Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Templariusze-ilustracja
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Grafika, makiety, prezentacje multimedialne
Lacedemon
Witam,

Otwieram nastêpny temat z nadziej± wszelkiej pomocy.

Ma byæ to ilustracja przedstawiaj±ca Templariuszy z II-ej po³owy XIII w. Na pude³ku powinna wiêc widnieæ jazda templariuszy, najlepiej w ataku.

£azarz ju¿ zd±¿y³ przes³aæ mi obszerne fragmenty ksi±¿ki o obronie Akki. Za co mu bardzo dziêkujê.

Tu zamieszczam tekst na bazie którego bêdê chcia³ skonstruowaæ ilustracjê:

15 maja na resztki Wie¿y Henryka II ruszy³y do boju lekkie tarany oraz drabiny wspierana piechot± mameluków. Atakuj±cy po opanowaniu resztek wie¿y wdarli siê do miêdzymurza i tam okaza³o siê, jak± pu³apka jest te umocnienie. Na atakuj±cych posypa³ siê grad strza³, kamieni oraz wrz±ca smo³a. Mamlelucy nie mieli gdzie siê skryæ w korytarzu pomiêdzy murami, ale najgorsze by³o dopiero przed nimi r11; konnica Templariuszy wsparta Zakonem ¶w. £azarza oraz Zakonem ¶w. Jana ruszy³a na nich zbieraj±c krwawe ¿niwo. St³oczeni, pozbawieni d³ugiej broni nie mog±c siê wycofaæ lub przegrupowaæ zostali wybici. Wspania³ym mêstwem wykaza³ siê podczas szar¿y marsza³ek Zakonu ¶w. Jana Mateusz z Clermont. Kolejny atak zosta³ odparty, lecz pomimo prowizorycznych napraw umocnieñ m.in. zasypuj±c wyrwy w murach balami drzewa oraz kamieniami obroñcy coraz bole¶niej odczuwali brak tak wa¿nych punktów obrony jak Barbakan Króla Hugona oraz Wie¿y Henryka II.

Pope³ni³em ju¿ pierwszy szkic, ale niestety wcze¶niej, wiêc jest on ju¿ nieaktualny!
Na szkicu uwidoczniony jest zarys kompozycyjny wypadu, ale niestety mo¿liwy tylko w nocy, a noc raczej odpada. To tylko szkic, wiêc nie czepiaæ siê detali-proszê!

Teraz chcia³bym skoncentrowaæ siê na szar¿y miêdzy murami.

Wszelka pomoc z Waszej strony mile widziana!
PS" Np. nie wiem, jak wygl±da³y mury wewnêtrzne itp."

Z góry dziêkujê i pozdrawiam.
Mariusz
£azarz
Salve Fratres!

Mariusz, Twoja praca zbytnio przypomina ilustracjê z Osprey - Warrior 091 - Knight Templar 1120-1312 ale i tak robi wra¿enie.

Odno¶nie sceny walki w miêdzymurzu - pamiêtaj obecna Akka jak i jej mury niewiele maj± wspólnego z murami Akki z 1291 roku. Jak pisze Abu al-Muhasina:
"...Potem na jego (su³tana) rozkaz zburzono miasto Akkê i zrównano z ziemi±..."
Koniec Królestwa Akki opisuje te¿ Abu al-Faid:
"... Po zdobyciu Akki Bóg nape³ni³ przera¿eniem serca Franków, którzy pozostali na wybrze¿u syryjskim. Wycofali siê wiêc pospiesznie z Sajdy, Bejrutu, Tyru i wszystkich innych miast. Su³tan dozna³ takiego szczê¶cia od losu, jakiego nie do¶wiadczy³ nikt inny, podbi³ bez trudu wszystkie te miejscowo¶ci i kaza³ je zburzyæ. Dziêki tym podbojom wszystkie przybrze¿ne ziemie powróci³y w ca³o¶ci do muzu³manów, czego siê nie spodziewano. Tym razem Frankowie, którzy niegdy¶ znajdowali siê o krok od zdobycia Damaszku, Egiptu i wielu innych krain, zostali wypêdzeni z ca³ej Syrii i strefy wybrze¿a. Spraw Bo¿e, aby ich noga nigdy wiêcej tu nie stanê³a!"

Ciê¿ko bêdzie odtworzyæ te mury.

Z dawnej Akki na powierzchni pozosta³y resztki Wie¿y Much. Reszta jak np. "Tunel Templariuszy" jest od ziemi±.

Pozdrawiam Grzegorz
£azarz
Osprey - Warrior 091 - Knight Templar 1120-1312
Lacedemon
Salve Fratres!

