Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Auf Heller und Barde -Arnstorf Dolna Bawaria
> Inne > Kalendarium 2011
belaiza
wiecej TUTAJ
Festyn odbywa sie w rocznice nadania praw targowych w 1419 r przez Herzoga Heinricha
den Reichen von Niederbayern-Landshut.

TUTAJ jest galeria z ostatniego festynu 4 lata temu
a TUTAJ jeszcze jedna

Józef
Jakby nie patrzeæ , z zach.pomorskiego 1000 kilometrów . bigsmile2.gif
Dwana¶cie godzin w aucie w jedn± stronê. Wiesz przypadkiem co organizatorzy maj± do zaoferowania ?
pozdrawiam
belaiza
CYTAT(Józef @ 19:49 09.03.2011) *
Jakby nie patrzeæ , z zach.pomorskiego 1000 kilometrów . bigsmile2.gif
Dwana¶cie godzin w aucie w jedn± stronê. Wiesz przypadkiem co organizatorzy maj± do zaoferowania ?
pozdrawiam

wiem smile.gif
trzy dni wspanialej zabawy. Bedzie turniej rycerski, koncerty, wyrsztaty dla dzieci, przemarsz grup, wystepy grup (tance, muzyka, piesni i moze tez teatr) pyszne jedzonko i piwko z miejscowego browaru. I wiele wiele wiecej. Na pewno bedzie kilkanascie roznych sredniowiecznych grup z okolic.
A ja bede sprzedawac bilety smile.gif no i w przemarszu tez bede szla z moim sportowym klubem bedztiemy przedstawiac scenke ukarania jakiegos rzezimieszka.

Niestety w sobote splonela czesc eksponatow ale mam nadzieje, ze uda sie wszystko do czerca od nowa przygotowac i bedzie znow super
Chaos666
Witam!

Trochê mroczna ta impreza shocked.gif a 1000km to oko³o 300 z³ w jedna stronê, wiêc pewnie za free to nikt siê nie pofatyguje :/

Pozdro
Chaos
£azarz
CYTAT(belaiza @ 19:26 16.03.2011) *
A ja bede sprzedawac bilety smile.gif

Salve Fratres!

Przewidywany jest zwrot kosztów dojazdu? Wy¿ywienie? Nagrody w turnieju?

Pozdrawiam Grzegorz
belaiza
ale ja zapraszam turystycznie, jak ktos przypadkiem w poblizu bedzie smile.gif
a czy mroczna hmm po 22 zaczyna byc u nas ciemno ;)

ewentualnie moge kogos przenocowac.
No i Bawarie warto zobaczyc
Józef
CYTAT(belaiza @ 20:27 16.03.2011) *

Ale , to w takim wypadku powinna¶ na wstêpie napisaæ ¿e :
"bilety na koncerty i turnieje rycerskie zamawiaæ mo¿na meilem lub telefonicznie od kwietnia"
Wiêcej mi siê nie chcia³o czytaæ .

Dobrze by takie rzeczy ludzie wiedzieli.

pozdrawiam

Chaos666
Witam!

CYTAT(belaiza @ 20:27 16.03.2011) *

To kole¿anka chyba pomyli³a fora ;) taaak, przypadkiem akurat w tym roku Grunwald w Bawarii bêdzie siê odbywa³ wiêc wpadnie parê osób... helllooo shocked.gif

Pozdro
Chaos
belaiza
Na Bawarii to najwyzej Lanshuckie Wesele a nie Grunwald

to ja juz sie nie odzywam
Purvis
Belaiza, bez d±sów proszê ;)

Chaosowi chodzi³o o pokrywanie siê terminów Waszej imprezy z inscenizacj± Grunwu.
Chociaz niewykluczone, ¿e cze¶æ ludzi z prze³omu XIV/XV szuka jakiej¶ alternatywy dla Kuwety'11 po zesz³orocznych do¶wiadczeniach. Ale- z drugiej strony - ta odleg³o¶æ...
£azarz
Salve Fratres!

