Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: XVIII wiek.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia
DrzewiaK
Witam.

Mam pytanie: Czy ktos ma moze namiar albo sam bawi sie w odtwarzanie XVIII wieku? Wiecie, peruczki, mloteczki do zabijania wszy, krol slonce w Wersalu itp. bum.gif Mniej tu chodzi o strone militarna a bardziej o powiedzmy sobie "ogolno-ciuchowa". Pisze to w imieniu swojej siostry, ktora interesuje sie moda z tego okresu.
Ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie, czekam na odpowiedzi.
Horhe
To mo¿e skonsolidujmy si³y i zabierzmy siê razem za XVIII i XIX wiek?Wszêdzie cywili brak,a nasze kobitki tylko stekaj±,¿e chc± tak piêknie wygl±daæ i zabawiaæ siê na balach i tañcach. W za³±cznikach kilka strojów mieszczañskich z pocz±tku XIX wieku
DrzewiaK
Milo, ze jest odpowiedz.

Moja kochana siostre jednak najbardziej ruszaja rzeczy w stylu Madame De Pompadour. Powiedzialem jej jednak, ze nikt sie w to jeszcze nie bawi i ze ona moze byc pionierka w tej dziedzinie. Problem w tym, ze ma na glowie mature. Ale post factum moze zaskoczy.

Dzieki w kazdym razie.
Gunnila
My¶lê, ¿e mog³aby siê zebraæ grupka zainteresowanych takimi "przebierankami", oczywi¶cie tymi w najbardziej napuszonym i opudrowanym stylu... Ma to jednak swój urok, bo styl Empire jest ju¿ jednak zbyt naturalny...
Generalnie z mojej strony poparcie, chocia¿ na razie muszê dokoñczyæ kilka innych, wcze¶niejszych projektów smile.gif
Madeleine
Ja sie chetnie pobawie w kazdy wiek- a 18 wiek strojowo to nie lada wyzwanie zwazywszy na ilosc elementow sukni smile.gif
Horhe
Szanowne Panie,ale to nie koniec skanów empirycznych strojów bigsmile2.gif
Szczerze mówi±c,to brakuje nam zaplecza cywilnego,np.mieszczañstwo,damy,kantynierki,wiwandierki......
Horhe
W takiej XVIII-wiecznej kiecy,to jak w zbroji.Nie wiadomo jak siê za to zabraæ jester.gif A dla Panów te¿ co¶ mam cywilnego szczerba.gif
Gunnila
Drogi Horhe smile.gif
Mo¿e w³a¶nie dlatego nas ta "zbroja"tak poci±ga...
Na pocieszenie dodam, ¿e jak ju¿ siê wyposa¿ymy w te futera³y i klatki do zbroi, peruczki, kilogramy pudru, wachlarze, strusie pióra, mu¶liny, m³oteczki i muszki (wreszcie nie trzeba siê bêdzie przejmowaæ pryszczami mad.gif ) to zrobimy i XIX...
Niestety, pogodziæ to siê one za bardzo, przynajmniej w stroju damskim nie chc±...
Horhe
No tak bigsmile2.gif a tresowane wszy te¿ bêd±????????Hardcore to hardcore devil.gif
Oooooo a perfumy,jak to wtedy pachnia³o????? Wather dzia³a w kwestii skanowania przepisów na ¶mierdz±co-pachn±cymi specyfikami cool.gif
Zastanawiam siê gdzie znajdziecie kochanków,którzy za³o¿± sobie peruczki??????Ale ponoæ w zachodniej Polsce bywaj± ludzie ubrani w mundurki z wojny 7-letniej,wiêc... szczerba.gif
Gollum
ja moge robic za kobieca wsze lonowa :D
Horhe
Gollum,to Ty jeste¶ tresowany?????? bigsmile2.gif
Która tak Ciê w obroty wziê³a??????
Mistrzu o strojach co¶ by¶ naskroba³,a nie wgryzasz siê w temat bez materia³ów,jak wesz na ³owy bum.gif
Gollum
ja jestem od 3 lat tresowany bo inaczej bylbym zgryzliwy, ironiczny i wszystkiego sie czepial.

co do strojow to szukam odpowiednich ilustracji dla mojego regimentu wszy typu "£" imienia Carycy Katarzyny
Gunnila
No to trzeba bêdzie znale¿æ wiêkszy m³oteczek na wszy...
bic.gif
Dakkar
Witam!
Wiem ze ludzie w polsce odtwarzaja przerozna historie...
ale czy ktos z was zajmuje sie XVIII wiekiem?
Wiem ze to blisko do wszechmocnego Napoleona... ale bardzo by mi sie przydaly informacje na ten temat w szczegolnosci o stroju i wyposazeniu
Zolnierza Krolewskiej Marynarki (Anglii)
Aczkolwiek cos o ciuchach cywilnych tez przydaloby sie smile.gif

Pozdrawiam!
Filip Szpetulski h.Jelita
Horhe
Widzê Dakkar, ¿e jeste¶ pod wp³ywem filmu "Pan i w³adca".

Ciekawe fotki itp bajery s± na tej stronce Historic Maritime Society http://www.hms.org.uk/
Tylko na co ci to w Polsce?????
Horhe
A tu co¶ na smaczek

Gollum
bardzo smakowici polnadzy panowie!
nie wiedzialem ze ty tez...... ass.gif
Dakkar
Mylisz sie moj drogi Horhe!

Tego filmu jeszcze nie mialem mozliwosci ogladac...
Aczkolwiek juz od dawna sie tym interesuje, lecz ostatnio znalazlem wystarczajaca ilosc czasu i zielonych papierkow zeby o tym pomyslec!
Fakt znam wiele filmow o zlotej epoce zaglowcow i mnie nabardziej kreci :]
Wlasnie dlatego udezam do was bo ja nieznam nikogo kto bawi sie w XVIIIw :[
Zaglowca co prawda niemam ale duzo sie plywalo :]

PS. wlasnie zrobilem cynowa lyzke :]
A forma na talerz gotowa a inne sprzety wkrotce smile.gif (dzieki za rady wczesniejsze)
Dakkar
A no i morze znacie kogos z pomorza najlepiej z 3 miasta kto by chcial sie pobawic w
18wiek :]
Nie tylko mnie interesuje ubior zolnierza ale i szczegoly dotyczace jak oni robili np. te trojkatne kapelusze bo za cholere nie wiem jak to zrobic :]
Dakkar
A no przy okazji XVIII wiek to nie tylko zaglowce :]
Grenadier
Generalnie kapelusz robiono z filcu i kszta³towano na gor±co, ale by³y tez inne odmiany np luksusowa z bobrzej skórki (musia³a byc wczesniej noszona-do czego zachecali Francuzi Indian, wtedy wypada³ zewnêtrzny w³os, a zostawa³ meszek, podobno bardzo delikatny)
Pozdrawiam
Horhe
Mia³em kilka takich filcowych kapeluszy w rêkach i wiem,¿e krawêdzie dodatkowo by³y usztywniane drucikiem smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.