Cze¶æ!
Szukam opisu munduru powstañca ¶l±skiego. S³ysza³am, ¿e byli równie¿ powstañcy w strojach cywilnych. Mieli jakie¶ charakterystyczne elementy ubioru?
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=18247&st=0Znalaz³em ten temat w 30 sekund.....
Mundurów powstañcy ¶l±scy specjalnych nie mieli. Mo¿e chodzi³o Ci o Armiê Wielkopolsk±?
Oczywi¶cie hanysy w jakich¶ tam mundurach chodzili, ale specyficznych tylko dla oddzia³ów powstañczych nie by³o- przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.
Pó¼niej pojawi³ siê mundur kombatancki, ale chyba nie o to Ci chodzi...
Witam!
Wiem, ¿e minê³o trochê czasu ale mo¿e jeszcze pomogê. Swego czasu dzia³a³am w GRH zwi±zanej z Powstaniami ¦l±skimi. Powstañcy oprócz ubiorów cywilnych u¿ywali mundurów Reichswehry, zazwyczaj w³asnych, w których wielu ¦l±zaków walczy³o podczas I Wojny ¦wiatowej. Oprócz nich w u¿yciu by³y mundury Wojska Polskiego i Legionów, zw³aszcza w¶ród ochotników przybywaj±cych z RP na ¦l±sk. CK mundur te¿ chyba nie dziwi³, zw³aszcza na po³udniu. W czasie powstañ dzia³a³y ju¿ na ¦l±sku pierwsze, konspiracyjne dru¿yny harcerskie, wiêc i wczesne mundury harcerskie - albo chocia¿ odpowiedniego wzoru krzy¿e.
Co ciekawe i wiele osób siê na tym potyka, powstañcy ¶l±scy nie nosili bia³o-czerwonych opasek. W ogóle nie wszyscy nosili opasek, a je¶li ju¿ (zazwyczaj oficerowie) to opaski bia³o-niebieskie, czyli w historycznych barwach ¶l±ska. Co do reszty wyposa¿enia i uzbrojenia to tak jak w ww. armiach.
Pozdrawiam!
Hmm, odno¶nie opasek faktycznie, a¿ dziwi ¿e niektórzy u¿ywaj± bia³o-czerwonych, niebiesko-bia³e nosili niemal wy³±cznie oficerowie, a przynajmniej niespecjalnie kojarzê fotografie szeregowych powstañców wyró¿niaj±cych siê tym oznakowaniem. Je¿eli ju¿, to zdarza³y siê one rzadko. Natomiast odno¶nie mundurów, czy jeste¶ w stanie poprzeæ swoje uwagi materia³em ¼ród³owym? Na my¶li mam fotografie.
CYTAT(Lucius Caupo @ 07:59 11.07.2012)
Hmm, odno¶nie opasek faktycznie, a¿ dziwi ¿e niektórzy u¿ywaj± bia³o-czerwonych, niebiesko-bia³e nosili niemal wy³±cznie oficerowie, a przynajmniej niespecjalnie kojarzê fotografie szeregowych powstañców wyró¿niaj±cych siê tym oznakowaniem. Je¿eli ju¿, to zdarza³y siê one rzadko, b±d¼ nieczêsto. Natomiast odno¶nie mundurów, czy jeste¶ w stanie poprzeæ swoje uwagi materia³em ¼ród³owym? Na my¶li mam fotografie.
Przepraszam, ¿e tak pó¼no odpowiadam, ale sezon wyjazdowy w pe³ni
Ju¿ wstawiam zdjêcia powstañców, na których widaæ mundury pruskie itd.
Pierwsze z brzegu:
Jak znajdê czas poszukam jeszcze. Generalnie czê¶ciej widaæ mundury pruskie i austriackie ni¿ polskie i to z jednego powodu - po prostu wielu powstañców s³u¿y³o w K. u. k. Armee lub Kaiserliche Armee i potem w powstaniach u¿ywa³o w³asnych mundurów z czasów s³u¿by wojskowej. Z tego samego powodu powstañcy æwiczyli prusk± musztrê, tylko komendy zastêpowali polskimi.