CYTAT(Purvis @ 21:20 16.03.2011) *
Chaosowi chodzi³o o pokrywanie siê terminów Waszej imprezy z inscenizacj± Grunwu.

Purvis - spójrz na daty - Czerwiec nie Lipiec wiêc ¶mia³o mo¿esz jechaæ bez obawy o utratê Grunwu.

CYTAT(belaiza @ 21:05 16.03.2011) *
to ja juz sie nie odzywam

Belaizo - do imprez w Niemczech mam blisko i jakie w wiêkszo¶ci s± sama wiesz. Zreszt± sama pisa³a¶ w temacie http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21...mp;#entry274962 :
"...U nas na kazdej imprezie sa handlarze, majacy cos dla pospolstwa (chinschyzna a´la sredniowiecze zazwyczaj marnej jakosci) i cos dla ludzi interesujacych sie sredniowieczem, cos blizszego oryginalowi..."

Reklamujesz imprezê - ¶wietnie, tylko ¿e je¿eli kto¶ z nas ma jechaæ te kilkaset kilometrów by zobaczyæ ... Sznaps und Eisbein w dziwno-¶redniowiecznym przybraniu to ... sama dopowiedz.

Wrzuæ foty z walk to mo¿e kto¶ siê skusi by bêd±c w pobli¿u zabraæ ze sob± blaszki. Choæ pamiêtam ¿e niemieccy odtwórcy niechêtnie wychodz± do walki przeciw "rycerstwu" po wschodniej stronie Odry.

Pozdrawiam Grzegorz
belaiza
przegladne moje archiwum sprzed 4 lat i cos wrzuce, a moze i nie wrzuce, bo mi sie jeszcze nigdy nie udalo tu wstawic fotki, nie wiem dlaczego nie potrafie tego zrobic. No coz sprobuje. A moze mi ktos pomoze i wysle instrukcje na PW

Co mi sie w tej imprezie podoba to to, ze organizowana jest w malym miasteczku i bardzo duzo mieszkancow wspolpracuje przy jej organizacji. Wszystkie chyba kluby zwiazki i stowarzyszenia. Ja naleze do klubu lekkiej atletyki i wspolnie robimy scenke. Ponadto sprzedajemy piwo i smakolyki a to co zarobimy idzie na dzialalnosc klubu. Organizowane sa warsztaty dla zaiteresowanych mieszkancow i ludzie szyja sobie stroje i wiele wspolnych przedsiewziec jednoczy mieszkancow by impreza byla udana. Nie jest perfekcyjna ale dla mnie ciekawa. Nawet Tureccy mieszkancy angazuja sie w ta impreze, co jest godne podkreslenia, bo oni nigdy w niczym nie biora udzialu. Ida w paradzie i maja swoje stoisko.
Centrum miasta zmienia sie w sredniowieczne miasteczko, znaki drogowe znikaja, ulice wysypane sa sloma..
Ostanio nasza sprzataczka pokazywala mi album ze zedjeciami i wycinkami z prasy i widac, ze ta kobieta zyje tymi imprezami, ze to dla niej wazne.
Purviz slusznie Lazarz zauwazyl, ze Grunwald to chyba troche pozniej o ile ja dobrze z histori pamietam.
No i ja nikogo nie zmuszam, by rezygnowal z czegos by zobaczyc festyn w Arnstorf. Zapraszam tylko smile.gif

No i ja nie bylam nigdy na rzadnej imprezie historycznej poza Warmatowicami w Pl.
Chaos666
Witam!

Btw. odno¶nie Grunwaldu dla niezorientowanych, to mia³a byæ tzw. wrzuta bum.gif belaiza, widaæ ¿e dobra z Ciebie kobieta, jednak mamy w Polsce dziesi±tki podobnych imprez, dziesiêæ razy bli¿ej. Poczytaj sobie opisy imprez w Kalendarium, to wyczujesz jak± maj± konwencje i standardy. Na pewno plusem jest fakt ¿e ca³e miasteczko jak mówisz, zmienia siê w stylizowane historycznie. Jednakowo¿ jest to w ch... za ma³o ¿eby telepaæ siê taki hektar.