Pozwolisz, ¿e bêdê siê pos³ugiwa³ tym samym powitaniem smile.gif

Wydaje mi siê, ¿e ten szkic przypomina ilustracjê z Osprey jedynie tematyk± ;) Wola³bym, aby jej nie przypomina³a, a tym bardziej zbytnio. :D

Teraz pytanie najwa¿niejsze! Jak naprawdê wygl±da³ kropierz konia templariusza?Wyczyta³em, ¿e czerñ by³a jednak u góry, a nie, jak na tej rycinie z Osprey u do³u.
Nie potwierdza tego zdjêcie fresków, które zamieszczam na dole.
To dla mnie bardzo wa¿ne smile.gif

cyt: Odno¶nie sceny walki w miêdzymurzu - pamiêtaj obecna Akka jak i jej mury niewiele maj± wspólnego z murami Akki z 1291 roku.

O tym ju¿ wiem doskonale. pozwoli³em siê wg³êbiæ w literaturê, któr± mi podes³a³e¶. W lekkim stopniu bêdê siê jedynie sugerowa³ zarysem granic murów -choæ nie do koñca- oraz pi X oko rze¼b± terenu.

Miasto wtedy liczy³o oko³o 40 000 mieszkañców. To sporo. Zakony têtni³y rozkwitem, a ich siedziby, ¶wi±tynie, magazyny, stajnie etc. wype³nia³y wielk± czê¶æ miasta. Zatem muszê przypu¶ciæ, ¿e by³o to potê¿nie obwarowane spore miasto portowe, zajmuj±ce siê handlem.
Musia³o robiæ wra¿enie.

Dotychczas najlepiej zachowan± twierdz± jest Crac des Chevaliers i w³a¶nie na jego architekturze chcê oprzeæ swe dociekania- jak tam mog³o byæ.
Za³±czam miêdzymurze.

Na razie, to na tyle.

£azarz! Dziêki za dobry materia³. Wykorzystam smile.gif
Znicz
Pewnie to masz – ale na wszelki wypadek kropierze Templariuszy z San Bevignate w kolorze.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

I z Objawienia ¶w. Jana – z XIV w.

Pozdrawiam Znicz
£azarz
Save Fratres!

Marcinie, d³ugo rozmawia³em z Olgierdem Stolarskim oraz Marianem Ma³eckim (ludzie zwi±zani z Zakonami wiedz± o kogo chodzi) na temat zastosowania kropierzy przez Zakon ¦wi±tyni. Prawdopodobnie freski które wrzuci³ Znicz jest to jedna ikonografia jaka istnieje. Pochodzi z ko¶cio³a San Bevignate w Perugii. Zwróæ uwagê na kolorystykê! Bia³y kolor na górze.
http://www.templariusze.org/varia/san_bevignate_perugia.jpg

1. Symbolika Zakonu [url="http://www.templariusze.org/symbolika.php?tytul=Symbolika%20i%20insygnia%20templariuszy"]http://www.templariusze.org/symbolika.php?...%20templariuszy

2. Regu³a Zakonu http://www.templariusze.org/regula2.php#prolog
3. Najs³ynniejszy symbol http://alehistoria.blox.pl/resource/templariusze_x.jpg
4. Konnica Zakonu http://www.maat.it/Immagini/Immagini%20tem...e-cavalieri.jpg
5. Zdjêcia ko¶cio³a San Bevignate w Perugii http://flickriver.com/groups/489843@N20/pool/interesting/
6. Model wzorowany na fresku z San Bevignate http://img.photobucket.com/albums/v175/Art...wa/54-522_1.jpg
7. Freski w kaplicy Templariuszy Cressac en Charente:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...75/Cressac4.JPG
http://www.jedecouvrelafrance.com/f-2338.c...le-cressac.html
http://www.flickr.com/photos/renzodionigi/4013037870/

Marcin, je¿eli cos jeszcze znajdê to wrzucê na forum.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. Znicz - ten fresk nie przedstawia Templariuszy http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...st&id=21611
brat grucha:)
Jakby siê zastanowiæ nad barwami w zakonie. Wiadomo, ¿e czarny i bia³y, ale w jakiej formie? Wiemy tylko tyle co mo¿na wyczytaæ na znikomych ¼ród³ach. Pomijam kwestê krzy¿a. Bior±c pod uwagê zwyczaje oznaczeñ popularne po¶ród ¶wieckiego rycerstwa, mo¿e warto rozwa¿yæ mo¿liwo¶æ wielu opcji stosowania czerni i bieli? Mam tu na my¶li kombinacje w pasy i inne stosowane w epoce kombinacje. Mo¿e co komandoria, co inny region wystêpowania te oznaczenia mog³y siê ró¿niæ miêdzy sob±. Co o tym my¶licie? Uwa¿am, ¿e takie my¶lenie jest prawdopodobne.
£azarz
Salve Fratres!

