Witam ponownie,
Wszystkich zaintresowanych, szczególnie niezaawansowanych i pocz±tkuj±cych zapraszam na warsztaty walki mieczem i ogólnie broñ bia³±.
W tym roku æwiczymy podobnie jak rok wcze¶niej na s³upkach, wymagam od uczestników przynajmniej miecza i tarczy.
Dla tych, którzy ch± siê sprawdziæ zalecam pe³ne blachy.
w tym roku poza walk± mieczem i tarcz±, zapewniam równie¿ inne atrakcje, o czym napiszê nied³ugo.
Zapisy na mojego maila p.binczak@gmail.com, w tytule prosze napisaæ "Miecz".
Pozdrawiam,
Ryba
Reasumuj±c, w tym roku sprsawa wygl±da podobnie jak w poprzednim.
Zwa¿ywszy na fakt, ¿e rok temu uczestnicy byli bardzo zadowoleni z owocnie spêdzonego czasu ze mn± zapraszam i wtym roiku poczatkuj±cych, chcacych rozpocz±æ na powaznie przygodê z mieczem.
W tym roku równiez bêdziemy trenowac na s³upkach, zatem ka¿dy powinien przynie¶c ze soba przynajmniej miecz i tarczê, dobre by³yby równiez rêkawice pancerne.
Nauczyæ siê mozna tego, co zazwyczaj, czyli:
- panowania nad broni±
- sk±d bierze siê si³a i szybko¶æ uderzenia mieczem
- jak przej±æ inicjatywê w praktyce
- jak rozpêdziæ broñ
- techniki parowania mieczem i tarcz±
- utrzymywanie równowagi podczas ataku
- do czego tak naprawdê s³u¿± nogi podczas walki i jak to wykorzystaæ dla swoich korzy¶ci i niekorzy¶ci przeciwnika
- jak oddychaæ, aby mniej siê mêczyæ
- jak najefektywniej stosowaæ kombinacje ciosów (kilka w jednym ataku)
- koordynacja ruchów
- alternatywny sposób walki w zale¿no¶ci od umiejêtno¶ci i sposobu walki przeciwnika
etc.
Zg³oszenia przyjmujê na mojego maila p.binczak@gmail.com, w tytule proszê wpisywaæ has³o "miecz", aby mi by³o ³atwiej przed Grunwem znale¼æ wszystkie zg³oszenia.
Aby sprawnie przeprowadziæ warsztaty, poprowadzê je jedynie dla pierwszych 10 osób, które siê zg³osz± na mojego maila.
Pomysla³em sobie, ze je¶li w tym roku nie bêdzie tak gor±co (rok temu umiera³em w tym bezlitosnym s³oñcu) to mo¿emy równiez pod koniec potrenowaæ walkê w³óczni± ;)
Ale to dla chêtnych, którzy chcieliby poznac tajniki tej smierciono¶nej broni.
Pozdrawiam i do zobaczenia.
P.S. w razie pytañ ¶mia³o mozna pisaæ na mojego maila
CYTAT(Ryba @ 09:23 16.03.2011)
- panowania nad broni±
- sk±d bierze siê si³a i szybko¶æ uderzenia mieczem
- jak przej±æ inicjatywê w praktyce
- jak rozpêdziæ broñ
- techniki parowania mieczem i tarcz±
- utrzymywanie równowagi podczas ataku
- do czego tak naprawdê s³u¿± nogi podczas walki i jak to wykorzystaæ dla swoich korzy¶ci i niekorzy¶ci przeciwnika
- jak oddychaæ, aby mniej siê mêczyæ
- jak najefektywniej stosowaæ kombinacje ciosów (kilka w jednym ataku)
- koordynacja ruchów
- alternatywny sposób walki w zale¿no¶ci od umiejêtno¶ci i sposobu walki przeciwnika
etc.
Brzmi jak spis rozdzia³ów w podrêczniku o walce ..
Zastanawia³e¶ siê mo¿e nad napisaniem takowego ?
Edit.Przepraszam , ¿e nie na temat
pozdrawiam
CYTAT(Józef @ 14:15 16.03.2011)
Brzmi jak spis rozdzia³ów w podrêczniku o walce ..
Zastanawia³e¶ siê mo¿e nad napisaniem takowego ?
pozdrawiam
Dopisujê siê do pro¶by, na Grunwald chyba nigdy siê nie wybiorê, za daleko, za t³oczno.
Huhu
Jest to pewne wyzwanie.
Pozwólcie ¿e siê zastanowiê i mo¿e nie sam, ale przy wspó³pracy z kims jeszcze da³oby siê to zrobiæ.
Pogadam z odpowiednimi lud¼mi i dam wkrótce znac w niniejszym temacie oraz tym "podrêcznikowym".
Pozdrawiam Was serdecznie
Rybo, mam nadziejê, ¿e nie obrazisz siê je¶li przyjdzie kto¶ "nie pocz±tkuj±cy"? Pamiêtam Twoje warsztaty sprzed kilku lat a jedna kombinacja szczególnie utkwi³a mi w g³owie do dzi¶ dzieñ. Mam nadziejê nauczyæ siê czego¶ ¶wie¿ego, bo nudzi mi siê ju¿ trenowanie z moj± ekip±.
