Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tradycyjne ¦wiêto Rêkawki
> Inne > Kalendarium 2011
Izolda
W imieniu Dru¿yny Wojów Wi¶lañskich KRAK informujê, ¿e jak co roku we wtorek po Wielkanocy (czyli w tym roku 26.04) odbêdzie siê na Kopcu Kraka Tradycyjne ¦wiêto Rêkawki.

Program ¶wiêta i dalsze szczegó³y bêd± podawane na bie¿±co.

Podobnie jak w ostatnich latach, pierwszeñstwo maj± grupy, które dostan± zaproszenia; pulê dope³ni± osoby i grupy które zg³osz± chêæ udzia³u.
Zg³oszenia bêd± przyjmowane do 31 marca. Dru¿yny zg³aszaj±ce siê po raz pierwszy prosimy o przys³anie zdjêæ w strojach (walcz±cy równie¿ w sprzêcie bojowym)

Wszelkie pytania i zg³oszenia prosimy kierowaæ na adres rekawka@gmail.com /nie na dru¿ynowy adres KRAK-a.

pozdrawiam

S³awomir z Che³ma
Z wielk± chêci± przyjedziemy jak co roku. Jest ju¿ jaki¶ program, przewidujecie mo¿e jaki¶ turniej dla wojów?

PS. Nie dostali¶my zaproszenia, czy nie chcecie widzieæ swoich sojuszników w Krakowie shocked.gif ?
Izolda
Wstêpny program Rêkawki prezentuje siê nastêpuj±co:

Tradycyjne ¦wiêto Rêkawki "W cieniu ¶wiêtego dêbu - O wierzeniach przedchrze¶cijañskich"

11.30
Prezentacja przyby³ych dru¿yn.
12.00
Tradycyjny obrzêd rozpalenia ognia na szczycie Kopca Kraka.
12.30
Bieg wojów w pe³nym uzbrojeniu.
13.00
Wiosenny pochód Jarowita.
14.00
Celebracja na terenie ¶wi±tyni obrzêdów maj±cych zapewniæ pomy¶lno¶æ mieszkañcom grodu Krakowa.
- wró¿ba z ko³aczem
- ulewanie miodu
- sk³adanie ofiar
- tañce wieszczek
16.00
Prezentacja wró¿b i obrzêdów wojennych. Bitwa.
17.00
Tryzna. Igrzyska ku czci poleg³ego wojewody. Rekonstrukcja s³owiañskiego pochówku cia³opalnego.
18.00
Koncert zespo³u Roberto deLira&Kompany

Przez ca³y czas trwania ¦wiêta mo¿na obejrzeæ:

- Rekonstrukcjê ¶wi±tyni przedchrze¶cijañskiej (K±cina - chram s³owiañski)
- warsztat powro¼niczy
- ku¼niê kowala
- warsztat garncarza
- konkursy sprawno¶ciowe
- warsztaty tkackie
i inne

>>>>>

Nad zaproszeniami czuwa pewna rêka Borana, który zapewne lada dzieñ skoryguje to niedopatrzenie devil.gif
Gregor z Krakowa
czy ktos bedzie chcia³ skóre? bo nei wiem, czy tradycyjnie jak co roku sie wybierac z takim asortymentem....

