym ignorantem je¶li chodzi o szycie/wyszywanie czegokolwiek . Po czym poznaæ ¿e to haft maszynowy ?
Je¶li tak to siê nie¼le da³em sfrajerowaæ i to za kasê
W opisie zamówienia dok³adnie poda³em do czego to ma s³u¿yæ. Na odwrotnej stronie nie jest g³adka , jest pe³no nitek wiêc nic nie podejrzewa³em.
Zdjêcie nie jest za du¿e i widaæ tyle ile widaæ ale wygl±da to to na haft maszynowy.
Jakich rozmiarów jest ta tarcza?
szer 29 d³ 33 , na bank rêcznie wyszywana
No i siê wyja¶ni³o - rzeczywi¶cie rêcznie, teraz to widaæ.
Kszta³t tarczy mo¿e nie do koñca szczê¶liwy ale nie martwi³bym siê tym zbytnio.
Klasyfikacja kszta³tów tarczy i wielu innych aspektów sztuki heraldycznej to bardzo pó¼ny, zazwyczaj XIX-wieczny, wymys³.
Znajomy jednoro¿ec.
Dziêkujê za odpowied¼.
Robiony na podstawie tego herbu , zawsze mia³em ochotê na co¶ takiego , mo¿e kiedy¶ bêdê móg³ pozwoliæ sobie na tarczê z takim malowaniem jak na Pana stronie .
Nie stresuj siê specjalnie tym zaokr±gleniem dolnej krawêdzi, herby te¿ siê pojawia³y w takim ujêciu.
Na poparcie rozmazane zdjêcie herbów gryf z kafli z Gniezna/Jankowa Dolnego (nie pamiêtam dok³adnie teraz które stanowisko) z XV wieku.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.