Witam!
Nie znalaz³em takiego tematu, wiêc pozwolê sobie za³o¿yæ nowy. Chodzi mi g³ównie o rozwi±zania konstrukcyjne/techniczne i produkcyjne kopyt szewskich. Mianowicie :
1.Czy kopyta produkuje siê dok³adnie odwzorowuj±c wymiary w poszczególnych czê¶ciach stopy ( podbicie, przez piêtê i nad kostk± ) czy dodaje siê tam od razu trochê luzu ? Je¿eli tak, to ile siê go dodaje w stosunku do pomiaru ?Nie pytam o kszta³t podeszwy, gdy¿ jak mniemam kszta³t od tej strony musi byæ ju¿ powiêkszony ( jest to kszta³t po¿±danej podeszwy). J
2.Czy wykonuj±c buty wysokie kopyto siêga a¿ do po¿±danej wysoko¶ci buta czy tylko nad kostkê ?
3.Istnieje jaka¶ specjalistyczna literatura dotycz±ca wyrobu kopyt pod rekonstrukcjê obuwia dawnego? Serdecznie prosi³bym o tytu³y.
3. Prosi³bym równie¿ o tytu³y prac na temat antropometrii stopy ( je¿eli takowe istniej±, w co jednak nie w±tpiê).
Pozdrawiam
Numlock
My¶lê, ¿e odpowied¼ na tak specjalistyczne pytania uzyskasz naj³awiej bezpo¶rednio u ¼ród³a, napisz mo¿e do którego¶ z szewców-rekonstruktorów na PW - Unkasa, Borana, Blizbora...
Witam!
1.
Tutaj i
tutaj mo¿na przeczytaæ parê s³ów o przygotowaniu kopyt do wspó³czesnych butów szytych na miarê (przy czym tutaj materia³em wyj¶ciowym jest ju¿ wstêpnie przygotowane kopyto, nie surowy klocek drewna).
Naddatków siê nie zostawia, kopyto powinno jak najdok³adniej dok³adnie odwzorowywaæ wymiary stopy. Dotyczy to równie¿ czê¶ci spodniej.
2. Do wysokich butów (zw³aszcza bez wi±zañ czy zapiêæ) mog± byæ stosowane kopyta nieco wy¿sze, ale to tak do kostki na oko, nie wy¿sze - cholewy nie trzeba formowaæ tak jak przyszwy. Tu dla przyk³adu katalog producenta kopyt do kowbojek
http://www.globalfootwearsolutions.com/fil...og_11302007.pdf 3. Nie spotka³em siê.
pozdrawiam
Dziêkujê za odpowiedzi
Lecz je¿eli ¿adnych naddatków siê nie zostawia to takie buty bêd± idealnie dopasowane do kszta³tu stopy ju¿ w trakcie produkcji. Czy po wywróceniu nie bêd± one za ma³e ? Chyba co¶ ¼le rozumujê - przecie¿ podeszwa musi byæ ciut d³u¿sza i szersza od stopy, czy¿ nie?
Nasuwa mi siê równie¿ pytanie o roziêcia, które zosta³y wspomniane - zak³adaj±c, ¿e maj± to byæ buty wojskowe ( tzw."milesy" lub co¶ podobnego) to jak szerokie musz± byæ rozciêcia w stosunku do obwodu stopy w tym miejscu gdzie siê znajduj± ( np. w stosunku do obwodu kostki) ?
Pozdrawiam
CYTAT(NumLock @ 18:43 19.02.2011)
3. Prosi³bym równie¿ o tytu³y prac na temat antropometrii stopy ( je¿eli takowe istniej±, w co jednak nie w±tpiê).
To bardziej jako ciekawostka, ni¿ ogólne opracowanie :
Phyllis Jackson Footloose in Archaeology.
1-"...Kopyto nadaje obuwiu odpowiedni kszta³t i powinno uwzglêdniac wszystkie zmiany zachodz±ce w stopie podczas jej pracy . Nie moze zatem ono odpowiadac ¶ci¶le kszta³towi stopy, który zmienia sie w czasie ruchu..."etc.etc.
Jan Rerutkiewicz Kazimierz Rekwart "Szewstwo" Warszawa 1960
2-Wysokosc kopyta zalezy od konstrukcji ,kszta³tu cholewki i wysokosci buta ,ale nie scisle od wysokoscii nie ma potrzeby aby by³o tej samej wysokosci co cholewka np. w przypadku butów wysokich pod kolano .
Jezeli chodzi o zasady prawid³owej konstrukcji kopyt to polecam "Zasady prawid³owej konstrukcji kopyt i obuwia" Praca zbiorowa Warszawa 1976 -pojawia sie co jakis czas na Allegro .
W pracy tej oczywisce anatomia zajmuje sporo miejsca podobnie jak w wiekszosci dobrych ksi±zek z dziedziny obuwnictwa.
Temat jest niestety tak rozleg³y jak nauka kazdego innego zawodu.
Dziêkujê za wszystkie porady. Powoli klaruje mi siê wszystko. Ponowiê jednak pytanie, które ju¿ zada³em, ale które najprawdopodobniej zosta³o nie zauwa¿one w nat³oku problemów.
CYTAT(NumLock @ 13:12 21.02.2011)
Nasuwa mi siê pytanie o roziêcia, które zosta³y wspomniane w wypowiedzi Borana - zak³adaj±c, ¿e maj± to byæ buty wojskowe ( tzw."milesy" lub buty wysokie) to jak szerokie musz± byæ rozciêcia w stosunku do obwodu stopy w tym miejscu gdzie siê znajduj± ( np. w stosunku do obwodu kostki i wy¿ej w górê nogi) i jak daleko powinny siêgaæ ( do podbicia?).
Pozdrawiam
Witam
Co do samego wykonania kopyta to odradzam. Ju¿ raz kto¶ mnie prosi³ o pomoc i odpu¶ci³, mimo ¿e mia³ jeszcze do tego specjalistyczn± literaturê. Widzia³em te¿, jak kto¶ robi³ we w³asnym zakresie kopyto dla wojsk Napoleoñskich, nie mia³o zbyt dobrej formy.
Ja sam jestem w³a¶nie po etapie "zamawiania" kopyta na potrzeby rekonstrukcji. Zleci³em wykonanie opracowanego przeze mnie i specjalnie na potrzeby rekonstrukcji odpowiedniego kopyta. Szczerze mówi±c jak bym siê mia³ zaj±æ robieniem kopyta od zera, nawet z moj± wiedz±, by³o by bardzo czasoch³onne.
Zrobi³em trochê jak siê robi kopyto na miarê, czyli zamówi³em kopyto o odpowiednich cechach, nanios³em poprawki które mnie interesowa³y, nastêpnie zosta³o ono sprawdzone, czy spe³nia "normy ¶redniej stopy" i mogê siê cieszyæ piêknymi kopytami do rekonstrukcji.
Opracowane dla mnie kopyta nied³ugo bêdê sprzedawa³, je¶li tylko bêdzie na nie odpowiednie zapotrzebowanie.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.