I o to mi chodzi³o! W³a¶nie doczeka³em siê rzetelnej korekty
Bardzo siê cieszê i wszystkim Wam dziêkujê!
To mo¿e po kolei:
Indar,Faktycznie te rogi s± z nieco pó¼niejszego okresu, :D jednak czasem trzeba ponaginaæ fakty, aby zbli¿yæ siê do "wiêkszej si³y wyrazu..." - powiedzmy. ;) Równie¿ klient jest uparty i prosi³, abym pozostawi³ te rogi, pomimo, ¿e zawczasu kapn±³em siê i zmieni³em na he³m bardziej prawdopodobny. Patrz za³±cznik.
Regu³a faktycznie nic nie mówi o takich ozdóbkach, a wrêcz zabrania - nawet sprz±czek itp.
Marek Hilgendorf,Równie¿ uwa¿am, ¿e Pejpus odpada. To raczej jest okres lat 1290-1320.
Viator,
Ja Peceta w g³owie nie mam i takich obliczeñ nie wykonam
Jednak ten jeden cieñ jest z lekka za nisko. Zawsze co¶ przeoczysz. S³oñce jest raczej z lewa. Szkoda, ¿e nie mogê malowaæ z modeli..., by³oby konsekwentnie ze ¶wiat³em. Mo¿e w przysz³o¶ci. Poza tym, jak piszesz, to trzeba te¿ rozegraæ atrakcyjnie p³aszczyznê i bywa, ¿e co¶ przek³amiê dla dobra równowagi kompozycji.
Robert Diabe³,1. Bo, ma jeden! Zapomnia³em :D Przerabia³em ³apê na inny uk³ad i gdzie¶ mi ulecia³..., Muszê to uzupe³niæ. Dziêki!
2. j.w.
3. To równie¿ " literówka"! Jako¶ wywietrza³o mi, ¿e mam skoñczyæ ten kropierz. Dobrze, ¿e zauwa¿y³e¶! Dziêki
4. K³êby by³y, ale zaczê³y mi przys³aniaæ detal i da³em sobie spokój..., ale mo¿e delikatnie trzeba je zaznaczyæ.
Rafa³ Pr±dzyñski,
No, tam grotu nie widaæ, je¶li mówimy o naszej lewej.
Teraz patrzê i nie ma nad t± chor±giewk±... , eh... Gapa jestem. Dziêki.
Reset,1. No ja siê mogê zgodziæ, ale klient od tego pud³a chce i koniec.
2. Ma inny krzy¿. Jednak trzeba pamiêtaæ, ¿e w jednym miejscu i czasie mog³y siê przeplataæ ró¿ne warianty rozwi±zañ, z ró¿nych lat. To np, mo¿e byæ dziadek i wsadzi³ cotte z Jerozolimy, lub jego "syn, bratanek", który dosta³ w spadku. Mam w±tpliwo¶ci, co do spójno¶ci i jednolito¶ci symboli, oznakowañ etc. To sprawa otwarta i mi nie przeszkadza, a nawet urozmaica. Ja nie lubiê szablonów..., nawet nie wierzê w nie. To siê mog³o przeplataæ, jak w ¿yciu. Na ulicy nawet teraz mo¿na zobaczyæ syrenkê, czy malucha, a ile to ju¿ lat?
Pomimo to bardzo dobre spostrze¿enie, za co ci bardzo dziêkujê!
3. No w³a¶nie o tym pisa³em wy¿ej
4. Ja te¿ nie mam pewno¶ci. Korzysta³em z ospreyowskiej ikonografii.
5. To chyba raczej pusta pochwa, ale widaæ niejasno to wygl±da. Walczy mieczem, aby wra¿enie by³o silniejsze. Mog³o siê zdarzyæ -mam nadziejê.
6. Wszyscy maja p³aszcze, ale je troszkê pochowa³em. Zimno by³o, wiêc to normalne..., normalne?
..., i dlatego wrzuci³em tu tê pracê! Bardzo wiele mi pomogli¶cie. Po korektach zamieszczê ponownie.
Teraz mam tydzieñ na
Temlariuszy! Okres bitwy pod Akk±. To mo¿e byæ co¶. Liczê na wasz± pomoc. Zamieszczê nowy temat i bêdê wypytywa³ specjalistów.
Wielkie dziêki za wielk± pomoc!!!
Mariusz