Zakony to jednostki wojskowe. Komandorie czy te¿ komturie owszem ulega³y wp³ywom miejscowym ale nie na tyle by stosowaæ pasy lub inne wzory. Ujednolicenie by³o tym co cechowa³o zakony w XII-XIII wieku. Dopiero od XXV XV wieku zaczyna siê szybko postêpuj±ce ze¶wiecenie ale to ju¿ inny kawa³ historii.

Pozdrawiam Grzegorz
Robert Diabe³
Witam

Pozwolê sobie na uwagê odno¶cie ¼róde³ zamieszczonych przez £azarza, mianowicie

4. Konnica Zakonu http://www.maat.it/Immagini/Immagini%20tem...e-cavalieri.jpg

mamy tutaj wizerunek ¶w Jerzego nie rycerza zakonnego.
Przedstawienie pochodzi z mapy Jerozolimy datowanej na ok 1200 rok. Na wysoko¶ci g³owy je¼d¼ca widoczny jest napis "ScS Georgus"
Analizowali¶my razem z eRe dok³adnie opisy umieszczone na mapie gdy j± kopiowa³em.
Indar
Link niestety nie dzia³a.
Viator
A nie pro¶ciej wkleiæ obrazek? Zw³aszcza taki ma³y. Nauczmy siê tego wreszcie. Przynajmniej nie zniknie za jaki¶ czas jak link zmieni±.

Pozdrawiam!
A./V.
Lacedemon
W du¿ej mierze zgadzam siê z Bratem Gruch± smile.gif Innymi s³owy- Nie róbmy z temlariuszy armii klonów ! smile.gif , tak jak to widaæ na przyk³adzie Osprey - Warrior 091 - Knight Templar 1120-1312

To przedstawienie jest mniej wiarygodne od wersji zró¿nicowania ich wizerunków.
My¶lê, ¿e najlepiej bêdzie, gdy znajdziemy z³oty ¶rodek, czyli jakie¶ lekkie ró¿nice byæ powinny, ale zrobione z wyczuciem. Spajaæ ich ma ubóstwo ( skromno¶æ, oszczêdno¶æ) , biel i czerñ wraz z czerwonym krzy¿em, Pan Romuald Gizowski piêknie uj±³ fenomen templariuszy http://www.templariusze.org/beaucent.php -bardzo dobry tekst!
beaucent- stosunek bieli do czerni 3:1

Znicz, dziêki za kolor.
Faktycznie biel na górze kropierza wydaje siê bardziej racjonalna w tamtejszych warunkach klimatycznych, jak równie¿ czerñ na dole kropierza, który brudzi siê bardzo.
Po przeczytaniu regu³y jestem zdziwiony, jak wielki nacisk ci panowie k³adli na higienê w ka¿dej jej postaci. Na pewno przek³ada siê to na ich wizerunek, czysto¶æ ubioru, szczególnie bieli.
W ogóle jestem oszo³omiony regu³± zakonn±. Ona wywraca do góry nogami panuj±ce dotychczas , a szczególnie obala be³kot medialny, opinie na temat zakonów i ówczesnej kultury.

Robert Diabe³,
Faktycznie krzy¿ ¦wiêtego Jerzego do tej pory jest symbolem Angoli i mo¿na templariusza pomyliæ z angielsk± jazd±. Tym bardziej, ¿e pojawi³ siê w³a¶nie na terenie i w czasie krucjat.
¦miem przypuszczaæ, ¿e st±d wzi±³ siê mylny wizerunek templariusza ca³ego w bieli.

Dodajê materia³y innych interpretacji.

Czas do pracy,
Mariusz

Popieram wypowied¼, ¿e nie mo¿na robiæ z zakonu armii klonów. Jaki¶ czas temu czyta³em ksi±¿ê pt. "Templariusze" francuskiej badaczki Regine Pernoud. Bardzo podoba mi siê opis poszczególnych osób w zakonie. Opisana zosta³a osoba która zajmowa³a siê w poszczególnej komandorii ubieraniem zakonników, osoba ta rozdziela³a rzeczy i dawa³a ka¿demu po równo. Osoba ta zajmowa³a siê szeroko rozumian± organizacj± nazwa³bym "magazynu". Logicznie my¶l±c w ka¿dym innym regionie mog³a taka osoba ró¿nie ta funkcjê pe³niæ. W koñcu nie by³o szkoleñ czy kursów jak dzi¶. Moim zdaniem musia³y byæ jakie¶ ró¿nice, których nie da³o siê unikn±æ. Dostêp do materia³u równie¿ móg³ byæ kompletnie zró¿nicowany.
Reset
Doda³ bym jeszcze jedno ¼ród³o http://i400.photobucket.com/albums/pp85/Re...sze/baucent.gif