ja¿eli kto¶ jest zainteresowany, prosze o wie¶ci
fotex
Wczoraj rano w desie znalaz³em stary zdezelowany wehiku³ czasu produkcji radzieckiej.Poniewa¿ nie znam radzieckiego (¿art) zacz±³em bezwiednie krêciæ starymi pokrêt³ami tej starej machiny i patrzeæ w zegary.Maszyna by³a ma³a ale droga.Tak wiêc
¿±dny jej posiadania postanowi³em wej¶æ na drogê wystêpku i zwyczajnie j± ukra¶æ.Mie¶ci³a siê za pazuch± tak wiêc najzwyczajniej w ¶wiecie buchn±³em j± i uciek³em do domu.W swoim mieszkaniu zacz±³em w sieci szukaæ z wypiekami na twarzy s³ownika polsko-radzieckiego. Wystukuj±c w klawiaturê odpowiednie has³o na przegl±darce znalaz³em tylko jedn± odpowied¼, by³a to strona Komunistycznej Partii Polski.Widz±c na ekranie sierp i m³ot zorientowa³em siê ¿e jestem na dobrej drodze i znalaz³em.By³a to zdigitalizowana postaæ towarzysza Trockiego z któr± mo¿na by³o siê porozumiewaæ steruj±c drug± zdigitalizowan± postaci± towarzysza Gierka.Wys³a³em skan instrukcji tow. Gierkowi a ten stwierdzi³ ¿e co prawda radzieckiego uczy³ siê w wieczorówce partyjnej ale to by³o dawno temu i ¿e on osobi¶cie zwróci siê do tow. Trockiego o t³umaczonka.Towarzysz Trocki by³ uczynny i na drugi dzieñ wys³a³ mi t³umaczony przez Gierka mail."Musisz wypiæ æwiartkê wódki przek±szaj±c surowym ziemniakiem a gdy zachce ci siê rzygaæ musisz zawarto¶æ swojego ¿o³±dka wypró¿niæ do specjalnego otworu w maszynie.Pó¼niej napluæ do drugiego otworu owej maszyny tyle razy ile wynosi po¿±dana przez Ciebie data po Chrystusie.Czym prêdzej wychla³em przeznaczon± do tego dawkê wódki, pu¶ci³em pawia do spec-otworu i wzio³em siê za plucie.Chcia³em znaæ przysz³o¶æ tak wiêc nastawi³em siê na wyplucie liczby 2200 ale starczy³o mi ¶liny tylko do roku 966.Przycisno³em du¿y czerwony guzik i bach, przenios³em siê w przesz³o¶æ.Jako ¿e to by³a sowiecka maszyna a ludzie radzieccy lubili rozmach to maszyna porwa³a przy okazji grupê ludzi stoj±cych w promieniu kilometra ode mnie.Przezornie zaopatrzywszy siê w aparat fotograficzny (akurat ta maszyna jest japoñska) ruszy³em w plener ¶redniowiecznej Polski.A oto owoce mojej podró¿y.
http://www.portalpolski.pl/malopolskie-14/....-1793.text.htm
A tak powa¿nie to wczoraj by³em na Rêkawce gdzie odbywa³ siê zjazd rycerski, mi³ego ogl±dania.
Mojmira z Horodnej
W imieniu Sojuszu Grodu Horodna oraz Dru¿yny Grodu Horodna , chcia³abym podziêkowaæ serdecznie Gospodarzom Rêkawki i Wspó³organizatorom tej ,wyczekiwanej przez wszystkich , imprezy ,za wszystko co nas spotka³o wczoraj przy Kopcu Krakusa .
S³awa wszystkim uczestnikom!

No , kolejny raz by³o po prostu cuuuudnie .
"Misie " po bitwie (na hura) w wykonaniu Wojów - widok powalaj±cy z nóg . blinkie.gif
Ludziska - jak dobrze by³o was znowu spotkaæ !

S³awa ! S³awa ! S³awa !

PS.
Posta tego zamierza³ napisaæ nasz "Wodzu" ale ma jaki¶ problem techniczny na swoim profilu .
Norbert Krak
Dziêkujemy wszystkim którzy zjawili siê przedwczoraj na Kopcu. Za wszelkie niedoci±gniêcia organizacyjne przepraszamy.
Do zobaczenia za rok.
chata-rogownika
Chyba jedynym minusikiem by³y k³opoty z wod±...nawet nie to ¿eby¶my j± chcieli dostawaæ , mo¿na wrzucic co nieco grosza do skrzynki, ale fajnie by by³o mieæ dostêp do wody i nie staæ w d³ugiej kolejce po kwas chlebowy Ale po zatym zadowoleni jestesmy bardzo...
macjonek
Podziêkowania od Bractwa Lugiów za udan± imprezê.

http://www.facebook.com/pages/Bractwo-Lugi...147413611975871
von Sowitz
Grupa "Widar" ¶le gor±ce podziekowania dla organizatorów i wspó³uczestników tegorocznej Rêkawki.
Zdjêcia niebawem.
P.S. Znaleziono drewniany kubek przypominaj±cy w kszta³cie doniczkê smile.gif , chwilowo siê nim zaopiekowali¶my, uczciwy w³a¶ciciel poszukiwany.
winnajola
Podziêkowania dla wszystkich orgów za kolejn±, cudown± Rêkawkê.

Jak co roku rozbito/rozpito spor± beczu³kê mojego winka crazy.gif i mi³o by³o zobaczyæ te wszystkie zadowolone, znajome gêbusie a nape³nianie rogów przez pomy³kê nalewk± zamiast winkiem?...a niech tam...ten wie kto siê za³apa³ o ile siê po³apa³ czemu po wypiciu jednego roga tak mu siê nogi pogiê³y devil.gif

Jadobra
Pozdrawiam walcz±cych wojów - wszystkich bez wyj±tku smile.gif

https://picasaweb.google.com/Jadobra/2011_0...Krakow_Rekawka#
Ragnar_zbrojny
Spó¿nione, ale szczere podziekowania za kolejn± wspania³± imprezê.
Dla kobiet poj±cych w czasie bitwy ¶lê wyrazy najwy¿szego uznania.
Chyle czo³a przed organizatorami icon_wink.gif

I do zobaczenia za rok.
S³awa!

Ragnar
Bractwo Ziem Górnej Wis³y
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.