Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Topory obosieczne
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
JakubZS±cza
Witam szukam informacji o toporach obosiecznych. Interesuje mnie kwestia XIVw . Odtwarzam hiszpana/kataloñczyka du¿o jest rycin przedstawiaj±cych takie topory ale nie widzialem ich nigdy w u¿yciu . Widzialem tez rozne ksztalty ostrza i chcialbym sie dowiedziec jakie byly najpopularniejsze w tym okresie.

Z góry dziekuje

Kuba
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Szuka³e¶ tutaj?
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=25...60&start=60
Wojciech Radzki
CYTAT(JakubZS±cza @ 15:07 27.02.2011) *
Witam szukam informacji o toporach obosiecznych. Interesuje mnie kwestia XIVw . Odtwarzam hiszpana/kataloñczyka du¿o jest rycin przedstawiaj±cych takie topory ale nie widzialem ich nigdy w u¿yciu . Widzialem tez rozne ksztalty ostrza i chcialbym sie dowiedziec jakie byly najpopularniejsze w tym okresie.

Z tego co kojarzê, to takie topory nie wystêpowa³y w interesuj±cym Ciê okresie ;)
Mo¿esz podes³aæ link to jakiej¶ ryciny, o której wspomnia³e¶?
Poczytaj link od Bryana. ;)
JakubZS±cza
Prosze oto te ryciny. Sa prawdopodobnie z kilku roznych wiekow ale chodzi mi o to czy byly wogule urzywane bo z tego co slyszalem od kilku osob to tylko wytwory fantasty ale ja mam nadzieje ze byly w uzytku w 14 w
Hako
Nie chcê uchodziæ z czepialskiego ale z twoich ilustracji wynika, ¿e przedstawiaj± one raczej m³oty bojowe. U¿ywa³a ich szczególnie chêtnie jazda - konni na przestrzeni conajmniej od XII do XVI wieku.
Tylko na tej poni¿szej ilustracji widaæ co¶ co mo¿e byæ toporem obosiecznym. I przyznam siê, ¿e jest to pierwsze graficzne przedstawienie takiego topora jakie widzê. Widoczny drugi od lewej wojownik pos³uguje siê dzirytami b±d¼ sulicami co wydaje siê wskazywaæ na wschodnie pochodzenie tej ilustracji. wydatowaæ to jednak niezwykle trudno z uwagi na brak szczegó³ow stroju.
£ukasz P³aza
Te ryciny to taka frehowa czapka niewidka - kiedy siê pojawiaj± to wszyscy nabieraj± wody w usta. Wtedy mo¿na odczekaæ z pó³ roku i ju¿ nikt nie pamiêta o takim brzydkim wy³omie w podstawach bronioznastwa bigsmile2.gif (topory obusieczne tak jak rogate he³my to symbol "mroku" bigsmile2.gif )
Dwie pierwsze rycinki to o ile pamiêtam wiek XII - ma³o u nas popularny w odtwórstwie no i raczej nic co oni maj± nie nadaje siê na wiek XIV. Co nie zmienia faktu ¿e mnie to wygl±da na topory obusieczne dunno.gif
Trzecia s³abo widoczna ale to chyba jaki¶ przerys - kto¶ co¶ wie na jej temat?
Ostatnia to w³oska scena pasyjna, inspirowana sztuk± bizantyjsk±, w dodatku drugi plan - ciê¿ka sprawa bo niby jest, ale to mo¿e byæ szyderstwo albo wymys³.
JakubZS±cza
wreszcie jakies wyjasnienie. Poptalem sie tu i tam i dowiedzialem sie tylko tegoze mykenczycy w starozytnosci uzywali takich siekierek. zdecydowalemsie jednak na zakup zwyklegotoporka wiec nie mam juz nic do powiedzenia.

Jakby jednak ktos mial jakies inne info prosze kontynuowac temat
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.