Tak mniej wiêcej w tym okresie wygl±da³ baucent którego dzier¿y³ seneszal http://i400.photobucket.com/albums/pp85/Re...ent_wymiary.jpg

Czo³o w natarciu stanowili Bracia rycerze jako ciê¿ka jazda w kolczugach i najczê¶ciej he³mach garnczkowych na styl niemiecki i francuski (nie wykluczone, ¿e równie¿ kapalinach i normanach) z tarczami trójk±tnymi i w³óczniami uzbrojeni w miecz i sztylet oraz (m³ot turecki ?) ubrani w bia³y surkot bojowy z naszytym czerwonym krzy¿em(wielko¶ci d³oni).
Za nimi jako oddzia³y pomocnicze serwienci jako wiekszo¶æ! l¿ejsza jazda albo piechota uzbrojeni s³abiej ubrani na czarno z czerwonym krzy¿em czêsto wspó³dzia³ali z turkopolami.
Jako oddzia³y zwiadowcze turkopole lekka jazda na styl turecki uzbrojeni w ³uki najczê¶ciej rekrutowali siê z turków seld¿uckich oraz rodzin mieszanych nawróconych na chrze¶cijañstwo albo walcz±cych tylko dla pieniêdzy najemników.

W boju brali udzia³ Bracia rycerze , bracia pomocniczy których by³a znaczna wiêkszo¶æ (serwients), bracia ¿onaci , turkopole - wiêc mog³o byæ kolorowo.
Ps mo¿e kto¶ ma wiêkszego tego seneszala uciekaj±cego z chronica maiora ?
Lacedemon
To z Bratem Gruch± zgadzamy siê w 100%

Teraz mam pytanie do Sir Reset'a.
Czy w tych ciasnych traktach, "uliczkach" miêdzy murami sprawdza³y siê kopie? Ja ju¿ zacz±³em rysowaæ rycerzy dzier¿±cych miecze uniesione do ciêcia. Zale¿y mi na dynamice. W³ócznie tego efektu mi nie dadz±.
Tego seneszala mam, nawet chcia³em tu dorzuciæ. Za te proporcje baucent'a wielce dziêkujê! Rozwia³e¶ moje w±tpliwo¶ci. Czo³o robiê w garnkach. Natomiast reszta z ty³u to "serwients" i bêdzie ciekawie.

Serdecznie dziêkujê za pomoc. Mo¿e dzi¶ jeszcze poka¿ê, co ju¿ jest. lepiej poprawiaæ na pocz±tku :D

edit: Czy tarcze mogli mieæ narzucone na plecy?
Reset
W 13 wieku dopiero upowszechnia³y siê kopie nie mam pewno¶ci jak to wygl±da³o w 1290 r ewoluowa³y w³a¶nie z w³óczni mo¿e taki wizerunek jak na poprzedniej ilustracji z Zakonem Szpitala Naj¶wiêtszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie by³by w³a¶ciwy.
W ciasnych uliczkach to raczej miecz, tasak, m³ot turecki.
Jazda wozi³a tarcze zarzucone na plecy ale czy w boju? to chyba w trudnych sytuacjach...
Aha nie walczyli raczej w p³aszczach...
Walka w p³aszczach z góry odpada, bo przeszkadzaj±. Warto zauwa¿yæ, ¿e by³ to bardzo bogaty zakon i stosunkowo nowocze¶nie i dobrze uzbrojony, na pewno u¿ywano wiele broni zale¿nie od sytuacji. Mo¿na podej¶æ do tego na zasadzie: dotrzeæ co by³o u¿ywane w tych latach i dopasowaæ do sytuacji. Nawet bez konkretnych ¼róde³, moim zdaniem bêdzie to poprawna interpretacja. U¿ywano tego co by³o najskuteczniejsze...
£azarz
CYTAT(Lacedemon @ 17:59 24.02.2011) *
Czy w tych ciasnych traktach, "uliczkach" miêdzy murami sprawdza³y siê kopie?
Czy tarcze mogli mieæ narzucone na plecy?

Salve Fratres!

Marcinie, tak jak pisano wy¿ej - o kopiach zapomnij. Skup siê na w³óczniach oraz mieczach. Tarcze na plecach OK ale nie rób z tego regu³y. Pamiêtajmy tez o najwa¿niejszym pierwsza szar¿a nast±pi³a w 40 dniu obrony. Obrony z wielokrotnie liczniejszym przeciwnikiem. Stan i morale obroñców nie s± takie same jak na pocz±tku. 8 maja zniszczono najwa¿niejszy punkt obrony murów zewnêtrznych czyli Barbakan Króla Hugona oraz zawali³y siê na skutek podkopów Wie¿e Angielska i Hrabiny Blois. Zniszczeniu uleg³y te¿ zewnêtrzne czê¶ci murów przy bramie ¶w. Antoniego i Wie¿y ¶w. Miko³aja. Zniszczenie tych punktów oznacza³ koniec marzeñ o skutecznej obronie miasta.