P.S. Jak jest przewidywana bojówka, to wrzuæ ile za pierwsze miejsce, to pewnie znajd± siê chêtni :D

Pozdro
Chaos
belaiza
no dobra koniec reklamy smile.gif
Ale no wiecie u nas nie tylko festyn. Na sam festyn to ja bym sie nie telepala tyle km i jak widac wybieram sie na jakis do Pl i wybrac nie moge, bo zawsze kiedy mam urlop nie ma nic ciekawego w okolicy wokolicy w ktora jade.
Ale u nas sa Alpy i inne gory, Monachium i inne ciekawe miasta z muzeami, caly stos zamkow i palacow. I tyle rzeczy do obejrzenia, ze kazdy znajdzie cos co lubi.
A nie napisze ile rodzajow piwa ;) prawie kazde miasteczko ma swoj maly browar.
Purvis
O krucafix, dwa razy sprawdza³em i widzia³em lipiec. Wielki sorensen za zamieszanie.
ua
CYTAT(belaiza @ 17:19 17.03.2011) *
Ale u nas sa Alpy i inne gory, Monachium i inne ciekawe miasta z muzeami, caly stos zamkow i palacow. I tyle rzeczy do obejrzenia, ze kazdy znajdzie cos co lubi.
A nie napisze ile rodzajow piwa ;) prawie kazde miasteczko ma swoj maly browar.

u nas s± te¿ zamki, piwa i góry ale mamy jedn± rzecz która w niemcach jest ewenementem na skale regionu ³adne dziewczyny smile.gif a jak jaka¶ w DE jest ³adna to mówi po polsku:)

tematy turystyczny nie historyczny
£azarz
Salve Fratres!

Ada¶ko nie tylko po polsku ale te¿ po rosyjsku, bia³orusku itp. smile.gif smile.gif smile.gif

£adn± Niemkê to znajdziesz tylko w filmach Beate Uhse smile.gif

Belaizo mo¿e nie w ka¿dym Polskim mie¶cie jest browar ale uwierz mi ¿e za to bimbrownie to mamy nawet w ka¿dej dzielnicy i ¿adne piwo nie zast±pi szklanicy dobrego samogonu szczególnie rano na kaca bigsmile2.gif

Pozdrawiam Grzegorz
belaiza
a co do ladnych dziewczyn to znam ladne Bawarki. Z niemieckiego rodu najladniejsze sa Bawarki. Kiedys wracajac do domu zatrzymalismy sie w Saksonii na obiad i jak zaczelismy szukac ladnej kobiety nie znalezmy zadnej w dosci duzej restauracji. Po kilku godzinach wyladowalismy w Bawarii i jakze inne piekne kobiety siedzialy przy sasiednich stolikach. Pewnie, ze jakis pasztet sie i tu zdarzy ale ja twierdze, ze Bawarki sa ladne.

Ogolnie mowiac to Bawarzy mowia na reszte niemszczyzny Preusen i kazdy przezwoity Bawar ma przy swoich skorzanych krotkich spodniach nozyk, ktory sie nazywa Preusenspalter ;) od Dunaju w dol jest Bayern a w gore Preusen.

£ukasz P³aza
Tak przypadkiem tu zajrza³em i szlag mnie trafia - Chaos666 wybierasz siê na ten turniej czy po prostu lubisz sobie podnie¶æ "morale" opitalaj±c kogo¶ publicznie?? anger.gif Dziewczyna wrzuci³a temat o imprezie, napisa³a mniej wiêcej co i jak, bêdzie kto¶ mia³ chêæ przyjedzie, nie bêdzie mia³ - nie przyjedzie i koniec. A ty siê bulwersujesz ¿e za ma³o ci proponuj± i ¿e ci siê nie op³aca. To super, przecie¿ nikt ciê nie zmusza ¿eby¶ tam jecha³, tylko po kiego rugasz kogo¶ w temacie kompletnie ciê nie interesuj±cym? W³a¶nie przez takie zachowania to forum wygl±da jak wygl±da.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.