Dosta³em od kolegi który nie nalezy do RR propozycje wyjazdu do Serbi. Organizuje go grupa Svibor- kto ich widzia³ , wie o co chodzi , ( kiedys by³y to turbomroki, które rzuca³y w siebie balami drzewa, natomiast ostatnio poczynili podobno wielkie postepy w rekonstrukcji-niewiem, nie widzia³em, )w kazdym razie dojazd we w³asnym zakresie, zakwaterowanie, wy¿ywienie organizuj± oni:
1. Pierwszy Miedzynarodowy Turniej organizowany wspólnie z Emirem Kusturic± w jego etno gradu Mecavnik na
Mokroj Gori 6. 7. i 8. maja 2011 r.
2. 7 Miêdzynarodowy Turniej SVIBOR 12 czerwca 2011.
w Belgradzie na twierdzy Kalamegdan.
3. Turniej 9. 10. i 11. wrze¶nia w Smederevie na najwiêszej nizinnej twierdzy Europy
Podobno Ci co byli w Serbii, chwal± sobie tamtejsze warunki i widoki:)
By³em na paru treningach grupy Svibor i faktycznie maj± nieco inne podej¶cie do walki i rekonstrukcji ni¿ my. Sprzet maja raczej s³abo nadaj±cy sie do naszych walk grupowych czy 1na1. Nie wiem czy te turnieje mog± byæ ciekawe ze wzglêdów innych ni¿ turystyczne. Nie wiem jak reszta miejsc ale Belgrad i Kalmegdan, a zw³aszcza trofea zdobyte na Amerykanach warto obejrzec:).
No wiec , jesli sa jacy¶ chetni, aby zasiac kaganek medievalnej o¶wiaty w Serbii swoim strojem, wyposa¿eniem i og³ad±
, proszê o zg³oszenia.
Gdyby kto¶ jecha³, to ja z ogromn± chêci± siê pod³±czê.
Interesuje mnie wyjazd do Mecavnik.
Jest to wioska-skansen zbudowana na potrzeby filmu "¯ycie jest cudem" Emira Kustoricy (mo¿e uda siê spotkaæ z tym re¿yserem). Osada Kusturicy le¿y na szczycie jednego ze wzniesieñ, z którego roztacza siê wspania³y widok na dolinê, zabudowania Mokrej Gory i stacjê kolejki w±skotorowej.
Wpiszcie w Google MECAVNIK i przejrzyjcie fotki - warto to zobaczyæ osobi¶cie.
J.
CYTAT
No wiec , jesli sa jacy¶ chetni, aby zasiac kaganek medievalnej o¶wiaty w Serbii swoim strojem, wyposa¿eniem i og³ad± smile.gif , proszê o zg³oszenia.
A jak wygl±da organizacyjnie ten wyjazd do Mecavnika? Jaki¶ transport zbiorowy? W tym czasie planuje wybrac sie na Ba³kany i chetnie bym siê pod³aczy³.
Organizowa³em dwa pierwsze wyjazdy polskiej grupy do Belgradu. Wspó³pracowali¶my wtedy ze Sviborami przy Jarmarku w Chudowie.
Oprócz poznania innego spojrzenia na historyczno¶æ wyjazd godny polecenia w³a¶nie ze wzglêdu na ogrom atrakcji turystycznych. Wspania³y zamek Kamelegdan (chocia¿ w du¿ej czê¶ci zrujnowany), ¶wietne muzeum, piêkne cerkwie. Warto pojechaæ.
Kwestia jest otwarta- mo¿na jechac samochodem, busem, ca³y czas mysle czy jechac czy nie- je¶li bym jecha³ - jedziemy samochodami- ja mam kombi, wiec ze sprzêtem 2, 3 osoby moge wzia¶æ, je¶li nie pojade- dajê wam namiar na kolege który ma kontakt ze Sviborem i on was dalej prowadzi-najbardziej prawdopodna jest druga opcja.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.