Pod koniec XIII wieku losy Akki jak i resztki królestwa nie mia³y ju¿ takiego znaczenia dla ówczesnej europy jak podczas pierwszych krucjat. Brak posi³ków (nie licz±c 40 statków na których przyby³ z Cypru król Henryk wraz z setk± konnych oraz dwoma tysi±cami piechoty) spowodowa³y przymus wielogodzinnych walk przez ka¿dego z obroñców.

Moja wizja szar¿y to mix. braci zakonnych wspieranych przez ¶wieckich obroñców. Uzbrojenie g³ównie w broñ krótk± czyli miecze oraz w³ócznie. Szar¿a niszczy³a atakuj±cych przede wszystkim swoim impetem pocz±tkowego uderzenia. Po rozbiciu szyku zaczyna³a siê rze¼. Przejd¼my do ubioru. He³my garnczkowe ... niekoniecznie dla wszystkich. Pamiêtaj, ¿e w tym ataku konni walczyli z piechot± która dopiero pierwszy raz przedar³a siê przez mury. Wyspecjalizowane formacje do walki z konnic± zosta³y rzucone dopiero nastêpnego dnia po krwawej nauczce. Tuniki da³bym poszarpane splamione walk±.

Najpro¶ciej bêdzie jak przybli¿ê fragment obrony opisuj±cy pierwsz± szar¿ê:
"... do boju lekkie tarany oraz drabiny wspierana piechot± mameluków. Atakuj±cy po opanowaniu resztek wie¿y wdarli siê do miêdzymurza i tam okaza³o siê, jak± pu³apka jest te umocnienie. Na atakuj±cych posypa³ siê grad strza³, kamieni oraz wrz±ca smo³a. Mamlelucy nie mieli gdzie siê skryæ w korytarzu pomiêdzy murami, ale najgorsze by³o dopiero przed nimi, konnica..."

Pozdrawiam Grzegorz

ps. Robercie masz racjê - to ¶w. Jerzy, pozdrów Ere. Mam nadziejê ¿e bêdziecie na Legnicy lub Czersku
£azarz
Salve Fratres!

Marcinie w za³±czniku mapa. Zniszczona brama ¶w. Antoniego na mapie znajduje siê przy cyfrze 22. Nacieraj±cy musieli po wdarciu siê przez wy³om skierowaæ siê ku morzu czyli w prawo. Prawdopodobnie chcieli przebiæ siê do dzielnicy Montmusart. W za³±cznikach mapy.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. Zajrzyj na stronê http://pages.usherbrooke.ca/croisades/big_...es.htm#chateaux
Donki
Co to jest m³ot turecki?
£azarz
Salve Fratres!

Od Ola przed chwil± otrzyma³em link do strony z opisami fresków w ko¶ciele San Bevignate
http://www.ktucitywalks.co.uk/169.html

Pozdrawiam Grzegorz
Lacedemon
Witam,

To jest 60% pracy. Nie skoñczona!!! Wielu rzeczy brakuje! Wrzucam bo mogê jeszcze robiæ zmiany.

Odpowiem wszystkim pó¼niej. Teraz lecê do dziecka, bo mi p³acze.

Dziêki za materia³y!!!!!!!!!!!!!!!! Bardzo pomog³y.
Indar
£adne.
Ten Joannita z tym mieczem nad g³ow± - koniecznie "dorób" zbrocze. I czemu on wygl±da jakby chcia³ waln±æ tego z lewej?
Nie jestem pewien czy taki mix ró¿nych zakonnych w jednej szar¿y obok siebie by³ mo¿liwy, chyba to ma³o realne. Widowiskowe, ale chyba lepiej zostawiæ jeden zakon.
Ten z prawej - to frygijka, jaki¶ norman z mask±? Tak wygl±da, ale w ka¿dym razie trochê nie pasuje - lepiej gara daæ.
Jak zdrowie? smile.gif
Brat Krzysiek
Lepiej daæ wszystkim pó¼niejsz± formê garnczkowego smile.gif He³my: ³azarza, templariusza w ¶rodku (na drugim planie) i ostatniego templariusza po prawej nie pasuj± za bardzo w datowanie smile.gif
£azarz
CYTAT(Indar @ 18:13 26.02.2011) *
Nie jestem pewien czy taki mix ró¿nych zakonnych w jednej szar¿y obok siebie by³ mo¿liwy, chyba to ma³o realne. Widowiskowe, ale chyba lepiej zostawiæ jeden zakon.

