Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zbroja ¦w. Maurycego
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
DarthPejter
Witam! Poszukujê znalezisk w miarê dok³adnie wydatowanych wy¿ej wymienionej zbroi. Mi³e memu sercu by³y równie¿ opracowania (gdzie siê pojawi³a, kiedy etc.). Z góry dziêki smile.gif
£azarz
Salve Fratres!

Tr±d pisze do tr±da na freha bigsmile2.gif - Piotrze pogadaj z Martinem lub Menelem. Maj± pe³ne opracowania. Na freha jest gdzie¶ te¿ temat o tej zbroi - by³y tam rysunki oraz zdjêcia z katedry w Magdeburgu.

Pozdrawiam Grzegorz
Indar
Jest.
W wyszukiwarkê wpisz p³aty, i zaznacz by szuka³ "tylko w tematach".
Przeszukaj w ca³ej zawarto¶ci forum. Gdzie¶ tam bêdzie co¶ na temat p³atów Mauryca, ale nie spodziewaj siê rewelacji - tylko zdjêcia z katedry i rysunki.
Trochê jest na ten temat na niemieckich stronach, ale to musia³by¶ pos³ugiwaæ siê mow± Goethego.
Marek Hilgendorf
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=8997

a ¶ci¶lej

http://www.historiavivens1300.at/hv1300.htm

Widzê, ¿e siê Piter do Lusowa szykujesz.... hehehe... ja w sumie te¿......
£azarz
Salve Fratres!

Dla tych co dzwonili i nie tylko smile.gif

Pozdrawiam Grzeorz
DarthPejter
I w³a¶nie: ca³y czas przewija siê jeden pomnik, jedna rekonstrukcja, a nie ma ¿adnych eksponatów. W ogóle jakie¶ odnaleziono?
Vronec
CYTAT(DarthPejter @ 17:27 03.02.2011) *
I w³a¶nie: ca³y czas przewija siê jeden pomnik, jedna rekonstrukcja, a nie ma ¿adnych eksponatów. W ogóle jakie¶ odnaleziono?

Visby?
wiem wiem 1361 ale wiêkszo¶æ to do¶æ prymitywne formy mog±ce powstaæ sporo przed 1360
tak samo Plemiêta wg nowszych opracowañ to pocz±tek XIV wieku . warto by przeczytaæ co wujaszek Thordemann pisze w rozdziale o genezie p³atów nigdy sie nie wczytywa³em pod tym k±tem moze cos znajdziesz ciekawego, a nawet jesli nie to wujaszka thordemanna zawsze warto poczytac smile.gif
Jakbys pozag³adal angielskim nagrobkom z drugiej po³owy 13 wieku pod pachê to gdzie niegdzie widac jakies sprzeczki i kawa³ki kamizelki zbrojnikowej ale niestety linkami nie poratuje

a i jeszcze pó¼ne pieczecie piastów widac tam p³aty toæka w toækê jak te Moryca

przepraszam ze bez konkretów i lonków ale w³asnie zg³ebiam przed egzaminem metody przedubojowej oceny miesnosci koni rze¿nych:P i nie mam czasu szukac
wszystko z pomoca googla i chomika dostepne w sieci
pzdr! i podziel sie jak cos znajdziesz!
A i ja sam poszperam w chwili wolnej bo tez o p³atach rozmy¶lam ale konstrukcja maurycowskiech mi sie nie podoba

Edit wstawaim to co znalazlem u Thordemanna
brat grucha:)
Mo¿e komu¶ siê przyda:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Przepraszam, ¿e bez opisów- nie mam podpisanego, a nie pamiêtam.
Jak przypadkiem dublujê jaki¶ obrazek to proszê o edycjê.
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
Witam. Te¿ my¶lê o zrobieniu p³atów, pasuj±cych na 2 po³ XIIIw.
rze¼ba maurycego jest te¿ gdzie¶ tutaj: http://www.themcs.org/armour/14th%20century%20armour.htm (c+f -st maurice)
ale to co mnie interesuje to prawid³owe ³±czenie przodu z ty³em.
£azarz fajnie pokaza³ opcjê maurycego, ¿e przednia cze¶c ma boki na zebra, które ³acz± siê na plecach i tam s± spinane. W tej opcji blaszane p³ytki wystêpuj± tylko jako "szeroki pas" od pach do pasa, ale nie na plecah i nie obojczyku?
interesuje mnie te¿ inna opcja ³±czenia. brat grucha poka³ sprzaczki pod pachami, co sugeruje, ze mog³o by to wygl±daæ tak jak w za³aczniku. Ta opcja bardziej mi by odpowiada³a, bo zamierzam p³aty nosiæ pod szmatk±, tj na pomniku od gruchy. Niestety nie moge nigdzie znale¼dz nawet jakich¶ rekonstrukcji, nie mówi±c ju¿ o ¼ród³ach... macie co¶ na temat p³±tów spinanych pod pachami ?
Igor z Bêdzina
Co ³±czy rze¼bê z Niemiec z nagrobkiem z Anglii oprócz datowania? Nic. Generalnie problem jest szerszy bo ju¿ na pocz±tku XIV wieku istnia³a spora rozbie¿no¶æ uzbrojenia angielskiego i niemieckiego. Dlatego odradzam ten pomys³.
Za ma³o mamy informacji co Pembroke mia³ na osobie, za to Maurycy jest jednoznacznie pokazany.
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
w sumie racja, temat o maurycym, a ja o jakim¶ angielskim nagrobku... ale to przez te fotki które zosta³y tu zamieszczone smile.gif a szuka³em czego¶ o p³atach w xiii, nie koniecznie tj u Maurycego, a ten angielski nagrobek mnie zaciekawi³. wspólczesne rekonstrukcje oparte na nim ju¿ sobie znalaz³em, ale niestety ¿adnych wiarygodnych informacji jak takie co¶ wygl±da³o w wiekach ¶rednich...
Igor z Bêdzina
samotny...
Sprawa wygl±da tak, ¿e angielskimi nagrobkami interesujê siê trochê szerzej i mam do nich dostêp, kilka ju¿ sobie z bliska poogl±da³em, ale generalny problem jaki mamy do koñca XIV wieku to zakrycie korpusu. Prawie wszystkie maj± cotte of arms.
Rahab
Jak Panów zdaniem nanoszono znaki herbowe na skórzane p³aty? Malowano? Je¶li tak jak± farb±?
brat grucha:)
CYTAT(Rahab @ 10:05 25.07.2013) *
Jak Panów zdaniem nanoszono znaki herbowe na skórzane p³aty? Malowano? Je¶li tak jak± farb±?

Ja nie spotka³em siê w ¼ród³ach z ¿adnymi znakami herbowymi na takim opancerzeniu. Jak co¶ pomin±³em to z chêci± podpatrzê i siê do edukujê. Spotka³em siê z szat± na zbroi, a tam to standardowo.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.