Zapraszam
Jednak¿e wola³bym, ¿eby to raczej by³y warsztay ani¿eli trening. A ju¿ raz do tego dosz³o 2 lata temu, kiedy przysz³o duzo ludzi doswiadczonych i zaczêli po prostu walczyc ze sob±.
Z drugiej strony mozna po³±czyæ jedno z drugim, jest to w koñcu jakas okazja na niezobowiazuj±cy trening po ciêzkiej nocy grunwaldzkiej
Pozdrawiam
¦wietnym pomys³em by³o by zorganizowanie czego¶ na wzór manewrów lekkozbrojnych.
Tyle ¿e dla ciê¿kozbrojnych (walka w szyku ..)
Im wiêcej takich inicjatyw , tym lepiej.
pozdrawiam
Ja sobie te¿ z przyjemno¶ci± trochê powalczê przed turniejami
My¶lê ¿e tacy jak Ty , to powinni zaj±æ siê organizacj±.
pozdrawiam
My¶lê, ¿e je¿eli zdecydujê siê na ca³otygodniowy pobyt na polach grunwaldzkich to te¿ zorganizujê jakie¶ treningi. W sumie rzuci³em juz ten temat na spotkaniu Podola.
Hehe
W sumie tego typu trening, przy du¿ej ilo¶ci osób to dobry pomys³.
Jezeli chcecie go zorganizowac przy naszych warsztatach to zapraszam.
Tylko prosze mi nie rozpraszaæ "warsztatowiczów"
Co do manewrów i ró¿nego rodzaju treningów, to tez mozna zorganizowaæ i mo¿e warto za³o¿yæ oddzielny temat.
CYTAT(Ryba @ 12:05 21.03.2011)
Co do manewrów i ró¿nego rodzaju treningów, to tez mo¿na zorganizowaæ i mo¿e warto za³o¿yæ oddzielny temat.
Przepraszam - i namawiam
pozdrawiam
a tak apropos manewrów...
4-5 lat temu wraz z Solem, Galderem, Perkiem, Martinem, Sier¿antem, Trollem i wieloma innymi trenowalismy manewry i walkê w szyku przez ca³y rok, chc±c siê przygotowac jak najlepiej do najbli¿szego Grunwaldu.
Trenowali¶my regularnie raz na dwa tygodnie w Warszawie i muszê przyznac, ¿e pod koniec zrobilismy wielie postêpy. Z zamkniêtymi oczami zmienialismy formacje szyku, zmienialismy tempo marszu, ataku, etc.
Generalnie chcielismy za³o¿yc choragiew typowo bojowa...ale nie wysz³o.
Mimo wszystko warto jest trenowac w ten sposób, nawet dla samej spektakularno¶ci, a moze kto¶ sie pokusi za³o¿yc taka w³a¶nie chor±giew o charakterze bojowym
Pozdrawiam
CYTAT(Robert Szatecki @ 12:57 21.03.2011)
My¶lê, ¿e je¿eli zdecydujê siê na ca³otygodniowy pobyt na polach grunwaldzkich to te¿ zorganizujê jakie¶ treningi. W sumie rzuci³em juz ten temat na spotkaniu Podola.
No to je¶li Ryba zaj±³ siê MiT , to Ty zajmij siê M.D ?
S±dzê ¿e warsztaty nie powinny odbywaæ siê w tym samym czasie , a przy najmniej nie w tym samym miejscu. Jedni drugich bêd± rozpraszaæ .
pozdrawiam
Jozefie, niestety nie czuje sie autorytetem w zakresie miecza dlugiego, zeby prowadzic warsztaty czysto pod niego:(
Nie musisz byæ sam . Ja organizuj±c TMD te¿ nie czujê siê autorytetem..
pozdro
Wraz z Arturem Brzychcym ustalili¶my, ¿e od tego roku moje warsztaty walki tarcza i mieczem dla pocz±tkuj±cych, bêda odbywac siê na terenie obozu Choragwi Podolskiej...gdzies na obrze¿ach
Bêdzie w tym vcelu specjalnie przystosowane i wytyczone miejsce, np. wbite pale, na których bêdziemy trenowaæ.
Zatem w tym roku startujemy o 10 rano, we wtorek. Spotykamy siê w obozie Chor±gwi Podolskiej, przy wej¶ciu na teren obozu.
Pozdrawiam i do zobaczenia,
CYTAT(Ryba @ 18:03 12.04.2011)
Wraz z Arturem Brzychcym ustalili¶my, ¿e od tego roku moje warsztaty walki tarcza i mieczem dla pocz±tkuj±cych, bêda odbywac siê na terenie obozu Choragwi Podolskiej...gdzies na obrze¿ach
Bêdzie w tym vcelu specjalnie przystosowane i wytyczone miejsce, np. wbite pale, na których bêdziemy trenowaæ.
Zatem w tym roku startujemy o 10 rano, we wtorek. Spotykamy siê w obozie Chor±gwi Podolskiej, przy wej¶ciu na teren obozu.
Pozdrawiam i do zobaczenia,
Od¶wie¿am temat , bo interesuj±cy .Pewnie znajdzie siê wielu chêtnych .
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.