Salve Fratres!

Krzy¶ku,
W historii masz wiele przypadków gdzie Zakony ramie w ramiê walczy³y obok siebie - najs³ynniejsza bitwa pod Rogami Hittinu gdzie obok siebie mia³e¶ Templariuszy, Joannitów i £azarzy.
Akka to miejsce gdzie Zakony walczy³y przeciwko sobie (pamiêtny rok 1256 s³ynna "Wojna Pizañska"), Akka to te¿ miejsce gdzie Zakony ramiê w ramiê walczy³y z przeciwnikiem. Wracaj±c do sytuacji przedstawionej przez Marcina. Pamiêtajmy, ¿e Mamelucy wsparci oddzia³ami z Hamy zaatakowali miêdzymurze chroni±ce dzielnicê Montmusard czyli dzielnicê zarz±dzan± przez Zakon ¶w. £azarza który tam w³a¶nie mia³ swój Dom Zakonny. Podczas obrony Akki Zakon £azarza podporz±dkowany by³ Zakonowi ¦wi±tyni. Mamy wiêc ju¿ dwa Zakony które musia³y znale¶æ siê w s³ynnej szar¿y. Odno¶nie Zakonu ¶w. Jana, po pierwsze Zakon ten broni³ murów po prawej stronie od odcinka chronionego przez Templariuszy, po drugie zosta³ wspomniany w kronikach opisuj±cych s³ynn± szar¿ê:
"...Wspania³ym mêstwem wykaza³ siê podczas szar¿y marsza³ek Zakonu ¶w. Jana Mateusz z Clermont..."
Podczas szar¿y nastêpnego dnia tak tragicznej dla obroñców w skutkach ciê¿ko ranny zostaje Wielki Mistrz Zakonu ¶w. Jana:
"...Jan z Villiers, mistrz Zakonu ¶w. Jana, te¿ powa¿nie ranny, zosta³ wyniesiony na ty³y i tam opatrzony, dziêki czemu uratowa³ siê..."

Marcin, ogólne wra¿enie REWELACJA. Ma³e 2 ALE:
1. obni¿ trochê mury i daj ³uczników i kuszników na mury
2. Mury wewnêtrzne w Akkce nie mia³y wzmocnienia przeciw podkopom tak jak masz to pokazane na swojej ilustracji.

Pozdrawiam Grzegorz
Lacedemon
Witam,

To jeszcze nie koniec. Zajmie mi to 2-3 dni. Kompozycja raczej siê nie zmieni. Obni¿ony mur nie wygl±da imponuj±co, ale jest historycznie . He³my pozamienia³em.
Podziêkowania serdeczne dla Grzegorza za wspania³± pomoc. Chyba specjalnie dla ciebie dorobiê tych ³uczników poza programowo. Tak naprawdê to nawet nie wiem, czy przejd± u klienta lazarus i szpitalnik. Mieli byæ tylko templariusze. :D

Dziêkujê Wszystkim za dotychczasow± pomoc. Praca jeszcze trwa wiêc mogê dokonaæ zmian.
Jak kto¶ co¶ zauwa¿y, to bardzo proszê pisaæ.

Jak zwykle na nic czasu i muszê koñczyæ...,

Pozdrawiam wszystkich!
£azarz
Salve Fratres!

Marcinie, rewelacja. Obni¿one i poniszczone mury robi± naprawdê wra¿enie. Je¿eli u zamawiaj±cego nie przejdzie mix. zakonów to nic, my wiemy swoje, a jak to mówi± "Klient nasz Pan smile.gif ". Mam nadziejê ¿e bêdzie zadowolony.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. ilustracja do ksia¿ki, gry czy modelu? Chêtnie kupiê.
Lacedemon

Salve Fratres!

Piszê tak jw., bo swego czasu, a by³o to 4 lata temu zacz±³em bawiæ siê w templariusza :D W bractwie nie by³em, choæ zamiar jest ¿ywy. No i zd±¿y³em dorobiæ siê garnka, kolczugi, miecza..., a potem potomstwa i siê skoñczy³a zabawa w rycerza :D Nawet uczy³em siê je¼dziæ konno..., ah! zapa³ to by³ wielki. Takim to sentymentem darzê zakony rycerskie. Dlatego t± pracê robi siê z wielk± przyjemno¶ci±. Cz³ek chcia³by siê przenie¶æ w czasie, a takie malunki cz±stkowo daj± takie odczucie.., jak tam by³o? Nastêpne obrazeczki bêd± lepsze i mo¿e bardziej realne.
Ta praca jeszcze ewoluuje i mam nadziejê, ¿e bêdzie perfekt. Pozosta³y detale: poprawki ¶wiat³a ,rzêdy koñskie, jakie¶ za³amania i ¶wiat³a na kropierzach, kolczugi etc smile.gif

