Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rêkawice
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Mikrash
witam zrobi³em i po³aczy³em p³yty rekawicy p³ytowej, i mam roblem zeby przyszyc do niej zwyk³a rekawice, o i oczywi¶cie wyt³umienie w postaci filcu, nie wiem jak i nie mam zabardzo pomys³u(prosze o wyrozumia³o¶c bo to mój pierwszy egzeblarz, i dopiero sie zapoznaje z tematyka zbroji)
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Niestety, musisz wywierciæ otwory w rêkawicy metalowej (upraszczaj±c, na prze³om XIV/XV rz±d ma³ych otworków) i mocn± dratw± przyszyæ filc oraz rêkawicê skórzan±/p³ocienna.

Sebastian h. Orla
Zastanawia mnie tylko, po co Ci rêkawice p³ytowe? Garnek, który pokaza³e¶ w innym temacie jest ewidentnie wczesno XIII wieczny, wiêc takie rêkawice nie za bardzo pasuj±. Chyba, ¿e robisz sprzêt na handel i nie zamierzasz mieszaæ, to ok.
Dawid DeCha
Na czubkach palców mo¿esz wywierciæ ma³e otworki i w tych miejscach po³±czyæ je kó³kami kolczymi z rêkawic± jak± tam tylko sobie za¿yczysz oczywi¶cie w miare historyczorobocz±smile.gif i je¶li masz troche wolnej skóry z rêkawicy metalowej(np na palcach) mo¿esz doszyæ w tych miejscach do rêkawicy i oczywi¶cie doszyæ do niej filc jak to ju¿ wspomnia³ Bryan:) i od wewnêtrzenej strony paski na palce i d³oñ która podtrzymuje j± no i oczywi¶cie mo¿esz to równie¿ doszyæ do rêkawicy a reszte wystaj±cej rêkawicy przy mankiecie np. powywiercaæ otworki i równie¿ doszyæ dratewk± do mankietu metalowego:) kilka sposobów jest:)
Laser
CYTAT(Dawid DeCha @ 11:30 16.03.2011) *
Na czubkach palców mo¿esz wywierciæ ma³e otworki i w tych miejscach po³±czyæ je kó³kami kolczymi z rêkawic± jak± tam tylko sobie za¿yczysz oczywi¶cie w miare historyczorobocz±smile.gif i je¶li masz troche wolnej skóry z rêkawicy metalowej(np na palcach) mo¿esz doszyæ w tych miejscach do rêkawicy i oczywi¶cie doszyæ do niej filc jak to ju¿ wspomnia³ Bryan:) i od wewnêtrzenej strony paski na palce i d³oñ która podtrzymuje j± no i oczywi¶cie mo¿esz to równie¿ doszyæ do rêkawicy a reszte wystaj±cej rêkawicy przy mankiecie np. powywiercaæ otworki i równie¿ doszyæ dratewk± do mankietu metalowego:) kilka sposobów jest:)

Kó³ka kolcze to chybiony pomys³. Poza tym nie widzia³em potwierdzenia w materiale historycznym i wydaje mi siê, ¿e to nie jest poprawne.
Poza tym te¿ znam przypadki, ¿e owe kó³eczka rozwala³y paznokcie znajomym przy otrzymywaniu ciosów. Innym wbija³y siê i rani³y od samego noszenia.

Ja osobi¶cie polecam przyszycie czubków placów do rêkawic dratw±. Na pewno bezpieczniejszy patent i trwalszy (pêka niæ, a nie skóra).
Dawid DeCha
No oczywi¶cie te¿ tak mo¿na ale nie powiedzia³em, ¿e tak trzeba...mo¿liwe, ¿e nie ma potwierdzenia historycznego ale praktycznie jak najbardziej je¶li chodzi o wygode ale skoro mówisz, ¿e komu¶ to nie pos³u¿y³o to oczywi¶cie zwracam honor i nie polecam w takim razie ale tak czy inaczej trzyma rêkawice a przyszyæ dratw± te¿ mo¿na:)
Pozdrawiam Dawid
Laser
CYTAT(Dawid DeCha @ 21:41 16.03.2011) *
No oczywi¶cie te¿ tak mo¿na ale nie powiedzia³em, ¿e tak trzeba...mo¿liwe, ¿e nie ma potwierdzenia historycznego ale praktycznie jak najbardziej je¶li chodzi o wygode ale skoro mówisz, ¿e komu¶ to nie pos³u¿y³o to oczywi¶cie zwracam honor i nie polecam w takim razie ale tak czy inaczej trzyma rêkawice a przyszyæ dratw± te¿ mo¿na:)
Pozdrawiam Dawid

Nie twierdzi³em, ¿e Ty twierdzi³e¶, ¿e tak trzeba ;-)
Po prostu uzna³em, ¿e warto oszczêdziæ komu¶ rozwalonych paznokci, bo to nie jest zbyt mi³e. A skoro Ty nie masz takich do¶wiadczeñ jeszcze (i miejmy nadziejê, ¿e nie bêdziesz mia³), to chcia³em siê podzieliæ moimi spostrze¿eniami.
Dawid DeCha
CYTAT
Nie twierdzi³em, ¿e Ty twierdzi³e¶, ¿e tak trzeba icon_wink.gif
Po prostu uzna³em, ¿e warto oszczêdziæ komu¶ rozwalonych paznokci, bo to nie jest zbyt mi³e. A skoro Ty nie masz takich do¶wiadczeñ jeszcze (i miejmy nadziejê, ¿e nie bêdziesz mia³), to chcia³em siê podzieliæ moimi spostrze¿eniami.

I bardzo Ci za to dziêkuje:) do¶wiadczeniami zawsze warto siê dzieliæ, Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.