Co do zlecenia, to czekam na odpowied¼ klienta zanim wejdê w detal. podejrzewam, ¿e trzeba bêdzie naszego herosa przerobiæ na templariusza- ot takie ¿ycie. Na pewno w wolnej chwili pobawiê siê t± scen±, bo by³a to-chyba- ostatnia zwyciêska szar¿a Templariuszy, zakonów na Ziemi ¦wiêtej. ..., wiêc jest wa¿na... , W grudniu b.r. wydajê album. Znajdzie siê tam 140-150 moich ilustracji w³±cznie z t± skoñczon±. Zapraszam, wiêc w grudniu do empiku ;)
Ta ilustracja ma przeznaczenie na pude³ko modeli. Pojawi siê równie¿ w grudniu na rynku.
Ostateczn± wersjê zamieszczê tu niebawem bankowo.

Pozdrawiam,

Mam na imiê Mariusz, a nie Marcin ;)

Indar
CYTAT(Lacedemon @ 20:30 01.03.2011) *
Salve Fratres!

Piszê tak jw., bo swego czasu, a by³o to 4 lata temu zacz±³em bawiæ siê w templariusza :D W bractwie nie by³em, choæ zamiar jest ¿ywy. No i zd±¿y³em dorobiæ siê garnka, kolczugi, miecza..., a potem potomstwa i siê skoñczy³a zabawa w rycerza :D Nawet uczy³em siê je¼dziæ konno..., ah! zapa³ to by³ wielki.

Spokojnie, nic straconego. Potomstwo podro¶nie i bêdziesz zabiera³ ze sob±, jest tu wiele osób je¿dz±cych rodzinnie po imprezach.
Bêdê Ciê gor±co namawia³ na zabawê, od ¶rodka wygl±da to jeszcze lepiej ni¿ z zewn±trz.
Lacedemon
Mój ma³y ro¶nie, jak na dro¿d¿ach. Ju¿ he³m podnosi, wiêc jest na dobrej drodze. Jednym z pierwszych s³ów jakich siê nauczy³ wypowiadaæ, to "rycerze" :D
Ja jeno liczê , ¿e siê wreszcie od roboty uwolniê, bo siedzê w domu i oram te ilustracje po 14 godzin na dobê. Co, prawda zawsze mogê robiæ s-f i fantasy :D
Przyjdzie czas, ¿e siê spotkamy.
Jeszcze raz wielkie Dziêkujê wszystkim za pomoc!

£azarz
Salve Fratres!

Mariusz smile.gif
"...Ta ilustracja ma przeznaczenie na pude³ko modeli. Pojawi siê równie¿ w grudniu na rynku..." - Mam nadziejê ¿e bêd± to modele tak dobre jak ilustracja. Do tej pory niewiele firm powaznie podesz³o do tematu. Pozostaj± rewelacyjne modele takich firm jak:

M-Model http://www.m-model.pl/sredniowiecze.html
-zwróæ uwagê na model
http://www.m-model.pl/sredniowiecze/32101.jpg

Andrea http://www.andrea-miniatures.com/market/As...IdColeccion=112
-zwróæ uwagê na model
http://www.andrea-miniatures.com/market/As...ctoDetalle=1206

Pegaso Models http://www.pegasomodels.com/products_en.asp?idcat=5
-zwróæ uwagê na modele:
http://www.pegasomodels.com/productdetails_en.asp?id=230
http://www.pegasomodels.com/productdetails_en.asp?id=216
http://www.pegasomodels.com/productdetails_en.asp?id=358
http://www.pegasomodels.com/productdetails_en.asp?id=862

Znajd¼ chwilê czasu i wpadnij w dniach 29.04 - 01.05.11 na Zamek Czersk http://www.freha.pl/index.php?showtopic=22722 . Spotkasz naprawdê wspania³ych i pozytywnie zakrêconych w XIII ludzi.

Pozdrawiam Grzegorz
Blackclav
Witam

Co do ilustracji to wygl±da super smile.gif
a co do figurek to w swojej kolekcji posiadam te

http://www.pegasomodels.com/productdetails_en.asp?id=556
http://www.pegasomodels.com/productdetails_en.asp?id=111
http://www.pegasomodels.com/productdetails_en.asp?id=90

wszystkie malowane w³asnorêcznie
Laser
Gratulujê, praca na prawdê robi wra¿enie. Czekamy na wersjê ostateczn±.

PS. Nie warto zajmowaæ siê fantastyk±, bo jest za ³atwo ;-)
Lacedemon
Z regu³y do mnie zwracaj± siê firmy, które wchodz± na rynek. Tak by³o z Waragames Factory i na 4 czy 5 ilustracjach siê skoñczy³o. Mam nadziejê, ¿e z t± w³osk± tak nie bêdzie bigsmile2.gif
Nastêpne pude³ka dla nich, to sergeants XIII w. infantry , mountain crossbowmens, czy jako¶ tak. Zobaczymy, co dalej. Nie wiem, jakie modele zrobi±, ale mam nadziejê, ¿e dobre. bardzo du¿o zale¿y od rze¼biarza jakiego najm±.

Ja siê tam na figurkach nie znam, ale troszkê na rze¼bie ( to mój prawdziwy fach) i widzê co mo¿na lepiej zrobiæ. Sam mam zamiar w skali 1:1 sporz±dziæ sobie do salonu tak± figurkê templariusza w drewnie z polichromi±. To by³by wypas. :D

Blackclav- Na nasze, to jaka wysoko¶æ? £adna postaæ.

1 maja to to ¶wietna data. Kusisz £azarzu tym Czerskiem. Mo¿e siê uda. Ciekawe, co powie ¿ona...

Blackclav
figurka templariusza ma wysoko¶æ 9,5 cm
£azarz
CYTAT(Lacedemon @ 22:20 01.03.2011) *
... Mam nadziejê, ¿e z t± w³osk± tak nie bêdzie bigsmile2.gif ... 1 maja to to ¶wietna data. Kusisz £azarzu tym Czerskiem. Mo¿e siê uda. Ciekawe, co powie ¿ona ...

Salve Fratres!

Mariusz,
czy¿by to Italeri? Od lat podnosi swój poziom ale niestety figurki s± na poziomie Pana Bulby smile.gif
Ilustracje z pude³ek nie maj± nic wspólnego z tym czym¶ w ¶rodku:
http://www.italeri.com/VisualizzaProdotto.aspx?PROD=01778
http://www.italeri.com/VisualizzaProdotto.aspx?PROD=01773
Odno¶nie Czerska ... powie to samo co inne ¿ony "Krzy¿ na drogê!" bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif

Czekam na Czersku.

Pozdrawiam Grzegorz
£azarz
CYTAT(Lacedemon @ 20:30 01.03.2011) *
W grudniu b.r. wydajê album. Znajdzie siê tam 140-150 moich ilustracji w³±cznie z t± skoñczon±. Zapraszam, wiêc w grudniu do empiku ;)
Ta ilustracja ma przeznaczenie na pude³ko modeli. Pojawi siê równie¿ w grudniu na rynku.

Salve Fratres!

Mariusz grudzieñ blisko. Czy album oraz modele z ta ilustracj± bêd± dostêpne? Pyta³em w Empiku nic nie wiedz±, szuka³em tez na stronach producentów modeli - nie ma ¿adnej zapowiedzi.

Zamie¶æ ostateczn± wersjê.

Pozdrawiam Grzegorz
Lacedemon
Album jest ju¿ dostêpny!

http://www.empik.com/chwala-bohaterom-kozi...57224,ksiazka-p

Tak¿e zapraszam serdecznie do ksiêgarni. ;)

http://warbook.pl/

Pozdrawiam,

Mariusz
£azarz
Save Fratres!

Kupiona w Empiku smile.gif Polecam. A co z modelami? Kto wypuszcza je na rynek?

Pozdrawiam Grzegorz
£azarz
Salve Fratres!

Mariusz po pierwszych emocjach i po¶cie pisanym w empiku w domu na spokojnie ju¿ smile.gif obejrza³em ksi±¿kê i ... dlaczego zamie¶ci³e¶ w niej jednak pierwsza wersjê?
- zbyt wysoki mur wewnêtrzny
- mury wewnêtrzne w Akkce nie mia³y wzmocnienia przeciw podkopom tak jak masz to pokazane na swojej ilustracji
Szkoda, ¿e nie wybra³e¶ 2 wersji ale i tak jest na co popatrzeæ smile.gif .

Pozdrawiam Grzegorz
Lacedemon
Salve £azarzu!

W zawierusze przed sk³adem posz³a wersja FireforgeGames. To i tak ma³a pomy³ka. Nikt nie wie jakim sposobem data Bitwy pod Kircholmem zmieni³a siê z 1605 na 1610. Sprawdzali¶my po kolei i wszyscy po drodze maj± na kompach 1605 rok. 1610 to inna znana bitwa, jak wszyscy wiemy ;)

Angielscy £ucznicy przepadli w sk³adzie i wcale ich nie ma w albumie. Czego bardzo ¿a³ujê...

Zdarzaj± siê pomy³ki.

Dziêkujê i pozdrawiam,
Mariusz

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.